bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, August 16, 2014

KEMBARA EROPAH 11 : KOTA ATHENA - PLAKA

Day 5

29 nov 2013

Lepas layan perasaan kat Olympian Zeus, kami gerak mencari Acropolis.. kawasan Acropolis ni yang agak mencabar nak sampai sebab kena mendaki (nak travel jauh2 tapi tak fit...hihi)..pastu tanda arah takde..macam confuse gak nak cari..hanya mengikut langkah kaki, kami jalan2 ja area rumah2 orang kat situ..sambil cuci2 mata sekeliling..kawasan ni memang kawasan pelancong, banyak souvenir shop n cafe kat situ..

Actually bila dah berjalan2 tu ada a few museum yang kami jumpa di pertengahan jalan tapi sebab target nak ke Acropolis dulu..so, mencari yang tu lebih utama la kan.. 

Photo2 kat bawah ni area Plaka, dekat dah dengan Acropolis tu..

layan je throwback kat bawah ni..

p/s: terasa lama dah tak travel..bila dok buat entri travel, boleh dok jadi stress plak sebab lama tak ke mana2 :p  ... anyway, sesapa yang suka travel, memang tak boleh hilangkan perasaan nak travel, travel dan travellllll ni...hehehhe.. sapa setuju??? hikkssss


always excited kat tempat 1st time sampai :)
(sebab hat kedua kali tu tak tau bila...hihhihi)


harga FM affordable

orang penang panggil... "thre-bey".. (lastik)
hat depa ni lagi comey sebab ada rupa rusa ka serigala tak tau..


simple map available..tapi kalau dah tak paham tu, tak paham jugak..heheh

should be more in love with history..




waktu ke sekolah..cikgunya style sangat.. :)





sayang..pemandangan rosak sikit dengan vandalisme..banyak jugak tau nampak kat athens ni..

penuh dengan seni??



jual barang2 kat kaki2 lima macam ni ja..rumah2 penduduk ni..




bersambung....




8 comments:

Farah Waheda Wahid said...

wah euroooo.... best giler dapat ke sana kann???

Naramas Aman said...

Cantiknya fridge magnet dia orang. Masa saya pergi dulu tak nampak fridge magnet. Mungkin masa tu fridge magnet tak popular lagi kot...sebab saya pergi dah lama tahun 80-an.

Tapi tarikh di entri ini pada Nov 2014? Belum lagi, kan?

norh said...

Farah: best sangat..dok teringat2 sampai la...

Prof: ha ahhh...banyak yg cantik2..masa tu mesti lg suci kan tempat tu...tak terlalu komersial sangat..sekarang ni pun banyak pembaikpulihan yg tengah depa buat...
Hehe..ter kedepan plak date tu....

syieda said...

Rindunya greeceeeee...

norh said...

kan syieda....macam tak puas ja...nak p pulau depa lagi..myconos pulak...hihihi

Tukang Karut said...

bangunan diorang menang tak tinggi ek...

Jari Manis said...

JM setuju..almost 4 month x naik flight..hati dah x keruan..lambat lagi nk tggu next trip ni..huhuh..hati dh mula resah gelisah..adussss

CT Humairah said...

amboi.. habis dewa2 pun ada magnets =p hehehe kalo CT beli yang cenggitu for sure mak campak masuk tong sampah hahaha nak beli fm kena pilih yg scenery aje.. patung2 mak x kasi.. tapi menarik lah.. affordable tu yang nak dengar..

Siti Yang Menaip