Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ad

Sunday, October 7, 2018

Post-Travel Syndrome


Road Trip, New Zealand, 2016


Wahai travellers sekalian, siapa yang tak pernah alami 'post-travel syndrome'?
Hahahha.. rasanya semua pun mengalami isu yang sama kan..

Norh siap pakej mimpi tavel setiap malam selama seminggu lepas balik dari recent trip.. Roh tak abih pusing dunia lagi..heheh

Thats why la kan sindrom ni memang salah satu concern pada norhπŸ˜…


Perlu ada semangat jitu nak adjust balik pada dunia rutin.. especially nak adapt balik dengan dunia ofis.. padahal kalau tak kerja, macam mana nak dapat duit untuk pi travel kan.. kalau balik travel dan duduk berangan di rumah saja sambil angka dalam akaun bank bertambah setiap hari, best la jugak..hahhah πŸ˜€

#takpayahlupadirisangatlanorh


Tak dinafikan, waktu travel jugak salah satu period yang norh gunakan untuk calibrate life.. sebab waktu travel, kita freeze sekejap routine life kita, tak perlu memikirkan masalah kerja yang tak berkesudahan.. dan ada ruang waktu akal berfikir balik tentang perjalanan hidup kita... as for me, waktu cuti norh tiada gangguan dari ofis sebab anak buah semua pandai buat kerja dan bos norh support cover advance task.. Alhamdulillah untuk rezki ni 😍



Antara cara norh handle post-travel syndrome;
 
1.Jadi, bila dah balik dari cuti, harus jugak la initiate something for self improvement  yang bermain2 dalam fikiran kita sewaktu berkelana tu..πŸ˜‚
Ditambah pulak few small things/lessons yang kita dapat waktu travel tu, boleh la kita start apply.. contoh; hias tingkap dengan fresh plant dalam rumah.. mencomelkan ruang rumah dan menyegarkan rumah..kerna homedecor ni antara minat norh, jadi tak menjadi masalah untuk start..hehhehe.. or try to recycle at least plastik, kaca, papers..yang mana di negara lain adalah suatu kewajipan.

2.Sibukkan diri dengan new resolution .. kalau kat tempat kerja tu, automatik la sibuk sebab balik ja terus kena khatam email.. pastu prioritize project, complete pending task, plan for next project.. cun betul timing norh bercuti kali ni.. balik cuti saja, berderet project baru.. take it positively as bila you ada banyak kerja, then you merupakan orang harapan kat company tu..hahahha #acceptancemodeon
Then, its coming to year end.. aktiviti keluarga pun harus jugak dirancang.. adik-beradik ramai, kena la ada jugak plan eratkan silaturrahim.. walaupun norh single, tak bermaksud i am alone.. Norh ni mak menakan yang dirindui dan disayangi ye.. hahahhah😍

3.Tengok balik photo2 travel..ini memang secara automatik yang tangan akan lakukan bila pegang phone..belek 40 kali setiap hari moment2 travel..hahahaha..
then, share kat Ig untuk tatapan sahabat sekalian.. bila bersembang, share experience dengan teman2 di sekeliling.. bila bercakap bab travel ni, memang tak boleh berhenti.. selalunya sembang dengan orang yang ada minat yang sama..kalau dengan orang yang tak biasa travel, kang kena cop riak pulak..tanggung sendirilah ye..

4.Baca blog-blog travel.. sebagai sumber inspirasi untuk trip yang seterusnya.. walaupun kecederaan poket belum pulih sepenuhnya..kehkehkeh😎
Cari ilmu lagi dari travellers lain melalui pengalaman travel depa.. dan boleh tambah dalam wishlist kita untk next destination.. boleh start berangan ye.. 

5.Sapu sawang kat blog sediri..deko serba sedikit dan start la merapu...hahhahaha



Sesungguhnya, adalah sukar melupakan saat-saat manis dan relax swaktu travel berbanding kehidupan sebenar yang selalunya tak kurang jugak perit tapi tak diriwayatkan..hahhahaha


#onlyhappinesstobeshared





Tuesday, October 2, 2018

#travelmoments #queenstown


Travel is the healthiest addiction πŸ˜‰

 Queenstown, New Zealand
2016

Trip ni banyak mengajar norh erti kesabaran. 
Juga membuatkan norh menghargai teman-teman baik norh selama ni.. 
Dan juga berfikir, its really true that semua yang hadir dalam hidup kita memberi pengajaran yang tidak lain adalah untuk mematangkan kita..

Sunday, September 30, 2018

#travelmoments #tromso #random






#random
  
Mengadap lama depan laptop tapi entah apa yang nak ditaip πŸ˜‰ 
Lama menghilang dari dunia blog..lebih kepada melayan kemalasan..hihi 😁
Dapat semangat untuk update blog waktu travel ke kapadokya, turki & tromso, norway baru-baru ni..

Tapi dah tak tau macam mana nak start balik tulis blog...hahaha πŸ˜…..sebab tu start dengan post entri travelmoments saja.. 

Nak menulis ni pun, tak pasti nak buat ayat skema ka nak buat ayat bahasa utara..

Pada norh, rugi jugak tak dokumenkan moment2 travel kat dalam blog..walaupun blog norh ni takdak la detail mana..lebih kepada share gambar ja.. tapi norh sendiri dapat la mengenang balik moment2 sewaktu travel.. almaklumla..berkadaran dengan masa, daya ingatan dah berkuranganπŸ˜›


At least, teman2 sekalian boleh la jamu mata dengan foto-foto captured by norh😊


Banyak travel trip yang norh tak update; trip new zealand, melbourne, bali, vietnam.. Travel ke osaka pun cuma separuh jalan.. Ingat nak berkongsi kenangan umrah jugak tapi tu la.. bila tak buat blog..tak brapa nak ingat dah la 😏


Doakanlah semangat tuan blog tak pudar ditelan kemalasan 😟

#travelmoments #kapadokya

terpesona dengan seni lukis dan warna-warni nya..


 

Saturday, September 29, 2018

Wednesday, September 26, 2018

#travelmoments _ kapadokya

Assalamualaikum..😍
mai sini nak sapu sawang 😷
habuk berapa inci dah la haiiiii..
ehh, entah ka dah brapa meter 😡




entah bila kan bertamu lagi πŸ˜‰