bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, June 15, 2014

Favourite

Feveret norh sekarang...

#makan
#makan
#makan

Hihihihi

Dan musuh utama adalah..
°
°
°
°
°
°
°
°
°
°
°
°
°

Penimbang :p



terdetik jugak..nak kurangkan kg sebab ada suatu perasaan yg sukar bila menyarungkan baju2...huhuhu

tapi hanyalah sekadar niat...

bila tengok makanan pulak..
"rugi ni kalau tak makan...


takpe, jom bersenam la untuk kurangkan kg...

bila ada masa lapang...

"hmmmmm...lain kali la bersenam...badan letih, baring2 layan je keletihan badan..kesian badan...


kesimpulan
: norh jeles pada sesiapa yg suka makan tapi berat tak naik2 pun... 



happy sunday ..

p/s: menu feveret kat leboss, sp... chicken grilled teriyaki...sedapppppp weyh

Thursday, June 12, 2014

PERJALANAN UMRAH 1 - MADINAH AL-MUNAWARAH

Salam teman2 sekalian..
hajat di hati nak habiskan cerita trip europe..
tapi laptop norh belum hantar untuk dibaiki..tak boleh nak access gambar2 kat dalam lappy tu..
gambar2 santorini hari tu norh dah save sebagai draft, itu yang boleh buat entri..gambar2 lain dah sort tapi belum resize..huhu

norh nak share gambar2 waktu norh pergi umrah bulan mac lepas...(ni guna notebook member..hihihi)

Alhamdulillah norh dijemput olehNya menjadi tetamu..
moga dimurahkan rezki untuk norh kita semua untuk kembali ke sana semula..

tapi mode ambik gambar ni tak sama dengan trip2 lain, yang mana sempat ja.. ziarah ni merupakan umrah wajib buat norh, perasaan tu lain macam sikit...maklumlah, terasa banyak sangat kekurangan norh sebagai seorang hamba Allah.. :(

dan semestinya perjalanan mengerjakan umrah ni adalah pengalaman yang berbeza dari trip yang norh lalui sebelum2 ni..norh yakin semua orang pun akan setuju dgn pendapat norh ni..



Day 1 (21-mar-2014)

penang-klia-dubai-jeddah-madinah

Seawal pukul 4 pagi dah berkumpul.. so, 2.30pagi dah bangun..takut jugak tak terjaga, takut kena tinggal..hihihi.. kepala otak pun antara ok dan tak ok..nerves tau nak ke tanah suci ni..bercampur baur perasaan..maklumlah..terasa banyak dosa..moga Allah ampuni dosa2 sekalian kita..

sehari sebelum tu, norh dah apply cuti sebenarnya tapi bos suruh attend 1 meeting..memang dah masak dengan situasi ni, asal nak cuti panjang ja, ada ja hal2 urgent kat opis.. so...tup tap tup tap dalam kul 3 petang jugak la baru keluar kilang...sampai klia kul 7.35pagi tapi sebab banyak flight, tunggu kul 8 jugak la flight baru dapat parking :p

flight ke jeddah kul 11pagi..agak rush jugak la utk urusan check in semua..rupanya ramai umat yg nak mengerjakan umrah..sempat jugak la berkelah kat klia, siap makan ketupat :)

norh pergi umrah ni dengan mak dan adik lelaki sebagai mahram..pergi dengan mak sedara dan jiran2 sekampung..geng makcik2.. :)

transit kat dubai..cuma jejak airport depa yg sangat besar..tak ketahuan jugak first time sampai situ..besar sangat airport dubai ni.. naik turun tangga, kena security check lagi..stress betul.. pulak tu, rush nak kejar flight lagi..kesian kat makcik pakcik ni.. jadi, sesiapa yang nak mengerjakan umrah, kalau boleh ambik pakej yang direct flight terus sampai jeddah.. sebab masih banyak tenaga yang nak digunakan semasa di madinah dan mekah.. dan lagi satu, better jugak pilih pakej yang sampai mekah dulu, then baru ziarah madinah..supaya umrah kita dapat dikerjakan di saat tenaga masih banyak :))

dari klia ke dubai dan dubai ke jeddah, kami naik emirates..norh confuse dengan emirates ni tau..masa flight dubai ke jeddah, pramugari nya masih pakai skirt..padahal ada a few penumpang yang akan berniat umrah waktu sampai kat miqat.. depa pun siap announce lagi bila nak niat umrah waktu kat atas nun.. norh ingatkan depa kena pakai tudung utk flight yang nak ke jeddah..

