bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, August 17, 2014

KEMBARA EROPAH 12 : ACROPOLIS

Day 5

29 nov 2013

Bila dah sampai kata atas bukit tu (area Acropolis)..puas hati rasa..kawasan dia saujana mata memandang.. dok pikir awat la dulu2 tak mau dok minat sejarah.. sebenarnya sejarah ni subjek yg menarik rupanya.. bila kita dah dapat sampai di tapak sejarah dan cuba kembali berada waktu zaman dulu2 ni.. bagaimana agaknya perasaan sedangkan 5 tahun yang lalu di zaman ni pun cara hidup kita dah berbeza.. 

Amaran: entri banyak gambar ja..tak sesuai untuk orang yang suka membaca karangan..hahaha

ini pemandangan dari satu bukit kecik sebelum bukit Acropolis tu..
macam tak percaya pulak dah sampai kat kota tamadun terawal..

Acropolis


Google info:
The Acropolis of Athens is an ancient citadel located on a high rocky outcrop above the city of Athens and containing the remains of several ancient buildings of great architectural and historic significance, the most famous being the Parthenon. The word Acropolis comes from the Greek words ἄκρον (akron, "edge, extremity") and πόλις (polis, "city"). Although there are many other acropoleis in Greece, the significance of the Acropolis of Athens is such that it is commonly known as "The Acropolis" without qualification.
While there is evidence that the hill was inhabited as far back as the fourth millennium BC, it was Pericles (c. 495 – 429 BC) in the fifth century BC who coordinated the construction of the site's most important buildings including the Pathenon, the Propylaia, the Erechtheion and the temple of Athena Nike.The Parthenon and the other buildings were seriously damaged during the 1687 siege by the Venetians in the Morean War when the Parthenon was being used for gunpowder storage and was hit by a cannonball.
The Acropolis was formally proclaimed as the preeminent monument on the European Cultural Heritage list of monuments on 26 March 2007.

dulu....tamadun awal, kota yang maju..
kini?.......






pictures taken by me is not about advertising...heheh


tempat berhibur dulu2...
agaknya la kan..







masih berdiri dengan bantuan pembaikpulihan..kalau tak, rasanya dah lenyap dah tiang ni..







batu2 kat sini memang jenis hat keras sangat..


proses pembaikpulihan tengah berlangsung..

google sendiri la siapa perempuan2 ni..
hihihi
katanya patung yang asal dah ada di dalam muzium..



just love the scenery... :)
langit biru yang sangat cantik..
cuaca nampak macam panas tapi sejuk sebenarnya..




nampak Olympian Zeus...





dari teknologi zaman lampau, terbina struktur yang teguh sampai sekarang..







Pukul 1pm lebih kami dah turun ke bawah..nak cari HRC, berpandukan map yang jumpa kat sekitar Athens tu..terjumpa cafe di tengah jalan..so, lunch dulu la..ada plak wifi..pakat2 mengupdate status untuk tatapa kenalan di Malaysia..makan fish n chip ja..jadila..dah hari ke-lima ni, dah tak convert dah dengan currency RM..

Lepas pi HRC, jalan2 area tu untuk cari tix bas ke airport esok paginya.. tix harga 5E.. beli kat booth bas..depan bertentangan jalan bangunan parlimen..kecik ja kaunternya..
Lepas beli tix, naik tram saja jalan2..dah beli tix 24hrs kan, harus la tak sia-siakan.. pastu balik bilik, layan wifi..dan dinner disediakan oleh chef Syida..Hehhehe

Malam sikit, saja ambik angin malam konon...keluar cari roti..tak jumpa roti yang macam roti sandwich tu.. Orang Athens tak makan sandwich kot.. Cuma yg ada croissant yang dah siap dgn packing lawa 2E sebungkus..tapi berinti coklat.. belasah ja la makan dengan tuna..
Waktu keluar tu cuma berdua..so, x brani sangat nak jalan jauh2..area dekat dengan hotel ja..tapi ramai orang kat situ..memang tempat tumpuan pelancong… ingat boleh shoot acropolis waktu malam..tapi lighting nya tak cantik sangat pun..

Waktu mandi, sejuknya yang amat sangat..walaupun ada air panas..norh sampai menggigil kebas satu badan..
Tido pun tak selesa sebab sejuk sangat..takde heater kat dalam bilik tu..walau dah berlapis pakai baju waktu tido, pun sejuk sangat lagi.. dah la dok nerves tak packing barang  lagi..jadinya, bangun awal sebab tak dapat tido n tak packing barang lagi..
Kul 4.30 dah gerak ke bus stand untuk sampai airport..dalam sejam dah sampai airport.. ambik beg kat storage ..kena caj 27E..erkkkk.. repacking pulak barang dalam beg besar.. Check in kul 6.30am..Flight 8.50am...
Terkenang kembali kelam kabut rushing waktu travel europe hari tu..nak tergelak pun ada...hahahha

7 comments:

Ann Ishak said...

sangat adventure perjalanan tu :)

uncle gedek said...

kamu kenal blog ni? sama minat dengan kamu lah... jalan jalan...

:)

uncle gedek said...

eh, lupa paste... nah...

http://o-mulan.blogspot.com/

insan marhaen said...

Mereka cukup menjaga tinggalan sejarah ya...

sejarah perlu dijaga untuk maklumat generasi akan datang.

Tukang Karut said...

rajin betul la norh berjalan...

Jari Manis said...

biar byk gambar..boleh cuci-cuci mata :-)
Berapa lah usia batu2 tukan..dek kerana keras..so mmg susah terhakis ek

CT Humairah said...

hehehe letak je gambar banyak2 kami suka tengok.. bleh feeling2 kami pun ada sana skali =P hehehe.. CT xdela ikut sngt sjarah diorang ni tapi tahulah sket2.. kiranya soalan2 simple dapat gakla jawab hehehe.. antara sejarah yg CT minat.. sejarah malaysia dok khatam =P kekeke

Siti Yang Menaip