bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Monday, December 24, 2012

Winter @ Beijing 8 : Jin Dian Cloisonne & Lunch Day 2


meneruskan perjalanan..layan pemandangan di Beijing sepanjang perjalanan..

Disneyland yang terbengkalai..kekurangan budget..

 
ni la tempat makan untuk lunch hari kedua.. 
Changping, timur laut Beijing City..
bahagian bawah ada kedai2 souvenir dan tingkat 2 dan 3, restoran..
solat jamak kat sini..

kat sini juga ada pembuatan kraftangan seperti di bawah..

kita nak barang yang murah..tapi bila melihat depa begitu teliti hasilkan kraftangan ni..
ohhh, sila lah ambik kira wahai norh..

 "Cloisonne is a unique Chinese art. It was originated during the reign of Jintai of Yuan Dynasty. It involves elaborate and complicated processes such as designing, base-hammering, copper-strips in-laying, enamel-filling, enamel-firing, polishing and grilling."


bahagian pameran.. pilih, jangan tak pilih..
norh tak beli pun..si Valon asyik ja kejar kami suruh cepat..sebab dia tak mau kami lambat2..petang ni nak ke Great Wall.. lagipun sejurus kami sampai di sini, ada lagi 3 bas tetamu dari Malaysia pun sampai..


ni la end product dari hasil keja depa tadi..

ni hall restoran depa..luas dak?

ni lagi..
bila makan kat sini, rasa macam dok Malaysia..
kiri kanan, depan belakang..semua orang Malaysia..

the menu...
restoran di sini sangat pantas menyajikan makanan kat tetamu..
dalam masa 10 minit, meja yang kosong bertukar penuh..

tersalah fokus..he he
 
sebelum sampai ke Beijing, norh review blog, banyak yang kata makanan tak sedap..
tapi bagi norh sedap ja..dan tentunya sayur yang lebih..tapi norh suka..





bas kami sepanjang 5 hari di Beijing..


11 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Norh

lama saya tak kemari


6. sepatutnya beli cawan yg comel tu, boleh praktis kat sini

7. kuku yg berkilat tu Norh ke..sedang pilih cincin

8. mereka pun ada terbengkalai juga yer...

4feet8 said...

Ya Allah norh, dah sampai ke sana ya..? bestnya walaupun 3 hari kat sana byk juga gambar kenangan. kalau tak keberatan, boleh awk email detail perbelanjaan ke sana ke email sy? teringin nak kesana ; sisnanie@yahoo.com

ANIM said...

Norh, sebab tulah kak tak sampai2 beijing lagi, sebab beijing takde disneyland...kehkehkeh...

Dinas Aldi said...

Banyak tempat2 menarik di sana, takdak Disneyland pun takpa la aih. Cantiknya benda alah nama cloisonne tu, berkenan tengok.
Nampak ok ja makanan2 tu. Janji perut diisi, alhamdulillah.

zila said...

bersih restoran ni..makananpun nampak sedap. Posing sakan ikan goreng tu..hahaha

Orga said...

betul norh, sapa cakap tak sedap tuh...tengok gambar pun dah tau sedap, heheh...

Tukang Karut said...

aku tengok gambar pun dah tau kesedapannya macam mana...

Tukang Karut said...

aku tengok gambar pun dah tau kesedapannya macam mana...

zino said...

best nya.. tak pernah sampai ke sana lagi..

whitecappuccino said...

nampak sedap! akak suka sayur!

Kak Mahh said...

Bestnya...bilalah akak nak sampai sini. Cantiknya.