bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, December 12, 2010

cuti-cuti yeah!!!

best la bila sebut2 bab bercuti ni...kalau tiap2 minggu bercuti pun best gak tapi sapa la nak sponsor aku..kalau jadi anak orang kaya tak pa la jugak kan..
since aku tengah2 plan cuti tahun depan, my interest topic sudah semestinya pasal percutian.. kebetulan pulak majalah nur disember ni memang edisi percutian..hah, apalagi, berbaloi2 la info yang aku dapat..

aku nak kongsi di sini tips percutian yang berkesan..
1. rancang dan rangka percutian awal supaya ada banyak pilihan tempat dan pakej yang menarik.
2. cari destinasi yang sesuai dgn bajet kita.
3. google utk dapatkan pakej2 yang menarik.
4. cuba elak merancang percutian pada musim cuti sekolah atau cuti umum..kalau terpaksa, buat tempahan awal.
5. selidik adat dan budaya masyarakat di destinasi percutian.
6. sediakan first-aid kit yang asas.


selain dr tips ni, ada lagi tips lain pasal cuti dan pengalaman orang2 yg pergi bercuti luar negara..ni yang bagi semangat utk tak nak boros ni..boleh ada peluang melawat dunia orang..he he he..




No comments: