bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, October 6, 2012

warna warni hong kong 4 : Avenue of Stars


Entry sebelum ni aku terlupa nak bagitau nama hotel yang aku duduk tu..mintak maaf la ye.. penulis amatur yang tak brapa nak amatur, konon2 nak jadi traveling blogger *travel la sangat kan :P *.. tapinya, entry tak pernah nak detail langsung..he he..menulis pun ikut mood, sat2 rajin tulih, sat2 bersawang.. tumpang aku tengah rajin ni, sudi2la baca coretan2 ni (atau mungkin lebih tepat, galeri gambar..ha ha ha)

k, nama hotel tu, Evergreen hotel..

ni alamat & lokasinya;

48 Woo Sung Street, Jordan, Hong Kong




nak bagitau jugak..lepaih check in pada malam tu, kami makan roti ja..pastu balik merayau2 baru makan maggi.. so, malam tu tak masuk mana2 kedai makan..mula2 kami tak perasan berdepan hotel tu ada halal indian restoran..pagi esoknya masa nak merayap, baru perasan tapi tak buka untuk breakfast pun..lunch and dinner ada la..


pagi di jordan

kami plan, pagi ni konon nak naik star feri, so harus la naik bas nak ke jeti..sebab semalam tu kami menapak, tak sampai2 jugak ke jeti..padahal dah nak sampai dah pun ke jeti tu waktu kami patah balik ke hotel..

waktu nak tunggu bas ni, sempat la menjenguk mana2 kedai yang dah buka..menjamu mata ;)

naik bas, guna octopus kad..memang tak payah nak confuse bilang duit depa..tap ja kad tu kat kotak tepi driver tu..

boleh rujuk kat bus stop tu, bas no. berapa ke laluan mana, siap dengan brapa harga tambang tu.. nak turun, petik loceng..

suka betul dengan bas awam depa..bersih dan comei..

menuju ke jeti.. 
actually area ni memang banyak tempat tumpuan pelancong..
banyak muzium..plan nak melawat muzium tapi tak sempat (shopping sempat la pulak)..

bahagian luar muzium.. on the way jalan2 menuju jeti

colonial-era Clock Tower

Star Ferry

"The charming Star Ferry boats have been faithfully carrying passengers from Hong Kong Island to Kowloon and back since 1888. While the two sides of Victoria Harbour are now connected by a world-class infrastructure system of road and rail tunnels, tens of millions of people still climb aboard the humble Star Ferry vessels each year. Many visitors take the ride for an up-close look at one of the world’s most photographed harbours, while locals have kept their affection for it because, even after a century, it’s still a highly reliable and efficient form of transport. National Geographic rates the Star Ferry crossing as one of 50 ‘places of a lifetime’."



Victoria Harbour (Tsim Sha Tsui)

 dari jeti, kami berjalan ke Avenue of Stars..




"The Avenue of Stars pays tribute to the names that helped make Hong Kong the ‘Hollywood of the East’, while giving visitors a panoramic view of the city’s most iconic sight: its glorious skyline, dramatically set against The Peak.
With commemorative plaques, celebrity handprints, descriptive milestones, movie memorabilia, a life-size statue of kung fu action hero Bruce Lee and a bronze rendering of popular cartoon character McDull, the Avenue of Stars fittingly sets the glamour of Hong Kong’s film industry against the captivating dazzle of Victoria Harbour."

ada penggambaran tapi dah tak kenal la artis HK

semua pengunjung dengan kamera dan pilihan posing masing2 ;)






lepas menjadi artis, kami sambung menapak lagi.. naik turun laluan konkrit..namanya pun berjalan2, memang kena berjalan pun, menghayati Tsim Sha TSui ;)
sila layan view di bawah..




just love this..
yang baru dan yang lama..

area Tsim Sha Tsui ni penuh dengan hotel..pilih ja la harga berapa yang nak..
waktu memilih hotel ni, selalunya aku mengambik kira faktor keselamatan..


penat berjalan2 ni, perut lapaq..pastu mencari kedai plak sepasal..memang la ada address dan map..tapi kalau dah ramai2 dan padat macam ni..macam mana nak jumpa.. 
bertanya lagi lah jawapnya.. terjumpa restoran turki..tapi dek sebab kami terawal, kedai tu belum buka (buka kul 12.00 tengahari), tawaf la dalam mall pulak..window shopping ja la ye..tapi tu pun tak brapa nak best sebab lapar dan penat berjalan.. :P









-bersambung-



5 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Norh

sejuk mata memandang bas mereka
kat sini yg bertanggungjawab tak nak tiru ke yer...

norh said...

Waalaikumussalam atuk

kat sana efisien betul sistem pengangkutan awam depa..keta persendirian semua yang mahal2..

insan marhaen said...

IM pernah transit ke airport hongkong sebelum ke jepun.

pegawai imigresen hongkong mahal dengan senyuman dan tegas walaupun sebenarnya seorang perempuan..

Daddy Ziyyad said...

TQ kongsi gambar & info2 ni...terbuka mata saya tentang HK ni..mana lah tau ada rezeki ke sana, boleh rujuk entri2 HK awak ;)

norh said...

*IM

ha ha..betul tu IM..kita yang baru jejak kaki tempat depa kecut perut gak la..


*DZ

most welcome..tapi entry nya takde la detail mana pun..layan gambar ambik mood ye..he he