bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, October 20, 2012

warna warni hong kong 6 : aberdeen fishing village

jom layan gambar2 kat victoria peak lagi sikit.. sebelum kami bergerak ke aberdeen fishing village..


dijual oleh artis tempatan..setakat ni aku belum ada hobi kumpul lukisan lagi..
tapi cantik kan!...

kondo atas bukit..entah brapa juta la tu..

sinonim dengan hong kong


menuruni victoria peak..
teringat plak cerita hk yg ada scene kat lereng2 bukit macam ni..

rumah artis2 hong kong


here we are, aberdeen fishing village

masa aku dok study blog sebelum sampai hk, depa dok kata kena hati2 naik sampan ni..aku dok imagine sampan kecik yang muat2 4-5 orang ja dalam sebuah sampan tu.. padahal, sampan tu besaq macam kat bawah ni..memang tak sempat nak mabuk laut pun..he he..



"Aberdeen floating village is located at the Aberdeen Harbour in the Southern District of Hong Kong. The harbour contains approximately 600 junks, which house an estimated 6,000 people.
Since the 19th century, Aberdeen has emerged as one of the most important fishing ports in Hong Kong. Now in Aberdeen, as the catering and tourism industries are on the rise, so is the demand for seafood. In the past two decades, the population of the Aberdeen Floating Village community has decreased due to rapid fisheries development in the nearby Guangdong Province and the increase in operating costs of the fishing industry in Hong Kong. Instead of living on the boat permanently, now the majority of the boat people only fish on the boat during the day."



macam2 jenis bot yang ada





















 Jumbo Floating Restaurant

"The Jumbo Floating Restaurant is one of the most prominent tourist attractions in Aberdeen. It is a double-storey boat, which serves Cantonese–style cooked seafood on board. Despite its high-quality food, the dining atmosphere is the main attraction of the restaurant. The Jumbo Floating Restaurant is filled mostly with tourists and locals who bring their overseas business clients and foreign friends for a taste of traditional Hong Kong life."






9 comments:

Tukang Karut said...

aku hampir2 je nak ke hongkong ni... tapi tersepit dan tak boleh pergi gara2 politik atasan...

Marina Monroe @Nanie said...

Salam Ziarah,

Cantik gambar2 yang dipaparkan di n3 ni.
HongKong padat dengan bangunan2 tinggi.

makchaq said...

gambaq yg ada bukit tu nampak macam kat penang...

Daddy Ziyyad said...

sayup meninggi apartment mereka kan...tipikal...

gambar lukisan yg 1st tu mmg cantik..

gadisBunga™ said...

tinggi tingginye bangunan depa....!

norh said...

*TK

cuti kamu tak diluluskan ke?


*Aunty Marina

Salam
terima kasih..orgnya pun ramai..


*makchaq

kat bukit bendera kan..


*DZ

kita yg dok melangut ni yg gerun..dah la bangunan rapat2..


*GB

sangat..he he

syieda said...

terima kasih atas info ni. saya teringin la nak g jumbo restaurant ni. tapi lepas usha-usha.. restaurent ni memang sah la non-halal. agak-agaknya la kan.. nampak tak jumbo rest. ni kalau dari daratan?

Mohd Shafwan said...

jalan sakan

norh said...

*Syieda

rasanya nampak sebab sangat besar, cuma kami yang dok pandang ke lain ni mungkin tak nampak..he he


*Shafwan

luaskan pandangan :)