bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Tuesday, February 25, 2014

KEMBARA EROPAH 4 : GREECE


Hari 2 
26 nov 2013




Kul 8.45am naik teksi ke airport 12.48TL.. boleh minta hotel panggilkan.. nak masuk airport, kena scan jugak...mean, tak boleh sesuka hati la nak masuk airport depa ni.. sampai airport, ambik beg and bayar duit beg..kena dlm 10TL kot utk 24jam.. sbb takut tak sempat nak nak sampai sabiha airport, kami tanya kat kaunter utk dapatkan teksi ke sana, tapi dia kata cuma boleh ambik bas ke taksim, tak ada teksi.. then, naik bas kul 9.30am.. 10.30am sampai taksim.. pastu turun bas, terus ada bas ke utk ke sabiha airport.. selang sebiji bas ja..selamat tak payah heret trolley bag tu jauh2..hahaha.. 

Tunggu sat, pastu bas gerak ke sabiha, dalam 11.15am.. tix bas 13tl.. kalau naik teksi, 1 teksi 200tl (so, naik je la bas eh..jimat).. sampai sabiha kul 11.45am.. check security kat entrance .. pi check in bag..terlebih 2 kg plak.. if lebih 1kg kena bayar 5E.. so, punggah beg plak..transfer ke beg kwn separuh..tima kasih no kengkawan yg bg tumpang beg..selamat 10E :) ..norh kena blajar kurangkan berat beg ni (gigih sangat nak travel tp nak bawak segala benda ;p..huhuhu)..


Boarding kul 2.30ptg..ada kedai2 utk shop souvenir gak..harga mcm ok ja tp tak beli apa pun.. lepak kat mcd sebelum tunggu boarding.. mcd sana, portion besar sikit dr malaysia..sos cili takde.. pastu rasa mcm fries kat msia lg sedap..kentang depa x cukup zat kot..ha ha satu set lebih kurang 18TL :)


Flight take off kul 3ptg..sampai Greece 4.45 ptg..comeyy ja airport greece ni :)
Waktu nak keluar, tak perlu check passport pun..kastam pun tak de check apa2 pun..penat ja risau pasal bawa mcm2 makanan..serunding..makanan dlm tin.. 
then guna toilet utk bersiap..gigih mengemas apa yg patut utk diguna di athens/santorini selama 4 hari :)

Memang bagai bersidang kami kat dlm toilet tu.. tp best la, toilet bersih & tak berbau toilet..heheh.. tinggal brg kat beg centre kat airport tu.. satu floor dgn arrival hall.. beg norh besar kena 27E utk 4 hari..dibuka 24 jam.. org yg jaga beg tu akan minta satu passport uk copy,..nanti waktu claim, kena tunjuk passport tu….
nak beli air mineral, x jumpa pun satu kedai yg jual.. tapi ada disediakan water cooler..norh ni jenis yg x reti nak minum water cooler..kering tekak betul jadinya..


Waktu nak pi menyimpan beg tu, terserempak sorang Chinese Malaysia, dating dgn husband dia..baru balik dari santorini..dia dengar kami cakap malay n then dia terus tegur..pastu bagitau pengalaman dia baru balik dr santorini.. maik eksaited nak sampai santorini :)


Kat airport tu, asyik ja terdengar annoucement dok pesan jangan tinggal barang2 tanpa pengawasan.. haishh..mesti banyak kes jadi ni..kalau tak, takkan la perlu pesan sampai sebegitu skali..ye tak..


Naik bas kul 6.40 mlm (dah gelap) sampai kul 8pm kat port.. tix bas beli kat luar airport tu, kat tempat tunggu bas, ada kaunter..naik bas no X96 nak ke port..tp masa ni, norh dah tersengguk2 kat dlm bas..maklumla kat msia dah kul 12 mlm.. dpt tix tu, kena validate kat machine kecik dlm bas.. kena validate tau..memang takde sapa check sepanjang kami naik bas tu..tp mana la tau kan.. kalau diorang buat spot check dan tak validate, kena bayar denda.. dlm sejam lebih rasanya sampai di port, cari hotel delfini.. dekat gate port e8.. masuk lorong sikit.. kiranya turun bas, ke arah kanan, then, ada sign masuk dlm lorong sebelah kiri.. ingatkan apa la gate ni semua.. esok pagi baru tau, gate utk kita masuk kapal.. kapal plak sebesar2 kapal..



Masa check in kat hostel ni, rupanya kalau booking kat internet, dia x bayar lagi..kena bayar kat kaunter..so, better check betul2 kalau plan nak dok and book hotel ni.. simpan segala resit payment..kesian kwn norh sbb dia yg booking pastu jadi masalah mcm ni pulak..


Dok bilik berempat..lif dia old school sangat..muat 2 org ja..huhu..namanya pun Athens kan.. turun beli air mineral kat kedai mkn..1 botol besar 1e..murah la plak rasanya..

pastu, zzzzzzzzzzzz...masa utk tido..nikmat sungguh tido waktu2 jetlag ni..

cuteeeee sangattttt :))




langit greece


mesin validate tix dlm bas

ni rupanya hostel delfini ye

olskul :p

 
kaunter tix feri


taraaaaa...tak pernah naik lagi kapal sebesar ni :p


suasana pelabuhan waktu pagi

missing this moment, awayyyy





nanti norh share moment2 bila dok lamaaaa sangat dlm feri ni :p

5 comments:

Nastyna said...

best nya best nya bestnya, seronok I ikut pengembaraan u ni tau.

Jari Manis said...

dah sapai greece...bEST...mana nak cari duit ni asyik tak cukup je huhuh

norh said...

*Nastyna

hehe..tq nastyna
tapi u lagi best..dok oversea..norh jeles tau!! hehe


*JM

ni dah kosong ni..tu yg dok dendiam tahun ni..huhuhu

Siti Aisyah Affendi Lee said...

salam,blog yang sangat menarik dan berguna.saya akan ke Greece dalam masa terdekat.Boleh dapatkan alamat emel awak untuk bertanya sedikit tips2 ke sana nanti.Semoga Allah saja dapat membalas jasa awak.Terima kasih.(sitiaisyah.affendilee@gmail.com)

CT Humairah said...

bestnyaaaa lahai. hostel pun best. seronok jugak tidor ramai2 cemtu. huuurm naaaak pegi greece jugak !! owh duit marilah dikau kepadaku..
Siti Yang Menaip