bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, January 6, 2013

Winter @ Beijing 12 : Lunch Day 3 & Fayuan Mosque

tak tahu nama restoran ni..
please enjoy rupa masakan kat Beijing ni ;)
rindu pulak nak makan macam ni..



ikan berempah

hidangan daging/hidangan bawang?

ayam dengan lada benggala


telur dadar


cendawan

lepas dah start makan, ada sup dan menu lain lagi..tak sempat snap ..he he

kedai ni terletak kat area perumahan..

sesudah lunch, berkesempatan bersembahyang di Masjid Fayuan..
masa kami stop sebahyang kat masjid2 kat Beijing ni, tak berjumpa pulak dengan pengunjung dari Malaysia yang lain..



pakaian solat muslimah depa..

lagi..

masa ni, dah masuk waktu Asar..
dengar laungan azan dari depa..
walau beza, tetap Islam..
betapa besar kuasa Allah..

berperasaan sesuatu waktu solat di masjid di China..
Allahhuakbar
penebat angin sejuk..
masih terasa sejuk walau ada benda ni..
waktu ambik air sembahyang lagi la..
waktu pakai selipar nak ke dewan sembahyang ni..sejuk gedi gila..
sembahyang pun siap pakai kot..



kawasan masjid..
sama untuk mana2 masjid..ada blok lain untuk urusan keagamaan..
sebelah kanan tu tempat wudhuk..
waktu nak ambik wudhuk, ada makcik2 China ni..
bercakap macam bergaduh, padahal bersembang ja pun..he hehe
selalunya bila kita sampai kat mana2 masjid, makcik2 ni sentiasa ada,penjaga masjid..tolong susun balik selipar dan jaga kebersihan masjid..


penjual dari timur tengah

suasana nampak macam panas kan..tapi sejuk sangat..dengan tiupan angin yang kuat..

depa jual kat depan masjid..masa kat sini, steady ja kacang2 tu mengeras..
bila sampai rumah, abis melt kalau tak letak dlm peti ais...


pakcik ni, tunggu kat depan masjid..jual bulu beruang..siap ada muka beruang tu...

15 comments:

ANIM said...

Seronok dapat solat di negara yg penduduk islamnya lebih ramai dr tempat kita. Sukanya dpt tengok pakaian solat mslimah mereka. Kak mcm dah request previous entry..kot. Sebab 2 x p umfah, kak tak nampak jemaah wanita china di sana. Tu tertanya-tanya

insan marhaen said...

Seronok mengikuti carahidup rakyat Beijing.

gambar mengungkap dengan perasaan dan perkataan...

Syed said...

Thanks for sharing the mosque photos :).

Dinas Aldi said...

Sedap tengok semua makanan tu, yg banyak bawang dari daging tu pun nampak sedap.
Hiasan siling masjid yg biru tu nampak cantik sangat, sejuk mata memandang.
Terkejut jugak tengok bulu beruang kat belakang pakcik tu, kehkeh..

Tukang Karut said...

suka pulak aku tengok gambar masjid tu...

sisR said...

Ala norh...rindu kat masjid ni..yg penting kacang yg dijual tu tersangat lah sedap.....

norh said...

Depa solat pakai mcm tu saja..syarat tutup aurat..suka berjumpa umat Islam kat sana..tak lekang dgn salam dari depa..

norh said...

Seronok share pengalaman dgn kwn2.. Kalau dgn gambar, pembaca boleh nampak..takut bila norh mengarang, kwn2 tak dpt bayang...he he

norh said...

You're most welcome ;)

norh said...

Sayuq depa masak fresh..kruk krak kruk krak..
Seronok sangat berpeluang solat kat masjid2 depa. ;)

Matahari said...

Assalamualaikum..
lama xsinggah sini..
tq sharing yer hehehe..
nak lagi gambar hehhee

norh said...

Interior yg berbeza dgn masjid kat sini..

norh said...

He he..sedap kan...tp sampai sini, cepat2 kena makan..

norh said...

Waalaikumussalam..
Jemputla singgah selalu walaupun kadang2 tuan rumah takde kat rumah...hehe
Gambar In shaa Allah tapi cerita belum tentu ;p

sudipVSsenduk said...

cantiknya masjid dia... biru my fav. color