bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Friday, June 6, 2014

Komunikasi

Dulu2 masa study, ada subjek komunikasi, paper pengurusan... Zaman tu mana pernah tau kepentingan berkomunikasi...sebab nak lulus exam saja..hiksss

Tapi sekarang ni...betapa skill berkomunikasi itu adalah teramat penting...rasa macam nak mintak buat silibus untuk pelajar sekolah menengah...supaya awal2 lagi lebih ramai yang didedahkan dengan skill komunikasi ni...

Skill komunikasi yang baik akan melahirkan suasana yang tidak tegang...hahaha
Skill komunikasi yang baik jugak dapat menjimatkan masa kita yg amat berharga (since masa bergerak sangat pantas sekaran)...
Skill komunikasi yang baik dapat mengelakkan kita dari dibenci..hihihhi

Jom kita berkomunikasi dengan lebih efektif ;)

P/s: jom layan kek coklat pasar malam..ganache dia best sangat.. ;)

11 comments:

Time Traveller said...

Betul tu.. ramai yang tak pandai nak berkomunikasi nie ... tapi kek tu kenapa tunjuk bekas jer hahaha.. dah abis makan ke :p

norh said...

Oopppsss...komunikasi yg tidak efektif..belum mkn pun kek tu..mula ingat nak ambik gambar isinya tapi bila dah buka terus termasuk dlm mulut..tak sempat snap..hihihi

Tp serius la..komunikasi efektif tu adalah penting...

Jari Manis said...

Masih perlu belajar cara komunikasi berkesan ni sbb kekadang nk sampaikan benda lain tp lain pulak orang faham huhuhu mmg failed lah Jm oi

Apa2 pun thanks norh :-)

norh said...

Ha ahh..selalunya mcm tu kan..norh pun tengah nak improve ni...sebab faktor komunikasi ni penting utk daily life norh..esp waktu keja..dah la kena ckp omputih..tu yg selalu ada miss comm tu.huhu

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Setuju dgn pendapat awak.. =D

Fara said...

nowadays patutnya dh takde reason takleh nk berkomunikasi kan? semua medium dah tersedia.. hehehee..

tapi, satu tips yg bagus untuk mudah berkomunikasi ialah MEMBACA. banyak membaca mudah le dpt topik nak dibualkan :-) betol takkk..

Tihara said...

sedapnya kek coklat ni
komunikasi dua hala pun penting
sedia mendengar dan memberi respons :)

norh said...

farah: tima kasih :)

fara: 200% agreed..hahaha..dlm alam maya pun boleh berkomunikasi mcm dah lama kenal..

ditambah dengan membaca..bertambah2 la ilmu mcm mana nak berkomunikasi dgn org lain, walaupun secara tak langsung..dan norh admire sangat org yg banyak ilmu ni.. :)

tihara: yg ni pun kena ada skill yg bagus gak kan..takde la satu pihak ja yg dok bising2..satgi langsung takleh berkomunikasi..

uncle gedek said...

uncle masih berkomunikasi cara lama... ikat surat kat burong merpati...

haha

norh said...

Uncle gedek,

Mana nak dpt burung tu?norh nak seekor ;)

Kira Sakura said...

Komukasi yang salah jgak kadang boleh menimbulkan salah faham kan