bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Wednesday, February 26, 2014

KEMBARA EROPAH 5 : BLUE STAR FERRY - AEGEAN SEA


Day 3


27 nov 2013


Breakfast roti & serunding kat bilik..mandi walaupun air sejukkkkkkk sangaaatttttt.. pastu, turun cari kaunter feri..gelap lagi masa ni.. dekat ja rupanya kaunter feri dgn hostel tu..


Sekali tengok..punya la besar kapal nak ke santorini ni.. iye la..tak pernah sampai lagi sini, mcm mana nak boleh imagine kan.. review blog pun sikit2 mcm tu ja… first time masuk kapal ni, mcm terasa masuk titanic pulak..ha ha ha..padahal jauh beza kot kapal mewah dgn kapal ni.. Cuma bila ada escalator nak naik kiri kanan ada cermin, tu yg rasa wahhhh!!! eksaitedddd tau !! …pastu ada org greet pulak bila kita masuk kapal tu.. mcm masuk flight..ha haha


Bila dah masuk tu, kami pun nak mencari seat la kan..pi la kat area yg ada seat..tp penyambut tu dok kata..salon! salon! salon! .. kami blur sat.. kami terus lagi mencari seat..
Pastu waktu pi kat tempat yg ada seat tersusun mcm kat dlm flight tu, pelayan dia lagi bagitau.. ni tempat vip.. apa?? kiranya tix utk bahagian ni lagi mahal la.. "u pi dok kat salon", katanya lagi… dah la dok pelik..apa salon ni…


Rupanya salon tu, area restoran..ingatkan untuk org yg nak makan ja..rupanya yg bayar harga paling murah kena dok situ la..bahagian atas, kawasan terbuka..tapi takkan kaum khatulistiwa ni nak hegeh pi dok tempat sejuk tu..dah la nak dok dalam kapal ni 8 jam..errkkk
takde entertainment tau..tido, mkn, ambik gambar, tulis nota travel..hahah (sbb tu ada entri ni, kalau tak, tak tau dah apa nak tulis sbb dah berbulan masa berlalu)
so, kami pun dok la kat restoran tu.. restoran goodies.. kiranya bahagian paling belakang kapal..tertutup..so, tak sejuk.. kul 7.30pg, kapal bertolak.. 

Bila check kat wikipedia, ni ha lebih kurang maksudnya;
A salon is a gathering of people under the roof of an inspiring host, held partly to amuse one another and partly to refine the taste and increase the knowledge of the participants through conversation.


so, betulla la kan.. :p
Kat dlm feri, makan roti dgn serunding lagi.. beli air kopi, 1.2E.. ok la kiranya harga kat dlm feri ni.. masa ni norh dah start tak convert dah duit euro..hehehe..
sekejap sekejap, keluar tengok view kat luar.. 

Subhanallah..cantiknya kepulauan ni… laut biru pekat.. langit biru.. udara rasa segar ja.. feeling best gilerrrrr dpt sampai sini.. ye la..tetiba kan boleh sampai sini….lepas 4 jam, pindah dok kat bahagian atas, baru rasa luasnya pandangan..feri berhenti kat 2 pulau..tp tak perasan pulak pulau apa..tak jelas bila di announce dlm bahasa greek/yunani..

sampai kat santorini kul 3.30 ptg...next entry..In sha Allah

 

area ni namanya 'salon' ye..

ni bahagian atas..takde org dok pun..sejukkkk
ada restoran gak atas ni..
norh & travelmate pindah ke atas ni tp dok bahagian ke dalam sikit...baru best layan perasaan :))


luas alam

ni tempat lepak kami masa ke santorini..masa ni tak tau lg patut dok kat mana..bila dah tengok org sesuka hati baring kat kerusi panjang..mula la kami plan nak chup tempat waktu balik nanti..heheh
nampak tak buku merah tu?
tu la buku travel yg disediakan oleh ketua kumpulan..siap binding lagi..
terima kasih cik syida :))
last2 norh lipat2 ja buku tu sebab senang nak refer next itin..

kopi 1.2 E ye..
terasa jadi org kaya kejap.. :p

antara jeti yg disinggahi

macam panas je kan tapi sejuknya...haiiii
tapi bestttt


ni beg ke hulu ke hilir..
jangan lupa eh satu beg lagi yg tinggal kat airport..
boleh bayang tak haru biru nak kejar masa bersama beg2 ku? hahaha


lagi satu pulau yg kapal ni stop..

