bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Monday, January 28, 2013

Winter @ Beijing 15: Xinjiang Muslim Restaurant & NAN DOU YA Mosque

entry yang ni kan....
norh buka,
pastu tutup..
buka,
tutup,
buka,
tutup..
entah berapa kali..
adoi... mana2 yang masih ingat dan terlintas je la ye..


baru la nampak tulisan kat restoran depa..


sebahagian dari menu..bila sampai baki menu lain, norh dah simpan kamera dlm bag..so, menu2 ni je la yang sempat snap.. 
rindu nak makan masakan beijing ;)




lepas lunch, solat di Masjid Nan Dou Ya

 

The History


Nandouya mosque was built during Jiaqing the third year (1789) of the Qing Dynasty (1644-1911) and has a history of more than 200 years. The main structures are the temple gate, the prayer room, the room of wings, and other facilities. The lintel of the door is in the Islamic style, and it is a bar decorated with a crescent. The prayer room is spacious and bright vests and holds 200 people at prayer. The room also contains many benches and seats for the elderly. The front of the room contains a large courtyard, surrounded by beautiful corridors. Imams stay in the room to the south, while the space, giving them the Koran is being used. The northern area is a meeting room. The mosque is a place for Muslims to pray.

 



teruja tiap kali nampak bahasa Melayu



 ruang solat untuk wanita dan lelaki terpisah..

sebenarnya ada notis, tak boleh mekap dalam ruangan solat.. tapi memandangkan masa kami solat tu, tak dak orang lain di situ, mungkin boleh la sekadar untuk berbedak.. norh tak kisah dengan notis tu sebab norh tak make up pun..lipstick pun tak de..he he he..
ada la rakan kami yang lain nak pakai bedak..tiba2 penjaga masjid tu bising2 marah bagitau takleh make up kat ruang solat..kena make up kat ruang yg disediakan.. 
depa ni spesifik..nak letak selipar pun kena letak tempat yg betul..kalau tak, kena marah..
so, bila dah kena marah macam tu, takut la jugak nak snap gambar..mungkin akan kena marah jugak.. norh segan kalau dibising2 macam ni..he he
depa yang lain pi makeup, norh nak jugak try snap gambar kat dalam ruang solat ni.. tiba2, makcik yang marah2 tu kata, dia boleh tolong ambikkan gambar..walaupun dia bising pasal tadi tapi depa ni sebenarnya baik :)) .. cuma depa hanya jalankan tugas dengan dedikasi.. ye dak..


waktu nak solat, kita dok atas tikar coklat tu pun kena tegur, dia suruh solat atas lapik biru tu..tak mau bagi sejuk..

ni gambar yang makcik tu tolong ambikkan :)

ni la makcik tu.. nampak garang tapi baik sebenarnya :)

bahagian luar ruang solat..sangat tradisional kan :)

mana2 masjid pun ada fire extinguisher













sampai berjumpa lagi ;)

21 comments:

Farah Waheda Wahid said...

wow...bestnya... x pernah sampai beijing lagi...teringin juga nak menjejakkan kaki ke sana... mesti seronok...

jarimanis said...

Tgk gambar kt beijing ni rasa nk pegi lagi tp secara backpacker lak

norh said...

* Farah

Beijing best.. saya suka musim sejuk di Beijing :)


*jm

kalau ada plan, bgtau ye.. teringin jugak nak pi lagi..kot2 la sama time...

Syed said...

Thanks for sharing the photos. Suke tgk gambar2 masjid tu. Kesan penyebaran Islam yg hingga ke sana. SubhanAllah.

Remy hazza said...

satu hari nanti...remy nak juga ke beijing tu.....

Iqa Jalil said...

Dah jalan2 beijing! *by reading this post la..* thanks for sharing :)

DrSam said...

Salam dan tumpang singgah. Saya tak sempat singgah di masjid ni masa di Beijing. Cuma sempat ke masjid Niujie aje. Tapi tengok pada senibina nampak macam lagi lama dari masjid Niujie. Siap ada Hutong lagi dalam masjid. Menarik sungguh.

Kakzakie said...

Makcik itu bukan garang tapi dia penuh dgn disiplin. Org kita suka melanggar larangan mestilah dia marah norh.

Kesuma Angsana said...

wa serius menarik kat sini ler

ANIM said...

norh..kak terpandang beca bermotor (betul ke di pic pertama)..
pernah merasai bersolat di masjid berunsur "kecinaan" sewaktu ke rantau panjang, kelantan. insya-Allah, one fine day, kak nak xplore masjid di beijing pula..

sisR said...

Masa ke sana tak berkesempatan solat di sini...mmg nampak tradisional tapi tetap menandakan Islam itu dah lama sgt bertapak kat sana....

norh said...

*syed

Subhanallah... Agama Islam untuk semua bangsa.. Dah berzaman di china..

*remy

Menuntutlah ilmu hingga ke negeri china..

norh said...

*iqa

You're most welcome..jemput la bertandang lg.. ;)


*drsam

Alhamdulillah sempat solat di 4 buah masjid yg dah bertahun lamanya.. Pengalaman yg tak dpt dilupa..

norh said...

*kakzakie

He he..bersungguh depa jaga masjid tu..

*KA

Tempat asing, pengalaman baru ;)

*anim

Kat sana dpt lihat pelbagai jenis pengangkutan.. Memang worth melihat budaya di sana kak..

*sisR

Ada rezki dapat sampai sana lagi la kann...he he

Tukang Karut said...

macam dalam drama cina lama lak...

norh said...

Dan pelakonnya adalah norh..he he

azieazah said...

Best!
Sangat berbeza kan? Itulah yang seronoknya bila kita berjalan ke negara orang. Melihat perbezaan dan ketidaksamaan itu sebenarnya kenangan manis...

Wak Gelas™ said...

wak pon dh sampi mesjid nandouya beijing ni ada pengemis mintak sedekah kat pintu luar takk? ehhHee, lg satu kalo time makan mesti kitaorang ada telur dadar jugakk.., ahhHKks

Kasih Salina said...

seronoknya ke beijing tu kak..

Eda Latiff said...

bestnya...sgt jeles ok

norh said...

*azieazah

yup..setuju kak,
mengalami situasi baru ni membuatkan kita berfikir betapa luasnya nikmat Allah..


*wak

tak perasan pulak pengemis tu..
tapi bab telur dadar tu memang iye..ada yg dipotong kiub kecil ..hehe


*Kasih Salina

pengalaman kat tempat org selalunya best ja..he he


*Eda

jom la next time..bersama2 book tix flight..