bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, January 12, 2014

macam mana nak tukar position gambar?

salam semua..

norh nak minta bantuan ni..

norh dah tukar gambar dari lanskap ke potrait kat microsoft picture n dah save.. dan bila dah view pun ok ja dalam keadaan potrait.. 
tapi bila nak upload kat entri, gambar tu pusing balik ke potrait..
nak buat macam mana eh?

tolong bantu..huhuhu...


Tuesday, January 7, 2014

KEMBARA EROPAH 2 : ISTANBUL AKU DATANG - TOPKAPI PALACE



Day 2 

25nov2013

Touch down kul 6.30 am mean, 12.30 pm waktu malaysia, suhu 14degreesC diumumkan.. ok.. not bad, x sejuk sangat tapi depa kata kat ist hujan.. urusan imigresen semua lancar saja..ramai malaysian yg satu kapal dengan kami, mai beramai2 dgn famili..

then, kami terus ke bahagian bag claim..alamak, beg norh paling besar..beg trolley ok, bukan bag bagpack..x larat weh nak usung bagpack ja :p ..beg org lain comel2 ja.. padahal depa nak dok lagi lama..ha ha..beg dah la keluar kat lane paling jauh, lane 11.. pastu kami bersiap la kat tandas yang paling hujung tu, tak la ramai org guna sangat… siap2 asingkan barang dlm backpack sbb nak simpan beg besar kat situ dgn niat malam ni nak mai airport balik dan tido kat airport..

Hari pertama ni nak ronda sultanahmet area.. caj simpan beg ka airport ni ikut size beg, paling besar 25TL, ada 15 TL n 10TL utk yg kecik, utk 24 jam.. settle simpan beg, naik metro nak ke sultanahmet.. beli Istanbulkart kat mesin, pastu plan kami reload sorang 20 tl utk kegunaan kat sini..beli 1, boleh share guna utk 4 org… 

then, kami ambik tren n turun kat zetynburnu, station ni ada train yg boleh ke kabatas, area sultanahmet tu..lepas ambik train yg ni, kena tukar 1 lg train baru sampai sultanahmet..ramai betul org dlm train waktu ni..kan waktu nak ke opis.. pandang kiri kanan semua hensem2… aiseh, tergoda tau!…he he.. perempuan depa x ramai sangat p keja kot, sebab tu kurang dlm tren….pastu sampai kat stesen sultanahmet, hujan renyai2.. 

tukar duit kat sini, 50e =133 tl.. pastu berjalan ke topkapi palace.. tak jauh tak dekat..tapi tak rasa sebab asyik petik kamera ja walau sejuk, walaupun hujan..he he.. nak masuk cepat sebelum kena beratur panjang katanya.. tapi masa kami pi, tak la beratur sangat pun..hujan sama kot..meredah hujan tau..ada org turki dok jual payung..kami x beli pun..   
Nak masuk topkapi  kena 25 +15tl (15tl utk masuk harem).. masuk dalam tu, ada beberapa muzeum yg penuh dengan barang sejarah..dapat tengok janggut Nabi Muhammad SAW :) .. moga mendapat syafaat dari baginda..moga dipertemukan dengan baginda kelak..  
pastu masuk harem.. besar sebenarnya topkapi palace..beberapa jam jugak la di sini..dalam muzium tak boleh ambik gambar n ralit pulak tengok khazanah sejarah ni..selalu dok imagine, mcm mana agaknya kalau norh hidup di zaman2 dahulu tu.. :)

tapi norh ada masalah nak buka fail gambar..lambat betul nak buka pastu hang pulak..sudahnya, cuma gambar2 kat bawah ni ja la yg boleh share..

next entri kat blue mosque dan sekitarnya...
tungguuuu (kalau cepat upload gambar, ada la)...

attaturk airport
 
 

tram.. pengangkutan awam kat sini bersih..

nak bertukar tren


hagya sofya dari jauh..

blue mosque









di luar topkapi palace



gambar2 kat atas ni sebelum entrace topkapi..

yang bawah ni, selepas entrance..beg kena scan masa masuk..



kesenian istanbul..
banyak motif2 yang seumpamanya..


selat bosphorus - pemisah benua asia dan eropah..

tak sempat ok nak relax2 minum kopi kat sini..sebab tu kena mai balik istanbul.. :)

lagi kawasan palace ni..

senibina dalaman..cantik dan halus seninya..








Saturday, January 4, 2014

KEMBARA EROPAH 1 : INTRO

Salam all dearest,

Moga2 entri europe ni norh akan seboleh mungkin coretkan kat sini..
moga norh rajin update blog..
moga norh tabah pilih gambar dan resize..ha haha..
so, dari awal2 lagi norh sedaya upaya catit apa2 yg berlaku sewaktu kembara ni..

kenapa tetiba norh ke europe???
*tetiba la sangat kan.. :p

sebab pertama adalah disebabkan plan norh nak kepi umrah dgn mak tak kesampaian disebabkan isu mahram, pastu entah macam mana, waktu dok chat dengan syida kat fb, dia ajak pi europe..mula2 norh ingatkan main2..he hehe alih2 dia dah book tix..so, disebabkan norh takde apa2 plan tahun 2013..so norh setuju je ikut..padahal x berangan pun nak ke europe..ye la..tempat mahal kan...then, lepas tambah tolak darab bahagi, bila dah muktamat dan book tix bulan 5, barula norh godek2 blog, majalah yang ada pengalaman pi europe..