biru laut Aegean

sempoi ja jeti depa..takdak penghalang pun..tahap fokus kena tinggi gamaknya kalau drive kat jeti ni..kalau terlajak kereta,....naya 




paksa minum air jugak walaupun sejuk..walaupun mahal..nak jaga kesihatan sbb nak kena gerak hari2 ..hehehe

Subhanallah..
 di tengah lautan.. gambar2 norh tak edit tau, cuma resize ja..




sila bersyukur dengan bumi Malaysia yg kurang gersang berbanding di sini..





nampak tak jalan zig zag tu? nak suruh kami sewa kereta & drive sendiri..sebelah kiri plak tu..kang ada yg menjunam masuk lautan plak :p


pelbagai bentuk muka bumi ciptaan Allah

love santorini :)
kalau sesapa nak plan ke sana, sila lebihkan hari anda di sana..berbaloi2..




Tuesday, February 25, 2014

KEMBARA EROPAH 4 : GREECE


Hari 2 
26 nov 2013




Kul 8.45am naik teksi ke airport 12.48TL.. boleh minta hotel panggilkan.. nak masuk airport, kena scan jugak...mean, tak boleh sesuka hati la nak masuk airport depa ni.. sampai airport, ambik beg and bayar duit beg..kena dlm 10TL kot utk 24jam.. sbb takut tak sempat nak nak sampai sabiha airport, kami tanya kat kaunter utk dapatkan teksi ke sana, tapi dia kata cuma boleh ambik bas ke taksim, tak ada teksi.. then, naik bas kul 9.30am.. 10.30am sampai taksim.. pastu turun bas, terus ada bas ke utk ke sabiha airport.. selang sebiji bas ja..selamat tak payah heret trolley bag tu jauh2..hahaha.. 

Tunggu sat, pastu bas gerak ke sabiha, dalam 11.15am.. tix bas 13tl.. kalau naik teksi, 1 teksi 200tl (so, naik je la bas eh..jimat).. sampai sabiha kul 11.45am.. check security kat entrance .. pi check in bag..terlebih 2 kg plak.. if lebih 1kg kena bayar 5E.. so, punggah beg plak..transfer ke beg kwn separuh..tima kasih no kengkawan yg bg tumpang beg..selamat 10E :) ..norh kena blajar kurangkan berat beg ni (gigih sangat nak travel tp nak bawak segala benda ;p..huhuhu)..


Boarding kul 2.30ptg..ada kedai2 utk shop souvenir gak..harga mcm ok ja tp tak beli apa pun.. lepak kat mcd sebelum tunggu boarding.. mcd sana, portion besar sikit dr malaysia..sos cili takde.. pastu rasa mcm fries kat msia lg sedap..kentang depa x cukup zat kot..ha ha satu set lebih kurang 18TL :)


Flight take off kul 3ptg..sampai Greece 4.45 ptg..comeyy ja airport greece ni :)
Waktu nak keluar, tak perlu check passport pun..kastam pun tak de check apa2 pun..penat ja risau pasal bawa mcm2 makanan..serunding..makanan dlm tin.. 
then guna toilet utk bersiap..gigih mengemas apa yg patut utk diguna di athens/santorini selama 4 hari :)

Memang bagai bersidang kami kat dlm toilet tu.. tp best la, toilet bersih & tak berbau toilet..heheh.. tinggal brg kat beg centre kat airport tu.. satu floor dgn arrival hall.. beg norh besar kena 27E utk 4 hari..dibuka 24 jam.. org yg jaga beg tu akan minta satu passport uk copy,..nanti waktu claim, kena tunjuk passport tu….
nak beli air mineral, x jumpa pun satu kedai yg jual.. tapi ada disediakan water cooler..norh ni jenis yg x reti nak minum water cooler..kering tekak betul jadinya..


Waktu nak pi menyimpan beg tu, terserempak sorang Chinese Malaysia, dating dgn husband dia..baru balik dari santorini..dia dengar kami cakap malay n then dia terus tegur..pastu bagitau pengalaman dia baru balik dr santorini.. maik eksaited nak sampai santorini :)


Kat airport tu, asyik ja terdengar annoucement dok pesan jangan tinggal barang2 tanpa pengawasan.. haishh..mesti banyak kes jadi ni..kalau tak, takkan la perlu pesan sampai sebegitu skali..ye tak..


