bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Thursday, April 30, 2015

KONICHIWA KYOTO 4 : KINKAKUJI TEMPLE

Day3

10 Mar 2015

lepas selesai apa yang sepatutnya di bilik, kami tunggu bas kat tempat biasa.. (biasa ke? heheheh)..
bas no.12 ke Kinkakuji Temple (Golden Temple)

tarikannya, cuma temple kat bawah ni saja la.. 

layan saja la foto2 dari norh ni :)
















macam nak beli sepasang pun ada jugak..tapi bila la nak pakai kalau beli ni..







tunggu bas untuk ke yasaka shrine..






bersambung...

5 comments:

Supermeng Malaya said...

cuaca elok. gambar pun cantik. x ramai org ek?

Ann Ishak said...

nice view

Uncle said...

Salam Norh.
Kebiasaannya mereka hanya menyewa kimono tersebut kerana harganya yang terlalu mahal especially untuk bergambar sewaktu menempuh alam dewasa...it's a big celebration in Japan...even waktu kahwin pun kebiasaannya hanya akan menyewa untuk bergambar. Ada yang mencecah puluhan ribu ringgit. Aunty pun hanya menyewa sahaja....Sewaktu musim panas, mereka memakai "yukata" yang nipis. Apabila menyarungkan jangan lupa bahawa yang kiri harus berada "diatas" yang kanan....bukan sebaliknya! Kin membawa maksud emas ataupun gold. Hence the name of the castle. Boleh belajar sejarahnya. Interesting. Di bahagian luar temple ada makcik-makcik yang melakukan aktiviti "tea ceremony". Uncle di Hilton Osaka dulu!

Azuan said...

stunning photos!

Jari Manis said...

kinkakuji temple a.k.a golden temple kan...view kat sini mmg cantik..terutama jika cuaca cantik mcm ni so gambar mmg marbeles..

arghh..tention hari tu tempat ni masuk dalam itie tapi tak sempat nk terjah