bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Wednesday, October 26, 2011

Krabi: I

nak update kisah trip ke krabi, asyik je la tertangguh.. maklumlah ada tugasan hakiki yang perlu diselesaikan dulu.. tapi tak pasti la update krabi ni akan sampai tamat or separuh jalan, macam kisah redang dan hatyai sebelum ni..ha ha ha, semua sekerat jalan.. 
mana2 lah ye.. kalau sempat nanti, aku publish gambar2 je la.. he hehe



krabi: hari pertama

tengah tunggu train senandung langkawi..muka mengantuk tak? bangun awal, masak untuk bawa bekal.. :P



kali kedua naik keretapi tahun ni..risau gak dengan cuaca tak menentu semenjak dua menjak ni.. famili & frens dok suruh pikir dua kali nak pegi ke tak sebab waktu ni tengah hot cerita banjir kat bangkok..aku tawakal saja la..dah pasang angan2 lama dah nak pi krabi ni..moga2 krabi tak banjir dan dapat rasa pengalaman baru kat krabi :))

bertolak pukul 6.30pagi. asalnya train pukul 6 pagi..so, kalau terlewat bangun sikit pun, sempat lagi la kan (tapi tak perlu la ambik risiko terlepas train, cukupla sekali hari tu).. bila dah cerah, baru layan scenery; jelapang padi..sempat jugak la layan perasaan..
"life goes on my dear self.. happiness is yours.."


 breakfast kat dalam train..

sampai kat padang besar utk cop pasport kul 10.. kali ni dah tak neves..sebab dah ada pengalaman sebelum ni.. lagipun hari siang, tak macam nak ke hatyai sebelum ni..ok je la...

waktu dok tunggu train ni, jenuh kena interview dengan pakcik polis sorang ni..dia tegur, kamu ni student ke? aku dok confuse satu hal, student banyak duit eh, boleh berjalan2 makan angin.. masa aku belajaq dulu, confirm tak pi mana2..duit tu la untuk sara aku..pak aku nak kena sara adik2 lagi..bila dah ada duit sendiri ni, baru la pi berjalan..
dia dok promote keja dengan dia kat kl gaji 1k kot.. mintak maaf la..aku tak mampu la nak hidup kat kl dengan gaji banyak tu.. mewah lagi gaji tu kalau dok kat utara.. sapa setuju? makanan murah, parking takde la mahal macam kat kl, sewa rumah pun murah lagi..



train dari pdg besar start kul 10.45 pagi..sampai kat hatyai kul 11.30pagi, 10.30 waktu thai..turun dari train, on the way ke travel agent, jumpak malaysian, indian guy..again tanya, belajar kat mana?

awat la asyik dok tanya soalan tu, nampak kami ni muda remaja sangat ka? memang aku betul2 confuse, student sekarang kaya ye?

pastu jumpak lagi depa berdua ni kat travel agent yang sama..
aku berani dengan travel agent ni sebab hari tu dah pernah ambik dengan depa..ambik transport return ke krabi kat angle travel, rm 70..hantar terus ke hotel..so, tak perlu pikir 2 nak tukar transport dah untuk sampai ke hotel, dan tak perlu nak tercari2 van dari krabi balik ke hatyai kat krabi nanti..

lepas beli tiket dan prepaid thai, ada masa sebelum bertolak ke krabi..van akan bertolak kul 12.30 thai.. sempat jalan sekejap kat hatyai, pastu kami makan kat restoran sulaiman, sebelah kedai travel agent tu..sebelum ni aku tak perasan ada restoran halal kat situ..total utk 4 org, rm 58..tomyam campur, telur dadar, kerabu mangga, teh ais 4, paprik campur..semua makanan sedap2 tapi pedas tau...





 sedap dan berpatutan..


 bab posing, serah ke depa.. he he





aku ingatkan cuma 2 jam ja ke krabi dengan van, rupanya 4 jam setengah.. aku dok review kat internet, boleh sampai 2 jam.. tapi memandangkan dia nak penuhkan van, so jadila 4 jam setengah.. on the way ke aonang, ada gak tempat2 melancong tapi memandangkan semua tulisan thai, jadinya tak paham sangat la.. kalau pi sendiri tak pakai gps, confirm sesat..

 van yang selesa..cuma dia pasang lagu kuat sangat..dah la seat aku betul2 kat speaker..


 sepanjang perjalanan jumpak kenderaan pick up.. budak sekolah, orang kampung, famili, nak bawa barang.. serba guna kenderaan ni kat sana..


iklim lebih kurang kat malaysia, mendung..aku suka kalau travel cuaca macam ni..kurang sikit nak sakit kepala..rumah2 pun lebih kurang kat malaysia jugak..tapi lebih banyak kawasan hijau..kul 3.30 thai, kami sampai kat rnr trang..lebih kurang la..rnr tu aku saja namakan.. ingatkan dia tak berenti langsung..aku baru perasan, trang pun salah satu tempat pelancongan gak kat thai ni..nampak sign board yang boleh dibaca, contohnya waterfall.. he he..
lepas singgah kat trang, lalu kawasan bukit bukau untuk sampai ke krabi..ada ladang kelapa sawit, getah dan kelapa..

 rnr trang


 paham apa dia tulis kat atas tu? muka2 happy nak jejak kaki krabi dah.. :)

dalam 6 pm jugak rasanya baru kami sampai kat hotel dan check in.. dijamu dengan mango juice sebaik sampai.. :) 




bersambung...






12 comments:

Cik Ina Do Do Cheng said...

tengok makanan tu semua sedap, memang citarasa akak.setiap kali norh wat entry kat sini, mula hati akak berkobar kobar nak gi sana.

whitecappuccino said...

norh n kawan2 nampak muda la sebab tu dorang ingat students.

norh said...

* kak ina

kak, pegi la..merasa tempat orang..kosnya berpatutan..confirm si tembam tu suka..he he.. lupa nak bagitau, tiket ketapi dari sp ke hatyai cuma rm 20..

norh said...

* WC

bukan kat sini ja, sampai krabi pun orang ingat kami ni student lagi..he he

Nieda said...

Keretapi ambil dr mana? Butterworth ke?
Tak sabar nak dengaq criter Krabi.

YNA said...

peerghhhhhh!!!

mcm dlm flight makan dlm train..

inilah natijahnya org yg x pernah naik train..
nmpk jakun, hahaha

norh said...

*Nieda

naik kat sg petani..senandung langkawi tak masuk butterwoth..tp stop kat bm..
doakan sy kuat utk update entry krabi..he he

norh said...

*YNA

kalau first time memang jakun..macam saya sebelum ni..he he

h4ni3 said...

masing2 memang nampak mcm student pun
hahha!

insan_marhaen said...

nanti sambungannya...

Tukang Karut said...

nak kata awet muda la tu... huh... jeles...

Ann Huda (Ate) said...

Wahhh Norh, ada rupa student lagi. Apa rehsiya awet muda?

Student sekarang mmg banyak duit dan hidup mewah Norh ooiii. Kalo idak tak kan lah depa boleh beli hp canggih manggih, ada keta, kalah org yg dah keja bertahun.