Naik bas kul 6.40 mlm (dah gelap) sampai kul 8pm kat port.. tix bas beli kat luar airport tu, kat tempat tunggu bas, ada kaunter..naik bas no X96 nak ke port..tp masa ni, norh dah tersengguk2 kat dlm bas..maklumla kat msia dah kul 12 mlm.. dpt tix tu, kena validate kat machine kecik dlm bas.. kena validate tau..memang takde sapa check sepanjang kami naik bas tu..tp mana la tau kan.. kalau diorang buat spot check dan tak validate, kena bayar denda.. dlm sejam lebih rasanya sampai di port, cari hotel delfini.. dekat gate port e8.. masuk lorong sikit.. kiranya turun bas, ke arah kanan, then, ada sign masuk dlm lorong sebelah kiri.. ingatkan apa la gate ni semua.. esok pagi baru tau, gate utk kita masuk kapal.. kapal plak sebesar2 kapal..



Masa check in kat hostel ni, rupanya kalau booking kat internet, dia x bayar lagi..kena bayar kat kaunter..so, better check betul2 kalau plan nak dok and book hotel ni.. simpan segala resit payment..kesian kwn norh sbb dia yg booking pastu jadi masalah mcm ni pulak..


Dok bilik berempat..lif dia old school sangat..muat 2 org ja..huhu..namanya pun Athens kan.. turun beli air mineral kat kedai mkn..1 botol besar 1e..murah la plak rasanya..

pastu, zzzzzzzzzzzz...masa utk tido..nikmat sungguh tido waktu2 jetlag ni..

cuteeeee sangattttt :))




langit greece


mesin validate tix dlm bas

ni rupanya hostel delfini ye

olskul :p

 
kaunter tix feri


taraaaaa...tak pernah naik lagi kapal sebesar ni :p


suasana pelabuhan waktu pagi

missing this moment, awayyyy





nanti norh share moment2 bila dok lamaaaa sangat dlm feri ni :p

Sunday, February 23, 2014

KEMBARA EROPAH 3 : BLUE MOSQUE, BASILICA CISTERN

Lepas penat pusing dalam topkapi, masing2 dah lapar, nak la mencari makanan kan.. banyak ja restoran kat situ..pilih ja mana yg berkenan.. sebelum masuk kedai, kami singgah  basilica cistern dulu.. harga tix 10tl..masuk kawasan ni gelap sikit..

Sedikit info berkenaan ni;
Known in Byzantium as the Basilica Cistern because it lay underneath the Stoa Basilica, one of the great squares on the first hill, it was used to store water for the Great Palace and surrounding buildings. Eventually closed, it seemed to have been forgotten by the city authorities sometime before the Conquest. Enter scholar Petrus Gyllius, who was researching Byzantine antiquities in 1545 and was told by locals that they could obtain water by lowering buckets in their basement floors. Some were even catching fish this way. Intrigued, Gyllius explored the neighbourhood and discovered a house through whose basement he accessed the cistern. Even after his discovery, the Ottomans (who referred to the cistern as Yerebatan Sarayı) didn't treat the underground palace with the respect it deserved and it became a dumping ground for all sorts of junk, as well as corpses. It has been restored at least three times.










dlm kul 3pm (t), kami singgah restoran area sultanahmet..mkn kat situ, 21.6tl.. norh beli kentang ayam, baklava n mineral water..tu pun dah kenyang teramat.. pastu beli Turkish delight.. 11.5 L..



mcm nasi goreng tp agak mcm pulut sikit..


ayam dgn kentang ..saiz nya besar sangat..

baklava..sedap! tapi tak boleh mkn banyak..manis sangat..

turkish delight..macam nak beli semua..hehe




then, pi solat kat blue mosque.. Alhamdulillah berkesempatan solat di masjid yang penuh dengan sejarah ni..

The mosque is known as the Blue Mosque because of blue tiles surrounding the walls of interior design.Mosque was built between 1609 and 1616 years, during the rule of Ahmed I. 
Following the Peace of Zsitvatorok (1606) and the  unfavourable result of the wars with Persia, Sultan Ahmed I decided to build a huge mosque in Istanbul. It would be the first great imperial mosque to be built in more than  forty years.His predecessors had paid for their mosques with their  war booty, Sultan Ahmed I had to withdraw the funds from the treasury, because he had not won any notable victories during his time. This provoked the anger of the Ottoman ulema, the Muslim legal scholars.