sebelum terlupa, norh nak ucap jutaan terima kasih sbb sudi ajak norh join trip ni..dah la tak pernah bersua..cuma dok hai hai ja kat blog ni..tu pun sekejap ada sekejap takde kat dunia blog ni..hehe

sebelum book tix, norh confirm dgn bos dulu, maklumla nak pi trip mahal..kang kalau dia tak approve, menangis tak berlagu la jawabnya..bukan apa..masa trip tu, sorang anak buah norh akan cuti maternity..so terpaksa guna kelembutan dalam budi bicara utk dapatkan approval bos norh..
then waktu mintak cuti, norh kata nak bercuti panjang..muka dia dah cuak..norh lagi cuak..pastu dia tanya..panjang tu brapa lama..norh jawab 2 minggu..pastu dia kata; "i thought 2 months".. ohh..mean norh boleh ambik annual leave 2 month?? (jangan harap la kan)..he he
pastu dia kat takpa, "u can book tix"...bahagianya rasa waktu tu.. :)
so, norh pun sedaya upaya plan supaya qa funtion will be ok walaupun kurang 2 manpower..so, bersungguh2 la norh turunkan ilmu utk make sure norh boleh bercuti dgn hati yg tenang..lama tu..2 minggu..
tup tup ada cutomer audit plak..tp norh dah handle 5 external audit dah tahun ni and the worst pun norh dah handle..so should be ok la for a customer audit without norh..bila lagi nak anak buah pegang tanggungjawab ni..so ni lah masanya convince to my boss, "they will get train if they handle by themselves.."

sorry ye mukadimah terpanjang..heheh
bagi chance la dah lama x menggoreng kat blog ni.. :p

dalam sebulan lagi nak ke europe, norh dah x sempat nak review blog ke hapa ke..dan keja pun dah start menggila..tambah lagi insiden norh kena kaunseling dgn bos..uhukkss.. kalau org slow talk dgn norh..lagi la norh sebak..nasib baik tak jatuh ayaq mata depan dia..kalau dia marah takpa lagi..boleh argue balik (dasar kuat melawan..hahaha).. so, memang ni the right time norh kena bercuti..
tapi dalam dok stress dgn keja ..norh sempat jugak balik umah dan siapkan sikit2 utk prepare p europe ni..buat list..beli sikit2 keperluan, asingkan baju2..beli bj baru..hehe.. 


Sbb norh dah tau kalau buat last minute, lagi norh stress..sebelum bercuti, wajib keja norh akan jadi banyak..sempat jugak join2 budak pi krabi..awal bulan 11, diwali,..ye la..sesekali layan trip dgn budak2 lab, nak eratkan silaturrahim motifnya.. sbb waktu dok kat opis, norh as a qa guy, tak de nya la depa nak mai menyembang..hahaha..trip krabi nanti2 ye, kalau rajin..

Pastu, tiba la saat yg dinantikan.. norh ambik bas ke kl dr sp..nak jimat la katakan..br 40 ringgit..plan asal naik ke pudu n ambik bas ke klia (norh dah search) harga tix dr pudu ke klia lebih kurang rm10..ada banyak trip bas ni.. 

Norh bertolak ahad tengahari dari sp, sampai kat pudu kul 6, pastu gigih heret bag utk ke sbrg jalan, tak jadi ambik bas ke klia, nak singgah umah kawan dulu...
sebelum ke rumah dia, decide nak check in kat kl sentral dulu sbb x mau bawak beg berat2..dan takut lewat plak nak sampai ke klia nanti..
first time ni check in kat kl sentral..norh masuk ikut kat area terminal udara..tp kena beli tix train kl sentral ke klia dulu ya..norh beli rm 35..pastu check in ..beg pun boleh check in skali..
then..pi umah member..dia masak nasi..mkn, mandi solat semua dulu..pastu kul 8 lebih, baru kami keluaq..cun2 norh sampai kat platform, lagi 3 min nak boarding..tp jangan risau, tiap 20 minit train depart..

Pastu sampai klia, tercangak2 jugak mencari syida..first time ni nak jumpa blogger..excited gila…. Syida n kwn dia tengah nak mkn kat kfc..so, norh join lepak..bercerita itu ini..pasal kawan2 blogger..sembang mcm kenai ja, mcm pernah jumpa depa ja....he he hahah..
sweet sungguh syida ni..gelak ja memanjang..sempat dia briefing kat kami utk program selama 2 minggu kat sana..yg lg 2 minggu dia x cerita, takut norh jeles..huhuhu
Lagak cikgu ajar teori utk student buat praktikal..

Pastu beredar utk boarding..everything smooth..then, flight take off 1.30am..norh yg dah ngantuk dok terlelap dah.. actually norh dok kat seat couple..mula2 ada mamat omputih hensem ni dok skali psatu sebelum flight take off, dia pindah tempat..kalau tak, boleh ngorat..hmmm... yg bestnya, norh boleh conquer seat tu utk tidoq..haha..rasa buruk perangai pun ada, takde la nak control ayu bila dah dpt 2 seat ni..janji selesa tidoq..

then kul 3am, depa jamu nasi tomato n kudapan lain..norh belasah walaupun dah tidoq.. lepas makan, sambung tidoq....pastu nak ke toilet plak..biasala, kalau ikut waktu Malaysia, dah kul 6pg..nak keluaq dr tempat duduk takde masalah tpnya toilet dia cuma ada air yg sikit dr sinki..so, pepandailah ye..ni la antara masalah norh kalau travel jauh..part paling x suka..bab toilet dlm flight.. 

dalam kul 9 lebih, waktu malaysia, dah x leh tido..bangun layan inflight entertainment..dlm kul 10, msia time, depa bagi breakfast..mkn lg..sambung tulis jurnal…gigih pulak kan..(kalau tak menggigih hari tu, tak terkeluar la apa2 entri ni ya..hahah)..
Kul 11.10 waktu malaysia, kat luar gelap lagi..aiseh, macm mana nak convert waktu ni..

k, sekian buat waktu ini..

next entri, start cerita kat istanbul..
bersambung...