bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Tuesday, October 23, 2012

warna warni hong kong 7 : stanley market


lepas lepak kat aberdeen village, kami ke kilang jade..actually ni kilang kecil ja untuk pelancong..kilang yang berskala besar semua dah dipindahkan ke china, memandangkan kos operasi kat hong kong dah meningkat.. masa kat dlm kilang ni, dia ada sediakan taklimat ringkas pasal operasi dan design depa..


kawasan kilang yang tak serupa macam kilang

kilang2 pun bertingkat2

tak beli pa pun kat kilang jade ni..


The Repulse Bay area is one of the most expensive housing areas in Hong Kong, townhouse reached HK$50,000 (US$6,500) per square foot..
katanya, erkkkk...

nampak dak ruangan kosong kt tengah2 blok tu?
depa cerita, habuan naga nak lalu dari bukit nak pi ke pantai.. ;)

 


sampai sudah kat market ni..


Stanley Market is a street market in Stanley on Hong Kong Island, Hong Kong. The street is a typical example of a traditional old open-air market in Hong Kong and has since become a major tourist attraction, well known for its bargains. Many of the stalls or shops in Stanley Market sell Hong Kong souvenirs as well as clothing - particularly silk garments and traditional Chinese dress - toys, ornaments, luggage, souvenirs, paintings, and Chinese arts and crafts. The market grew out of Chek Chu Tsuen, a village nearby.
There are several small Chinese restaurants in the marketplace and a small old Dai pai dong. There are a variety of restaurants along the seafront too.
The nearby Stanley Main Street offers many larger restaurants, both Western and Chinese, and is a popular spot to see and be seen on the weekends.


tu la marketnya..

confirm la penuh dengan orang asing..















5 comments:

syieda said...

la.......... gini jer ke rupa stanley market tu?? katanya jauh nak ke sana. betul ker?

norh said...

yup..tak besar sangat pun..pastu harga dia agak mahal sikit compare dgn street yg lain..pegi dgn pakej, dok sejam gak la kat sini..kalau pi dgn bus, boleh la lepak lama sikit..
dlm masa sejam dah sampai balik hotel kat kowloon..

syieda said...

sejam gak perjalanan tu ek? kira jauh la tu.

MulutPayau said...

rambang mata tgk barang2 kat stnley market tu ya dik...

norh said...

*syieda

tapi bila dah ralit tengok tempat yg kita tak pernah sampai, tak rasa jauh sangat pun..


*MP

since dah set kat situ mahal, so, tak la jadi rambang mata sangat..he he