bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Monday, November 3, 2014

KEMBARA EROPAH 17 : CINQUE TERRE


DAY 8

02 dec 2013


Sekali lagi beli tix ke Manarola..puas hati hari ni..dapat naik train dalam suasana terang benderang..dan dapat lihat pemandangan sekeliling...hehhehe
macam tak percaya je malam sebelumnya stranded kat tempat asing macam tu...

dan akhirnya...

We are here;
Manarola,
kampung kedua dari 5 kampung tu..

cinqueterre-italy-map


just imagine..memang depa ni cuma harapkan pengangkutan melalui keretapi la kan..tak nampak pun jalan raya..kecuali yang kita boleh lalu dengan berjalan kaki..
melihat dan mengalami sistem tren depa, terasa depa ni memang dah lama maju..boleh pulak ada tren kat lereng2 tebing ni..sampaikan keluar masuk terowong la baru sampai ke sini..





ni baru bergambar kat stesen dia ja tau..

jom tengok suasana kampungnya yang comel lagi colourful ni :)

cantik dan bersih..
cute sangat kampung ni..hehe
dah pegi waktu musim sejuk..tak berjumpa orang la jawabnya..
macam sunyi ja..dan sememangnya pun...







walaupun senget tapi tetap cantik dengan dekorasinya..




jom lekat2 jugak kat rumah kita..hahaha


ni ladang anggur..
gigih kami mendaki sebab nak cari pemandangan macam dalam internet katanya..
jenuh melawan angin kuat waktu naik bukit ni..terasa ada kemungkinan diterbangkan..heheh

dulu-dulu


papan arah..

batu2 tu untuk elak bumbung diterbangkan angin..


tinggi tak kami mendaki :p



relax ja kucing ni lepak kat luar..
kucing2 sini sama ja rupa macam kucing kat Malaysia..cuma kat sini semua gemuk2..




cantik sangat kan...

















dah penat berjalan, sejuk2 macam ni, syok tau berkelah :)

masa tengah picnic, anjing mai kacau kami makan..
tersenyum2 teringatkan kenangan ni..
dah la tak boleh nak gerak ke mana dah..laluan tu pun bukan besar mana..
nasib tuan dia ada kat belakang..










pastu turun ke bawah..kami ambik train ke Monterosso (kampung terakhir).. lama tau tunggu train..syida dengan yaz tak ikut..stay kat Manarola...

lebih setengah jam lebih tunggu train…pastu dok bajet sempat tak nak balik la spezia pukul 5 sebab nak ambik bag dan nak ke Milan pulak malam ni.. then check screen kat stesen train tu pukul brapa train balik ke la spezia..rasa2 macam sempat jugak berjalan2 kat Monterosso...






tengah2 dok bergambar tu dok berkira2 pulak pasal waktu train..sampai pun dah pukul 4.. padahal train nak balik semula kul 4.17 .. memang sat sangat dok kat situ..benci tauuuu..

berlari-larian pulak balik ke stesen.. 

so, sesapa yang nak ke sana kena alert schedule train.. baru sempat nak ke semua perkampungan tu..macam kami tersilap bajet..lama sangat dok kat Manarola.. 

pastu elok2 kami sampai kat platform 3, depa umum kena pindah ke platform 2.. kalau tak alert, abih la.. terlepas train la jawabnya..

Alhamdulillah selamat sampai ke la spezia.. yaz n syida pun balik naik tren yang sama.. dan depa dapat shot yang cantik kat Manarola tu..

Tren pukul 6.42pm ke Milan.. lepak kat train station sambil makan biskut dengan salmon spread.. kat sini sekali lagi dok hati2 dengar pengumuman.. takut kena tukar platform lagi..dah la tak dak lif  untuk angkut beg.. angkut beg berat guna tangga..huhuu..
lif kecil ada, tapi dengan simbol OKU.. try jugak tekan button lift tu, kena tekan memanjang sampai bawah..takut tersangkut kat dalam tu..

so, no choice, kena ikut tangga… 
hmmmm rasa penat dak ikut baca entri ni..hehehe..pengalaman yang real lagi letih ok!! ;p

waktu naik train, patutnya ada no. seat.. tapi dah diambil orang.. terpaksa ubah dok coach lain.. so, duduk ja mana2 ye.. 3 jam kemudian baru sampai Milan.. kondukter check tix macam Aidid Marcelo :) 

Pukul 10 sampai di Milan central.. buka map yang download kat phone tapi susah jugak la nak cari hotel tu.. dah la takut tengok orang kulit hitam ramai kat sini.. tapi berjalan jugak la dengan beg besar tu mencari Hotel Demo dalam kesejukan.. 

jumpa gak akhirnya..ingatan untuk diri sendiri.."sila print map google siap2 ye".. :)




3 comments:

Daddy Ziyyad said...

awesome set of pictures!
kucing2 kat sana terlebih makan kot..tu sebab gemuk...hahaha

bila la saya dapat jelajah europe...hmmmm

Orga said...

jauhnye deme sampai ke europe sinun dah...tengok kawasn manarola macam banyak mendaki jer, stamina kena kuat lah gitu..

syieda said...

Alololololo..rindula italy nih