bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, March 25, 2012

Aceh 1

salam teman2 semua...
sihat?
mood nak blogging tertinggai ataih flight.. :P he hehe

.. cerita phuket tak abih, medan pun tak cerita lagi, aceh cuma share sekeping gambar ja hari tu..
pastu tetiba kena pi singapore pasal keja..mula2 tak mau pi, sebab confirm la balik nanti dapat projek.. tapi bos pujuk buat statement, " u can moving around there".. sempat la berjalan2 walaupun mulanya terpaksa .. hehe
dan terasa nak bercerita pasal aceh dulu sekarang ni..

alkisahnya, balik dari aceh memang aku semangat nak share cerita pasal aceh..sebab aku rasa tak ramai lagi yang ke sana.. dan aku rasa suka dengan suasana aceh.. macam rasa berada kat malaysia gak.. tapi semangat hanya tinggal semangat la..ada ketika aku rasa mungkin aku takkan buat blog lagi dah kot..(atas alasan yang biasa iaitu sibuk keja).. tapi serius, aku rindu dengan kawan2 blog.. :)

berangkat ke aceh 2 mar; sampai di sana tengahari, airportnya lebih cantik dari medan..ramai gak mat/minah saleh ke sana.. ingatkan takdak mat saleh..destinasi depa adalah ke pulau sabang.. aku ke sana dengan kak shila, kawan yang cuma aku kenal waktu short course dalam industri yang sama.. dia baru beralih bidang & baru buat perkidmatan kembara ni...sesapa nak pi aceh, boleh bagitau saya eh..

kami dijemput oleh abang yani, pemandu pelancong..tapi cepat sungguh mesra dan tak lokek kongsi pengalaman hidup dia dan kisah tsunami aceh.. dia tengah kerja dengan dengan persatuan palang merah waktu terjadinya tsunami 2004 dulu.. 

singgah makan kat umah emak abang yani sementara dia solat jumaat..dijamu mee kuah dengan jus markisa..bertambah2 pinggan kami..he he.. jumpa adik abang yani..sambil dok layan azra, umur 4 tahun..suka tengok keletahnya dan bijaknya..kecik2 dah ke sekolah..

 lapangan terbang


 segar


 jumaat tengahari..lengang


 saujana mata memandang

 tengah haus minum jus ni, memang marveles lah..

 sedap!!!

 si azra yang cute dan abangnya yang nakal..

 tuan rumah

cantik kan rumahnya..





*sampai berjumpa di lain episod :) *

10 comments:

zila said...

Salam..

Byk ke tmpt menarik di Acheh?? Ok tak keadaan sana??Macam Medan ke??

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam Norh

dah lama akak tak singgah kat sini. mee tu nampak sedap dah tentu tentu rasanya sedap. Jus markisa, akak tak pernah rasa lagi, cam menarik je .

whitecappuccino said...

seronoknya norh gi jalan..lame pulak tu..tuan rumah tu memang norh dah kenal ker sebelum ni?

norh said...

*Zilla

salam.. banyak tempat yang kita boleh pegi di acheh ni..rasanya worth lagi dari medan.. dan situasinya tak sama langsung dgn medan.. rasa selamat di sini..


*kak ina

saya pun dah lama tak update blog..he he. sudah pasti kedua2 tu sedap kak..tetamu diraikan :)


*WC

akak yg bawa saya ke sana ni dah memang kenal famili abg yani ni..

MulutPayau said...

Assalamualaikum Norh...

Akak pun teringin nak ke acheh...tapi tak brksmpatan lagi....tentu seronok dapat ke sana...

Jimmy said...

nampak bersih acheh...ada ferry ke kalau nak kesana.

Zilla said...

wahh, ke aceh kita hehehe

awak tahu, beberapa org kenalan saya di indonesia pun tak berani ke acheh.katanya takut tsunami :D

norh said...

*MP

worth berjalan2 ke sana kak.. banyak yg boleh kita belajar..


*Jimmy

rasanya takde feri dari malaysia


*zilla

sebelum pergi ada la terpikir bukan2 gak..tp nak mati kat mana2 pun boleh mati kan..

DJ said...

Salam, seronok baca kisah awak berjalan di Aceh...susah nak jumpa blog cerita psl Aceh sbb mcm kurang orang kita ke sana kan...tp insyaAllah saya akan ke sana pada hujung Janauri depan....tak sabar pulak rasanya nak mengesan jejak tsunami di sana nanti...Salam kenal... =D

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.