bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Tuesday, May 29, 2012

ACEH 7 : Rumah Makan Masam Keu-eung & Muzium Tsunami

salam semua.. :)
kembara ke aceh disambung ye..

sambungan dari entry ini


selepas solat kat Masjid Baitul Rahman, kami request kat abg yani, nak makan masakan aceh, ..meronda gak la malam tu sebab kedai pertama yang kami pi ditutup.. at last kami makan kat rumah makan masam keu-eung .. 
kemain list out semua yg nak dicuba..last sekali makan beberapa hidangan ja..



lebih kurang bergedil..

yang ni paling aku suka..ayam goreng dengan rempah istimewa pastu digoreng dengan daun yang rangup tu.. tapi dah terlupa apa nama daun tu..
licin :)


jangan lupa order jus terung belanda ya.. memang terbaik lah..

5 orang ja tapi penuh meja..


lepas dinner, terus balik hotel memandangkan kami semua pun dah penat.. nak caj tenaga utk esok pulak kan.. :)

breakfast kat hotel..tak banyak menu tapi cukup mengeyangkan..

depan hotel..keta bersusun..confuse jugak cara depa parking tapi keta depan pasti berjaya loloskan diri keluar..

waktu malam agak meriah di depan kawasan hotel..




hasil tangan aceh



tempat pertama kami untuk hari kedua ni adalah muzium tsunami.. baru sahaja disiapkan..

muzium tsunami aceh

simbolik ombak tsunami yang bergulung-gulung..


arkitektur yang unik..




sejurus masuk lorong ni, ada laluan yang dikiri dan kanannya mengalir air dan boleh kedengaran alunan ayat2 Al-Quran untuk mengingati tragedi tsunami ni..


nama individu yang terkorban..


dipahat pada dinding struktur bulat ni..

binaan bulat ni mempunyai nama Allah pada bahagian atas..

laluan yang sengaja dibuat tidak rata, simbol kesukaran waktu tsunami..





bendera2 negara yang memberikan bantuan..




moga bertemu lagi :)

3 comments:

whitecappuccino said...

sedapnya makanan tu! senibina yg cantik dan unik,

Tukang Karut said...

ini cerita tahun bila ek?

miloais milo said...

iols terpesona dengan muzium tu...