bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, January 12, 2013

Winter @ Beijing 13: Silk Street





Silk Street..yayy :)
sebagai seorang perempuan, norh jadi teruja/blur/suka/sedih bila sampai kat sini ;P

teruja/suka: gila banyak barang2 yang cantik kat dalam ni..pastu terbayang2 suasana yang dok baca dalam blog sebelum sampai sini..
blur: mana satu nak masuk dulu ni.. 7 tingkat weh..he he
sedih: tak banyak duit nak shopping..hu hu hu

tu pun lebih banyak dok merayau kat tingkat kasut dengan beg saja..
penuh gak la tangan shopping..
*hadiah untuk diri sendiri katanya*..
entah alasan yang ke berapa ratus kali dah ni..ha haha

tapi kat Silk Street ni, kena pandai pujuk penjual tu tau!.. masa dok baca blog pasal Beijing, semua dok cakap kena bargain masa kat sini..70-80 percent katanya.. siap dok tengok u-tube.. lawak la bila diingat2 balik suasana tawar menawar kat sana..

kan ramai dah pesan, kalau tak nak, jangan singgah dan tanya harga.. masalahnya depa tak display harga.. dah berkenan, kena gak la tanya harga tu berapa.. mula2 kami try kat kedai kasut.. gila ahh punya seriau nak masuk kedai..takut kena marah..ahakkss..ha ha ha

setelah melewati 3,4 kedai dengan hanya jelingan, kami memberanikan diri masuk bertanya harga.. siap pilih tokey hat agak2 muka tak garang..  cakap kena sopan la..kang kena halau dan dan tu jugak, tak ke naya... 

pilih hat yang paling berkenan..
pastu tanya harga.. 
dia tekan calculator 800 yuan.. mak aaiiii..
rm400..
ingat artis ka apa nak pakai kasut rega tu..
norh tekan balik calculator 100
ingat ye..tawar 70-80%
here we go..
stick to that price ok..
dia akan bargain pulak..tapi terus pegang harga tu..
puji2 dia..comei, bagi harga murah..

tapi pandai2 gak la mintak harga dengan kualiti barang yang kita nak tu.. kalau depa tak balik modal, la tu jugak kena halau..norh kena 3, 4 kali gak la sepanjang sejarah shopping kat beijing ni..kalau memang tak masuk akal, terus depa tak layan.. kalau berhajat nak beli lebih dari satu..bagitau siap2..

ingat ye;
"no worries, do not afraid for rejection..cuba kedai lain dengan harga yg up sikit.. ;p "

finally kat first kedai saja, norh ambik 3 pasang kasut..2 untuk norh, satu untuk adik..


pilih, jangan tak pilih..serupa macam hat ori..

kalau sesapa nak ke sini, boleh beli dengan tokey ni..pandai2 la tawar menawar dengan dia ye..





depa suka sangat kalau kita ambik gambaq depa..pastu depa nak tengok, gambaq depa lawa ke dak dalam kamera tu..he he
norh rasa, tak la teruk sangat sebagaimana orang dok gambarkan sebelum norh sampai ke sana.. tapi ada pengalaman gak la kena 'tawan' dalam kedai..hu hu hu
yang penting, jangan la guna harsh words..

depa biasa guna 'crazy you' bila kita minta kurang harga..mengaku je la yang kita crazy nak dia turunkan harga..ha ha ha

kebanyakan sales girl dia adalah lawa2..kulit gebu sangat..makan apa ntah..










selamat berhujung minggu :)

14 comments:

Kakzakie said...

kakakyg sekadar tengok gambar pun dah tak boleh menahan - bestnya kalau dapat beli setiap satu tu norh. Handbag dan wallet tu kakak suka.

syieda said...

memang seronok part cuci mata.. tapi bila poket kempis.. tu yg tak berapa nak seronok..dah ada pengalaman cenggitu.. pastu malam mula la tak lena sebab teringat2 barang yang diidamkan..

makchaq said...

Nampak gambaq happy semua.. penjuai ngan pembeli sengih, senyum simpui...



Tukang Karut said...

ni kalau suri aku gi sini ni, mau tak balik kot!

Harith Iskandar said...

fuh mujurlah sy ni lelaki kalau tak skrang gak sy ajak g sane skali lg..tp part yg xletak harga tu la yg susah tu, takut kene tipu.

Nieda ramly said...

bestnya makan angin di sana

the malay male said...

Wow.... Gebu

norh said...

*kakzakie

Tu la kak..dasar perempuan..ha ha.. Memang barang semua lawa2..

*syieda

Masa poket kempis tu, jadi insaf sat.. ;p


*makchaq

Tau tak pa..tengok barang lawa2 mcm tu, muka berseri2.he he

norh said...

*tk

Make sure bawak duit berkepuk tau untuk si suri ;) confirm dia bertambah sayang sama kamu..ha ha

*harith

Kalau u ajak i sambil sponsor flight tic, i on ja..ha ha


*nieda

Memang best ;)


*the malay male

Cantik kan..he he

zino said...

mesti banyak shopping ni..

dekdaa said...

Adoi dengki aaaaa rasa tengok gamba ni :P

Kat beijing berani nak gaduh2 bargain bagai.. kat malaysia tak berani.. silap haribulan kena maki hamun / carut kekekek.
Kat sana dorg maki tak apa sebab tak faham :D

Kat yashow ada 2kedai ni cepat give up.
Tak puas gaduh, dorg terus cakap "haiyyaa u aaaaa very hard in bargaining.. ok!" terus dia bagi.. huk aloh!

suri solehah said...

tu dia..mau tak gila dibuat ye,,patutlah org kata surga shoping ye,,,

azieazah said...

Saya dah lama teringin nak ke Beijing. Tengok tengok pun jadilah. Jamu mata.
Berpinau mata tengok handbag lawa-lawa tuuuu...!

norh said...

*zino

beranak jugak la beg tu..he he


*dekdaa

dengki sebab tengok gambaq penjual tu ka..
puas kena gaduh, baru depa nak senyum ambik gambaq tau..he he
kat yashow barang lagi murah la compare silk street tapi kami pi sana lewat..


*suri

berpinau mata dibuatnya..serius lawa2 semua..


*azie

bawak duit banyak2 tau..kalau dak, ralat nanti..