masa kat imigresen jeddah pulak, kena banyak bersabar sebab ramai orang..pastu lane pulak bersimpang siur.. memang ramai sangat orang..bermacam2 ragam.. jemaah malaysia tak kurang sikitnya, macam dok kat malaysia pun ada jugak.. masa dok ikut kursus, ustaz tu selalu pesan, maybe imigresen depa cerewet sikit..tapi Alhamdulillah waktu norh tu, ok ja imigresen.. cumanya kurang bersistem sikit, kalau la boleh depa tingkatkan cara pengurusan tu.... bukan apa, norh cuma kesian kat mak yang dah berusia ni dan makcik pakcik yang lain ja, sebab dah dekat seharian penat bergerak.. tapi kan, anggap je la ni semua ujian2 kita dalam melaksanakan umrah ni.. kurang bernasib baik hari tu, utk pihak jemaah lelaki group kami..punya lama nak lepas imigresen...

masa kursus ustaz kata ada orang akan mintak passport dan kita kena masukkan dlm karung then depa akan bagi balik kat kita lepas imigresen..tapi masa kami pi tu, takde pun..bawa ja passport tu sendiri ikut kaunter...

dari airport jeddah, menuju ke madinah ambik masa dalam 5 jam gak la... kami berhenti rehat utk makan dan solat kat satu area...tak tau nama tempat tu apa.. tempat yang lebih kurang macam food court..

first time nak order makan macam susah sikit sebab lain yg diorder, lain yg sampai..dah tu, portion besar pulak tu..norh makan dengan mak dgn 2 orang lagi mak menakan..dah la letih, mana nak abih..even satu pinggan (besar dulang kecik) pun tak abih...

dalam pukul 3 pagi sampai hotel di madinah :)


bersambung....
jom, layan gambar



Sunrise ... ni masih langit Malaysia :)

airport jeddah, dah lepas imigresen ni..waktu nak tunggu bas datang..


ni first day kat Madinah..suasana selepas solat Subuh..ramai sangat tau..gambar kat atas ni, dah tak berapa sesak..waktu keluar dari Masjid, sangat ramai orang..












Tuesday, June 10, 2014

30 degree celcius

Its 11:30pm...and the smartthermometer showing 30deg celcius...errmmm...dah masuk fasa el nino eh?

Or phone ni tengah panas reflected dari hati tuan dia yg hot kat diri sendiri ni...hot sebab benarkan diri melayan perasaan yg ntah apa2...hope tak berpanjangan utk benda2 yg panas ni...friends

Ni yg rasa nak apply keja kat negara2 yg ada 4 musim...banyak sikit tempoh sejuk kat sana..hihihi

Moga2 el nino cepat2 tinggalkan kita ;)

P/s: tapi kat oversea tak dak cendol kan ;p


Monday, June 9, 2014

Follow the flow...

Ikut hati nak update blog pasal umrah...trip europe terpaksa hold sebab lappy tak dibaiki lagi...norh dah sort gambar2 dari trip europe tp ada dlm laptop dan sesungguhya norh amat tidak suka buat kerja 2 kali...so nak skip dulu europe trip...hihihi

Foto2 umrah tak sort lagi dan nak update dari notebook housemate...
Tapiiii....

Ada ja kan alasannya...hehe

Sekarang ni terjebak baca novel...pastu tadi budak2 lab ajak pi main bowling..maka hasrat hanyalah tinggal hasrat...

