bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, December 29, 2012

Winter @ Beijing 9 : GREAT WALL OF CHINA

lepas lunch, aktiviti yang paling ditunggu-tunggu adalah.....
mendaki GREAT WALL..
:))

dari jauh lagi dah semangat bila nampak tembok tu...
aduhai..panjangnya..
tak sabaq nak sentuh salah satu keajaiban dunia ni...

tiket semua dah masuk dalam pakej..so, si Valon yang pegi uruskan kat kaunter..

nampak dak?? 
suhu awal ni, sejuk sekali ..

masa ni, dalam hati...

"erkk..boleh sampai ka kat atas tu..tingginya..dah la sejuk..kalau jadi apa2, ada org nak tolong dak?"

"dah sampai sini norh, takkan nak lepak bawah ja..sia-sia mai China tapi tak naik Great Wall, bukan suruh angkat bata ke atas pun, cuma berjalan atas tu ja"

"yakin BOLEH"

he he he.. ingat senang ka bila tengok tembok yg tinggi tu..bagi norh yang amat kurang bersenam ni..
2,3 minggu sebelum pi Beijing, baru dok pi gigih panjat bukit H kat SP ni..hu hu
lepas ambik group photo, boleh tempah plat nama kat buluh ni..tanda dah sampai Great Wall..tapi kami berdua tempah yang kat atas, plat besi..
yang kat atas tu, bermaksud menara kedua..ada 7 menara kat pintu Juyong ni..

ni masa awal..steady lagi..dengan sejuknya..dengan baju tebalnya..
nak ambik gambar pun, jenuh sejuk tangan..

menara pertama..
pun steady gak lagi..

ada kedai cenderahati

sayup2 nampak tembok besar bahagian bertentangan..
kena pada nama; TEMBOK BESAR

mampukah nak ke menara kedua tu??
lepas ni yang rasa huhahuha!!
nah..ambikkk..paddle lock besaq..

dari atas tangga GREAT WALL..
serius GREAT...

akhirnya, sampai jugak..at least kat menara kedua..boleh tinjau dari atas menara..
masa sampai kat sini, siap berpeluh dalam suasana sejuk..
dan perasaan; macam2.. jom alaminya :) 
 
sampai sini ja mampu..kang, kalau naik ke menara seterusnya, satgi kena tinggai dengan bas pulak :p
 
masa kami baru abih berposing kat sini,
sampai la group yang ramai dari Malaysia (dah jumpa waktu kat jade, crystal centre & lunch)..

terdengaq statement dari sorang makcik..
"kami hat 50 tahun pun boleh naik sampai kat sini, takkan org 30 tahun takleh sampai sini.."

huish..nasib baik norh naik dah ataih tu.. he he

rajin depa dok tinggai tanda "love" depa..

jalan alternatif..tak tahu pun boleh turun sampai ke bawah.. bila dah sampai bawah, baru depa habaq, ikut sini pun boleh naik dan turun jugak..



nampak dak tembok sebelah kanan..
tembok asal dah runtuh..

dalam menara

terdapat la tulisan2 dari insan2 (ramai), yang tulis nama depa kat tembok ni..
banyak jugak nampak nama2 dari Malaysia..
motif??
pada norh, tak payah la letak nama untuk penat lelah orang lain..
jangan la mencemarkan dinding2 tembok dengan tulisan2 kita..sakit mata tengok nama2 yang kita familiar..
dari dok conteng dinding tembok tu, cuba berfikir dan ambik iktibar bagaimana 
kegigihan dan semangat orang2 yang membina tembok besar tu..
me, keep wondering..

kecerunan..
takut 'tertomoih'..sapa2 tak paham bahasa utara, sila bertanyakan pada rakan2 anda..he he





betapa seriaunya kalau mendaki..
waktu norh posing, boleh la dok senyum..
cuba tengok waktu mendaki or turun, serupa jugak la dengan hat pakai baju biru tu.. he he




walaupun pokok2 tak berdaun, tetap di 'maintain' cantik..sama paras ja potongannya.

kat mana2 pun, ada unsur kesenian..
 
cita2 digapai..heh he he

sempat lagi main sepak bulu ayam waktu sejuk2 ni..


tradisi..
tak sure berapa harga untuk pakai baju ni..

boleh beli souvenir kat bawah ni..

panda sana sini..








p/s: dah sebulan rupanya norh ke balik bercuti dari sana..sekejapnya masa berlalu.. berhajat nak naik lagi tembok China, tapi dari gate lain pulak..backpack barangkali? :)

9 comments:

whitecappuccino said...

kalau akak yg takut pada ketinggian ni agaknya duk ketar lutut nak panjat turun tangga tu..

Orga said...

tak gayat ker norh? tinggi semacam jer, kalau stamina tak cukup,boleh pengsan nih...

Fadilah Aziz said...

memang cantik greatwall tu, kalau saya mesti semput nak daki tangga tu..

Harith Iskandar said...

uhuk uhuk bestnyerrr tgk org dpt g sane...sy bile la nk dpt pegi...mmm

Alin Marlini said...

seronoknya jalan2 musim sejukkan...

syieda said...

ya allah norh, seronoknyaaaaaaaaaaaaa.. bila lah bole sampai sana agaknya...

~Beb~ said...

aku mmpu lambai je la ko tang bwh ye..? tang nme tuh xle bla gak la.. die nk mmbuktikn die dh smpi sne brangkali!

jarimanis said...

Nk pegi lg :-) count me in :-)

Tukang Karut said...

dalam gambar pun dah nampak sangat sejuk...