bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Thursday, August 21, 2014

KEMBARA EROPAH 13 : COLLOSEUM

Day 6

30 nov 2013

2 jam flight dr Athens ke Rom (waktu kurang 1 jam)..flight landing tak best..mengucap segala masa landing tu..seriau jugak..
Dapat makan roti vege keras kat dlm flight..sampai Rom kul 10am waktu rom..
Bas ke termini kul 12.30 actually tapi boleh naik awal.. pukul 11.05am dah naik bas.. dlm ½ jam saja dah sampai termini station..besarnya stesen depa ni..pastu melilau gak la mencari hotel.. jumpa tapi berpusing2.. sampai dalam 1pm lebih.. kat sini ada pantry yg boleh masak..masa daftar, abangla sorang ni dok explain kat kami pasal dia, pasal rome, pasal Malaysia, pasal rakrat eropah..ramah terlebih plak aih..pastu dia ada suggest ke mana nak kena pi dulu dan nak ambik tren mana...

Lepas makan megi, baru keluar..dalam pukul 2 lebih cari metro, nak ke colessium..metro stop dekat jugak dengan hostel beautiful tu.. first time tengok metro depa, old scool sangat.. lepas tu maintain colour simen dengan kayu tu ja.. tak Nampak moden langsung.. tren depa penuh dengan graffiti.. serius  tak cantik.. dah la tak maintain lawa2 tren tu.. nampak tak terurus..

Pastu sesak sangat dengan orang..punya la dok pegang beg takut kena dengan penyeluk saku..tengok orang kat dalam tren tu semacam ja...ditambah pulak perasaan dok kat Rom ni, dengan bangunan-bangunan yang antikkkkk sesangat....

Dalam train..ya Allah... ramainya umat.. pelancong pun ramai... ambik train ke Colloseum.. first, guna line A, then tukar line B kat stesen termini..senang ja kalau dah paham sistem train depa..senangggg? hahaha..
Pastu dari situ dalam 2 stesen dah sampai ke Colloseum.. mak aihhh...ramainya pengunjung...  Colloseum pun sedang dalam proses pembaikpulihan.. dah beli tix online so, tak perlu beratur panjang dah..

Punya la ramai orang lain dok beratur..jadi, untuk menjimatkan masa, sila beli tix online....
Masuk dalam, teruja dengan tamadun Rom..tetiba cakap pasal tamadun...hihihi..
subjek sejarah patut di kemaskini supaya lebih menarik..ini tak, buku teks dulu pun kaler coklat..penuh dengan perenggan2 cerita..gambar pulak hitam putih..tak tau la pulak macam mana buku sejarah sekarang...(yup...malas belajar sejarah, buku sejarah disalahkan..heheh)..



Rom = Sejarah
Sejarah = Rom


Sedikit info;

Asal-usul
- awalnya bangunan ini disebut Flavian Amphitheatre. 
- dibangun oleh Kaisar Vespasian dari keluarga Flavia. 
- Pembangunan Colloseum dimulai tahun 70 sebelum masehi. 
- Colosseum selesai dibangun pada tahun 82 sebelum masehi di masa Titus, putra Kaisar Vespasian. 
- Nama Colosseum diambil dari nama patung besar Nero yaitu Colossus. 
- Patung ini setinggi 40 meter. 




Next entri...ke fountain trevi..eksyen serupa dok kat kampung halaman sendiri...sesat barat di kota Rom di malam hari..dengan kesejukan dan kelaparan...hahahahah
cik syida...masihkah dikau ingat...kikikiki :))


sila layan entri tanpa caption.. :)












 
 







 

 
 




 






 
 

 


 

 





 


 
 
 
 
 


 

 
 
 




















































































































































2 comments:

Jari Manis said...

yeay..entri europe dah bemula..dah masuk hari ke enam eh..

ala..nape x ambil gambar metro yg old scholl tu

CT Humairah said...

wajib pergi kalo di Rome hehehe.. jap kawasan tengah2 tak boleh turun ke? macam forbidden aje hehe.. macam tugu2 kubur pun ye gak.. so amek gmbr tepi2 aje eh..

Siti Yang Menaip