Main bowling kat amanjaya mall ni tak pernahnya nak score tinggi...sebab lampu kat situ mcm disko...heehehe..alasan lagi...

Whatever the score or who is the winner..nobody bother...just hang in together with colleagues....

And another minggu kecut perut sebab bos kepada bos norh turun plant dan dia adalah seorang yang sangat tegas...zero tolerance??? Errrmmmmm....

Just follow the flow norh :p

Friday, June 6, 2014

Komunikasi

Dulu2 masa study, ada subjek komunikasi, paper pengurusan... Zaman tu mana pernah tau kepentingan berkomunikasi...sebab nak lulus exam saja..hiksss

Tapi sekarang ni...betapa skill berkomunikasi itu adalah teramat penting...rasa macam nak mintak buat silibus untuk pelajar sekolah menengah...supaya awal2 lagi lebih ramai yang didedahkan dengan skill komunikasi ni...

Skill komunikasi yang baik akan melahirkan suasana yang tidak tegang...hahaha
Skill komunikasi yang baik jugak dapat menjimatkan masa kita yg amat berharga (since masa bergerak sangat pantas sekaran)...
Skill komunikasi yang baik dapat mengelakkan kita dari dibenci..hihihhi

Jom kita berkomunikasi dengan lebih efektif ;)

P/s: jom layan kek coklat pasar malam..ganache dia best sangat.. ;)

Tuesday, June 3, 2014

Punca tidak berkahwin...

# Awat tak dak jawapan disebabkan "TAK DAK JODOH LAGI"?

# Sebenaqnya tak tau nak buat entri mode motivate ataupun mode sedih...sesungguhnya sesapa yg melaluinya akan memahami situasi ini....

# After all, dunia adalah pinjaman norh... Allah tak bagi pinjam suami di dunia, di SANA kelak DIA akan bagi HADIAH yang abadi... Yakinlah...

# Bukan semua orang boleh mengurus kehidupan tanpa somebody special di sisi..betul dak SINGLE LADIES sekalian?...

# Will always LOVE MYSELF...Will always make MYSELF HAPPY...

P/s: teruskan berdoa ;)

Monday, June 2, 2014

KEMBARA EROPAH 9 : LAGI PANORAMA DI FIRA..& SUNSET DI OIA...





boleh jugak naik cable car..
kami tak sempat la nak naik, kesuntukan masa..


missed da place.. :'(

keunikan santorini,
rumah bertingkat2 yang comel sangat..







ni ja blue dome yang kami dapat..
yg mcm dalam postcard tu kat mana ntah..tak jumpa dan dah penat menapak..


waktu ni, dah menghala balik ke stesen bas..





menghirup cappucino di kala sejuk, mphhhhhh..



bus stop

on the way balik..snap dari atas bas...

bila dah sampai balik oia, berlari-larian kami mengejar sunset..yeahhh

nikmatilah sunset di oia, santorini through seriastana-norh blogspot..hihihhi
















sampai berjumpa lagi......
norh amat berharap norh akan terus rajin update blog ni :p


Sunday, June 1, 2014

KEMBARA EROPAH 8 : FIRA FROM MY LENS :)


di hujung minggu ni, jom layan panorama di fira (ataupun thira), santorini yang telah norh rakamkan :)
biarlah gambar berbicara..layannn...



 oldest wineyards? hmmm

 pekan yang comel.. maybe tak sibuk sebab winter..




 kedai cenderahati..really baru terasa nak study sejarah bila dok kat greece ni..





 dengan penuh semangat kami semua mengharungi kesejukan mendaki bukit, melayani scenery yang cantik2..



 design cafe dan panorama sama naik buatkan masing2 asyik snap sana sini :p

 area lepak/cafe sebenarnya ni.. maybe siang tak de apa..mlm kot baru meriah..









 comel sangat, lepak kat luar dalam cuaca dingin..dah la tak pakai winter jaket..heeee

 macam kucing kat malaysia je kan..




 



smile alwiz :)