bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, December 23, 2012

Winter @ Beijing 7: Jade & Crystal Centre


hari kedua di Beijing..
hah?
baru hari kedua padahal Winter @ Beijing 7 dah!...
 
memang sengaja norh kisahkan Beijing ni dalam bentuk foto..

alasan;
pertama: tak berapa pandai nak bercerita
kedua: kalau nak tunggu karang ayat, nanti entah tahun bila baru nak boleh publish
ketiga: waktu sebelum pi Beijing, norh dok survey dari blog, nak tau macam mana keadaan di Beijing waktu winter tapi tak banyak blog yang tunjukkan gambar, sebab tu norh purposely buat entry bergambar 
(alasan dak? ha ha ha..whatever la kan..)

jadi, entry Beijing ni akan menjadi siri yang panjang :)
anyway, thank you sudi melayan gambar2 yang tak seberapa dari norh..



Kami breakfast kat hotel..tak seperti hari pertama, yang kami breakfast lambat dengan ketenangan since dah sampai lambat dari Malaysia.. hari kedua, dok lawan berebut makanan dengan sekumpulan pelancong cina or taiwan..depa dah nak balik, siap dengan beg bagai..tapi sempat lagi, tengok depa dressing dengan segala macam kot..hati teruja nak beli kot kat beijing gak (punyala nafsu menghasut..he he).. depa ni breakfast macam tak pernah makan kot..berebut2..makanan dihidang...pastu abeh, hidang, abeh..padahal yg kat dalam pinggan, makan tak abeh pun..

hari kedua kami di Beijing dimulakan seawal pukul 8am..dan pukul 8am jugak kami kena naik bas..Valon ni sangat la memastikan kami ikut masa yang ditetapkan.. Since dah ambik ground pakej dengan ICT ni, depa wajib bawak kami ke govt shop..sekurang2nya 7 tempat..banyak kan...

tempat pertama yang kami pi adalah Jade Museum.. bermacam2 jenis Jade ada..nak hat kaler apa..rupa apa..harga mahal, murah..tapi mostly mahal la kan.. norh pada mulanya takde agenda pun nak membeli jade ni..tapi bila dah sampai situ, why not beli untuk diri sendiri..kenangan kat Beijing..banyak tempat dok kata alasan macam ni..he he..so, ter'sedekah' jugak la yuen kat sini..norh beli gelang Jadeite. Jade ada 2, Jadeite & Nephrite.

Jadeite lebih kuat dari nephrite. Rupanya Jade ni ada pelbagai kaler, merah, hijau, biru, putih, hitam, lavendar dan banyak lagi la... Jadeite sangat kuat yang mana steel pun tak leh scrathed jade ni..tapi tak berani la nak cuba kat gelang norh ni.. bila dah pakai ni, banyak kali terhentam kat kaca meja kat umah ni..nasib baik tak pecah..

ni la rupa asal Jade..

pastu dipotong dan diukir

nampak dak kotak display tu..pilih la mana yang berkenan..dekat hujung sana lebih murah harganya..
kat sini jugak ada kedai2 lain contohnya kedai tablecloth, fm, lain2 souvenir..tapi mahal sikit kat sini..better tunggu waktu depa bawa pi shopping nanti (kalau sesapa pi dengan pakej la)..

kuda yang berharga puluhan ribu RM


"Jade dikatakan dapat membantu seseorang untuk relax dan bijaksana." 
jadi, tahun depan, norh mesti lebih bijaksana kan..he he

Jade sebenarnya dipercayai dapat menyerap toksin2 dari badan, melancarkan peredaran darah dan merawat beberapa penyakit dalam badan.. sebab tu Jade amat berharga bagi masyarakat Cina..


sungguh gigih kan kuda2 ni diukir..
 



next; Crystal Centre

seperti jugak Jade, Crsytal juga dipercayai ada fungsi tertentu bila seseorang tu memakainya..
tapi bila dah dapat Jadeite, norh diam ja la kat Crystal  Centre ni..snap gambar sudah..he he he

the original











notakaki: kat govt shop selalunya ada toilet yang bersih, cuma perlu ready dengan botol kosong ja..so, ambik la kesempatan guna toilet depa sebab norh dengar2 ada orang sampai plan ambik ubat tahan kencing takut tak jumpa toilet...

9 comments:

syieda said...

tu yang tak berapa gemor kalau ambik package. tempat-tempat shopping yang mahal mesti dibawaknya kan??kalau syieda, hanya mampu ambik gambo jer la.

farahazyanti said...

fulamak,
mcm2 jenis jade ada..
yg harga ribuan pun ada,
tu la harga pengorbanan mengukir :)

Faith said...

first time comment dkt blog u.. I pun baru je balik dr HK.. mmg bila pi overc.. botol kosong tak lepas dlm bag.. hanya kita je memahami kenapa.. kekekeke

selalu mmg cari tourism center or hot spot.. sbb tandas diorg bersih...

Tukang Karut said...

asalnya dari batu yang tak ada rupa pun...

Dinas Aldi said...

Cantiknyaaa! Kalau camtu rupanya, takdak plan dari awai nak beli pun akan terbeli jugak, kihkih!

the malay male said...

Byk jugak benda menarik kat Beijing ya

insan marhaen said...

jade memang sinonim dengan orang-orang Cina...

dekdaa said...

Benda paling mahal saya beli kat beijing adalah gelang jade 250yuan.
Tu pun sbb kena paksa beli kat geng2.. buy 5free 1katanya huhuhu adoi.

azieazah said...

Macam-macam citer pasal Beijing kan? Apapun saya sendiri tingin nak ke sana suatu hari nanti.