bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Thursday, April 30, 2015

KONICHIWA KYOTO 4 : KINKAKUJI TEMPLE

Day3

10 Mar 2015

lepas selesai apa yang sepatutnya di bilik, kami tunggu bas kat tempat biasa.. (biasa ke? heheheh)..
bas no.12 ke Kinkakuji Temple (Golden Temple)

tarikannya, cuma temple kat bawah ni saja la.. 

layan saja la foto2 dari norh ni :)
















macam nak beli sepasang pun ada jugak..tapi bila la nak pakai kalau beli ni..







tunggu bas untuk ke yasaka shrine..






bersambung...

Monday, April 27, 2015

KONICHIWA KYOTO 3 : FUSHIMI INARI

Day 3

11 Mar 2015


Pagi hari ke2 di kyoto ni, kami plan nak bawa bekal nasi, nak masak kat kitchen.. tak reti la pulak nak guna heater kat jepun ni..satu hal la pulak kena turun tanya kat kaunter..kena tunggu kaunter buka pukul 8..aiyoo..leceh jugak nak masak memasak kat negara orang ni :p



mula2 tak ramai yang breakfast kat common room, then ramai pulak yg masuk.. 

dah siap masak, breakfast siap2 dan bawak bekal serunding dgn sambal kentang..
then keluar la kami menapak untuk ke fushimi inari..



kami turun ke kawaramachi subway, dekat ja dengan hostel, depan nishiki market tu..

kat situ juga ada kaunter info untuk tourist..memang tak risau la kalau datang sorang2 pun kat jepun ni..errkkkk

pastu kami tanya kaunter tourist info;
depa suruh jalan melalui subway..
bila sampai gion subway, untuk ambik ke keihan line, kami dah tak tau.. tanya lagi mamat jepun 2 orang ni..depa pun ajaq la cara nak beli tiket ikut mesin tu..
jangan malu bertanya ya..orang jepun memang helpful..so, kalau takdak pocket wifi pun takpa..pengalaman deal dengan local lagi best :)

on the way nak ke keihan line tu, boleh pulak jumpak mamat malaysia semalam..sah la kami confuse berjanji masa..hahaha..keciknya kyoto ni..depa nak ke tempat keja..




suasana kat subway di kyoto



area berdekatan dengan stesyen gion


kat sini la stesen gion, kena turun bawah

walaupun keretapi nampak lama, tapi bersih



dah sampai stesen fushimi inari :)




banyak kedai2 sebelum sampai area fushimi inari tu


fushimi inari; checked..


ramai orang kat fushimi inari ni..local pun ramai jugak..pelukan kemahiran dan stamina mendaki..hehehe



















luas weh kawasan dia..takdak makna kami nak pusing seluruh peta tu..kami cuma sampai kat tempat kaler merah tu saja..hehehe












masa untuk jamu mata :)







cat's cafe..



kan tadi pagi kami dah prepare bekalan untuk lunch kan..tapi disebabkan tak jumpa tempat untuk duduk makan, kami pun decide balik bilik la..makan dan solat, then baru ke tempat lain..

on the way nak balik, jumpa famili dari malaysia, depa dah nak dekat sebulan di jeoun ni..tahun lepas pun sama, bercuti di jepun.. bestnya tiap2 tahun boleh bercuti di jepun..

jom, pulang hostel :)