bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Tuesday, October 9, 2012

warna warni hong kong 5 : Tsim Sha Tsui, Victoria Peak


setelah gigih menapak, perut akhirnya diisi dengan makanan turki di Istanbul Kebab dekat dengan area Masjid Kowloon..
alamat seperti di bawah:
Ground Floor, 34A Lock Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong, China
 
..harga? dua kali ganda sini kot..nak buat macam mana, aku lapaq nasi.. :P
padahal makan tak abih pun..disebabkan penat kot..pastu portionnya yang agak besaq..






lepas kami lepak kat istanbul kebab, kami terus tunggu ejen untuk tour petang tu.. dalam list aku, teringin nak pi abeerdin fishing village..kebetulan kat hotel tu memang ada tour pakej..disebabkan nak jimat masa, kami try ambik pakej half day ni..kang kalau kami tercangak2 mencari bas, lambat pulak jadinya.. bagi aku berbaloi, lagipun pemandu pelancong tu dok cerita sedikit sebanyak pasal hong kong..
untuk tour hari tu, cuma ada kami berempat, dua orang lagi chinese dari us..

van yang selesa

melalui jalan2 yang penuh dengan orang..

ni memang pesen bangunan kat hong kong..bata kaler merah










dalam van macam ok ja dia dok bagi penerangan..tapi waktu turun van, tak friendly la dia ni..

International Commerce Centre (ICC) 
4th tallest building in the World

segala bentuk muka bumi depa utilize


first, kami dibawa ke victoria peak
ni tempat  nak naik tram tu..tiket tram dah include skali dengan harga tour..



"Victoria Peak is also known as Mount Austin, and locally as The Peak. The mountain is located in the western half of Hong Kong Island. With an altitude of 552 m (1,811 ft), it is the highest mountain on the island proper, but not in the entirety of Hong Kong, an honour which belongs to Tai Mo Shan.

The actual summit of Victoria Peak is occupied by a radio telecommunications facility and is closed to the public. However, the surrounding area of public parks and high-value residential land is the area that is normally meant by the name The Peak. It is a major tourist attraction which offers views over Central, Victoria Harbour, and the surrounding islands."
 



tram berhenti di tengah2 perjalanan..

the peak..sejam ja kat sini, tak puas nak bergambaq..hu hu

aku tak sangka sebenaqnya aku boleh sampai hong kong :P








terima kasih kerana sudi melayan gambaq2 di atas..
cerita belum berkesudahan... :)

6 comments:

makchaq said...

Makchaq kalau nak makan selera, ada sambai belacan ngan ikan kering... tak dan tengok.. habih sepinggan..

zaraab said...

Hong Kong! Another destination yg Malaysian banyak pergi these days kan? I personally pun belum pernah sampai.

Tukang Karut said...

kalau aku mai sini aku jadi kurus kot...hohoho...

~Beb~ said...

suka baca... excited plk rse

sal-nurbeena said...

menarik kongsi pengalaman jenjalan.

singgah sini:kasehmia.blogspot.com

norh said...

*makchaq

tambah satu lagi, ikan pekasam..perghhh..


*zaraab

yup..memang asyik terserempak je dgn malaysian kat sana..dok beramah kat hk plak..he he


*TK

pasai plak nak kuruih..nasi arab tu besaq tau portion dia.. :P


*Beb

bab nak menghabiskan ni yg agak lemah ni..


*sal

untuk kenangan masa depan.. :)