bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, January 5, 2013

Winter @ Beijng 11 : Summer Palace


jom layan gambar ;)

wajah kediaman mereka

pagi2 mencari rezki

Hari ketiga di Beijing
warga kota keluar bekerja..
jam
kami pun terperangkap sama..


sebelum ke Summer Palace, singgah kat govt shop 
di sini tempat kaku diurut (kan semalam naik Great Wall..bagus kan plan depa :p )
tapi ada kisah kat dalam ni..he he

kaki diurut free,
sambil ada penerangan dari owner..
pastu lepas diurut ni, tabib depa pun mai la..
dan check tapak tangan kita..
macam2 penyakit la yang kita ada..
pandai2 la kawan2 kalau ada yang ke sana nanti..
ada yang perlu bayar 4k untuk kos ubat (tapi depa tak beli la)..
dalam kes norh,
kawan norh kat sebelah kena marah dengan tabib..
"u ni doktor ke, yang halang tabib dari nak merawat"
 (kawan norh kena marah sebab tabib nampak kawan norh geleng kepala kat norh)
ahakksss ;)


Summer Palace entrance

Summer Palace
3 kali lebih besar dari Forbidden City
tapi kami takla menjelajah sampai akhir


"The Summer Palace; literally "Gardens of Nurtured Harmony")  is mainly dominated by Longevity Hill and the Kunming Lake. It covers an expanse of 2.9 square kilometers, three quarters of which is water.
Longevity Hill is about 60 meters (200 feet) high and houses many buildings positioned in sequence. The front hill is rich in the splendid halls and pavilions, while the back hill, in sharp contrast, is quiet with natural beauty
The central Kunming Lake covering 2.2 square kilometers was entirely man made and the excavated soil was used to build Longevity Hill. In the Summer Palace, one finds a variety of palaces, gardens, and other classical-style architectural structures."


tasik buatan
beku

bukit ni hasil dari tanah yang dikorek untuk buat tasik ni

Seventeen-Arch-Bridge






sama-sama













temple
 







11 comments:

Fadilah Aziz said...

Uniknya seventinth arch bridge tu, cantik:)

rosli said...

As Salam,

Wahh bestnya makan angin ke negegi China....pemandangan nampak cantik wpun musim terlalu sejuk di sana

Henry Fox said...

teringat trip dlu oct 2010. hari yang pegi ke summer palace baru cuaca sgt2 elok yakni langit biru ade matahari sume.... sbb dlu pegi dgn agent tak sempat nak ronda2 sume kawasan dlm summer palace tu. org kata cantik...

angin kat sini mmg kuat giler bertiup...

whitecappuccino said...

cantik bridge tu

ANIM said...

cantiknya norh..mcm kat poskad. norh guna kamera apa? cam nak cari jugak. tapi kalau berat nak pikul akak tak nak lah...

norh said...

*Fadilah

dikhabarkan, semua tu punya maksud tersendiri..


*en Rosli

yup..walaupun langit cerah dan waktu tengahari tapi sejuknya..mak aiii... ;)


*Henry

wah..tukar nama lagi eh..he he
ha ah..pi dgn travel agent, kena ikut masa depa..kalau pi sendiri, mesti lagi puas kan..
bila nak pi lagi? kot2 boleh ikut skali.. :)


*WC

cantik..suasana pun best..


*kak anim

nikon hat berat tu la..he he

makchaq said...

Cantiknya gambaq2 ni.. bersih sungguh nampak tempat2 depa ni.. daun selai pun tak dak..

Harith Iskandar said...

ehe tabib tu marah sbb dia xdpt untung...ekeke
ape pun sy suke tgk bangunan2 lame tu, rase mcm something jerk... :)

norh said...

*makchaq

Tq makchaq..yup, setuju..memang beijing ni bersih..sesiapa pun nampak bersungguh buat kerja walaupun si tukang sapu..


*harith

Agak2 la nak untung ribu riban..ingat yg pi berjalan ni banyak duit sangat ke, cukup2 tiket flight, mkn& tempat tinggal je..he he
Seni yg masih dijaga...

sisR said...

Mmg cantik kat sini...i siap pakai baju maharani kat sini..hehehe

insan marhaen said...

di saat-saat beginilah kamera yang baik beserta kemahiran mengendalikannya itu penting.

Gambar yang baik mampu menghantar mesej yang bermakna kepada jiwa penatap dengan tepat dan mengesankan...