Mencari2 tempat wuduk.. berpusing2.. dah la denga ramai touristnye yang masuk dlm masjid tu..tp time masuk waktu, depa tutup utk tourist..muslim yg nak solat, boleh masuk..rupanya tempat wudhuk tu tersembunyi sikit.. bahagian depan perkarangan masjid tp ke belakang sikit.dekat dgn area toilet.. then, solat maghrib and isyak terus..



perkarangan masjid










Lepas solat, menyusur ke arasta bazaar.. nak ke bazar ni, dari masjid, kena ke arah kanan bahagian sisi masjid...dan kena turun ke bawah.. beli fm kat sini, ada restoran dan kedai2 souvenir lain..nampak mcm mahal ja.. even tile pun sekeping 80tl… norh beli fm kat sini.. 1= 4tl..




Then, keluar balik dari area blue mosque.. ada 1 baris kedai, ok gak harga kat sini.. pouch souvenir harga 1tl.. kawan beli kat arasta bazaar = 4tl.. tudung pun murah2.. dan banyak item souvenir kat dlm kedai tu..recommended..



masing 2 dah letih dah waktu ni.. pastu naik tren nak ke area eminonu..jalan2..makan balik ekmik, sandwich ikan.. tp norh dah letih dan tak lalu nak mkn, cuma beli lemon tea (yg dalam tin tu)..harga 3tl…gulpppp
Kat area eminonu ni, ada restoran yg jual seafood/kebab ..pelayan2 kat situ akan panggil kita masuk kedai2 depa.. kecuali kedai pertama yg mula2 ditulis balik ekmik 6l.. so, selepas kami jalan sampai hujung, kami patah balik n mkn kat kedai 1st tu.. sandwich ikan satu set dgn air harga 6tl.. 
dah penat nak petik kamera masa ni..hahaha
 
Pastu tiba masa nak balik, nak cari jalan balik ke zetynburnu.. naik tren, pastu akan sampai yusufpasa.. dia akan announce tukar tren if nak ke zetynburnu..padahal lepas kami turun.. terpaksa menapak yg jauh untuk cari stesen M1 utk naik metro.. di metro, M1 station aksaray, akan ke attarturk airport… bila tengok laluan tren tu, mak aii, station yg paling hujung skali..patut la rasa jauh sangat menapak ni…

waktu kat dlm metro tu.. ada 2 org budak tiba2 naik tren.. pastu dok main2 kat dlm tren tu.. pastu beransur2 mai dok dekat dgn kami.. then ada sorang lagi penumpang tengok dkt kami n pesan jaga elok2 beg kami tu.. member cakap, penumpang tu dah bagi hint awal2 lagi dgn gerak muka tapi kami tak paham..last skali, dia bersuara, watch ur beg carefully.. 

so, beware dengan budak2 ni kat dlm metro eh.. kami mcm careless kat sini..
bila sampai airport, nak cari hostel, tak jadi tido airport.. beg pun tak ambik.. pakai la baju tu jugak.. terus ambik teksi pi hostel dengan harga12 tl.. mula2 ingatkan teksi akan caj mahal.. kira ok gak la dgn harga ni kan.. 

inap di han hostel.. cantik sangat deko hostel ni.. terubat sikit kepenatan tahap gaban tadi..hahah
baru lagi nampaknya.. lampu automatic buka.. harga 2 bilik 240tl… mandi dan zzzzzzz..


sangat suka partition ni.. ada privacy sikit walaupun tido berdua sebelah menyebelah :)



pagi esoknya, breakfast disediakan..tak payah susah2 nak cari tempat mkn..ruang mkn yg cool..

menu?
of cos la menu turki..nasi lemak tak de ye..hehe
kalau norh dok lama2 sini, mesti cantik mcm depa gak kan..makanan sihat je..
aktiviti lain: mestilah petik camera sambil tunggu teksi :)

















Note day 2
*Toilet kat turki ada bidet, so tak bawa botol kosong pun ok
*Org kat sini hensem dan cantik2, berbanding org yg norh jumpa kat Italy n france n Greece..