bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, August 23, 2014

KEMBARA EROPAH 14 : ROM, ROME, ROMA, FOUNTAIN TREVI

Day 6

30 nov 2013


lepas ronda2 kat colloseum, kami decide nak ke fountain trevi..ambik metro ke termini..pastu turun kat stesen ketiga berikutnya..jangan risau, tengok ja map metro kat tiang2 kat stesen tu.. :)

masa kat dalam metro kan, ya Allah punya la ramai orang.. semua orang guna public transport ja..
tips naik train kat sana, kalau kat dalam coach tu, better dok kat pintu nak keluaq..baru senang nak keluaq.. tix 24hrs pass..6E.. (yang mana tertulis kat dalam buku travel 555 ni je la yang mampu share kat sini..hehehe)

plan asal nak ke fountain trevi tapi dah tengok peta, kami exit dekat ja dengan hrc, so gerak ke hrc dulu.. dekat dah tapi kalau dah tak tau jalan, jauh jugak la jadinya kan.. tanya orang kat dalam satu kedai ni tapi sombongnya mak aiiihhh..

malam di kota rom, boleh notis mostly semua tourist dok pegang map.. 
jalan punya jalan, last sekali jumpa jugak... lalu lorong2 yang tak ramai orang..
bangunan2 kat sini memang GAHHH.. dari zaman rom katanya, dengan segala arca di merata2.. bangunannya apatah lagi..pintu sebesar2 pintu..

berpusing2 di waktu malam kat rom mencari fountain trevi tu, at last jumpa gak..
on the way ke sini, ikut tanda2 kecik kat bangunan, arah ke fountain tu.. ikut mana lorong ntah.. kat lorong2 tu ada orang kulit hitam dan bangla jual barang2 kat kaki lima..beg, souvenir dan macam2 lagi.. (bangla ni memang ada di mana2...)

besar sungguh fountain trevi ni...

ROM=ARTISTIK=PAHLAWAN=SEJARAH=TAMADUN AWAL...

yang tak brapa berkenan..bandarnya takdak la bersih sangat.. plus bangunan nampak berhantu kot..hehehe

lepas menikmati 'keramaian' fountain trevi, kami nak cari makanan italy...nak gerak ke kedai yang disyorkan orang kat hotel tu..jalan pulang bukan ikut jalan yg datang tadi..sebab main ikut ja kaki melangkah kot mana.. memang eksyen tak hingat..macam la dah lama dok kat rom ni..ingat ye kawan2, jalan kat rom ni adalah banyak lorong dan bangunan2 adalah lebih kurang sama dan kita pun akan confuse..

lama kot sesat mencari jalan pulang..huhuhu
confuse, lapar, sejuk, cuak, takut, letih semua ada..sakit kaki weyh saat ini..memang kenangan yang tak boleh lupa..
tapi kan seingat norh, memang dah banyak tempat yg norh sesat..nasib baik la masih berada di bumi malaysia ni..hehehe

terpaksa la gerak jugak sambil match jalan2 yang dilalui dengan yang ada kat dalam map..finally jumpa satu simpang empat yang ada 4 patung2 rom di setiap corner..and highlighted in the map..fuuhhhh!!!
..tapi waktu tu memang dah macam nak krem kaki.. pastu, tak jumpa2 gak kedai makan tau.. kena balik termini dulu.. kena menapak lagi untuk ke resto pizza tu...order pizza tapi tak abih sebab penat sangat...siap tapau lagi..

then, menapak ke hostel pulak..bayangkanlah betapa sakitnya kaki2 kami ni..nak sangat berjalan kan..ambikkkkk... :)
balik memang melekat kat katil la jawabnya..esok dah la nak kena gerak 8.10..train ke pisa dari termini...

 


Trevi Fountain (ItalianFontana di Trevi
-fountain in the Trevidistric in RomeItaly
-designed by Italian architect Nicola Salvi and completed by Pietro
Bracci

-Standing 26.3 metres (86 ft) high and 49.15 metres (161.3 ft) wide, 
-the largest Baroque fountain in the city and one of the most famous fountains in the world. 
-appeared in several notable films, including Federicoellini's La Dolce Vita, and is a popular tourist attraction. 
-Legend holds that in 19 BC thirsty Roman soldiers were guided by a young girl to a source of pure water thirteen kilometers from the city of Rome. 
-The discovery of the source led Augustus to commission the construction of a twenty-two kilometer aqueduct leading into the city, which was named Aqua Virgo, or Virgin Waters, in honor of the legendary young girl. 
-The aqueduct served the hot Baths of Agrippa, and Rome, for over four hundred years.

*ihsan wiki









ni masa baru2 sampai, tak penat lagi..tak ada drama lagi..


ni la, yang dicari2..





gambar2 sebelum macam tak ramai kan..padahal...
jenuh mencari angle supaya tak nampak orang ...heheh

tak dapat dinafikan teruja dengan kesenian depa..
seni-bina 




ni, baru nak menapak balik..masa ni tak ingat pun nak belek peta cari jalan pulang :)


layannnn gambar2 di bawah...view sekitar kota rom sebelum penulis dan rakan2 sesat di kota rom...pastu terus tak pegang kamera..hahahha :)











-tata-

7 comments:

John | Kaki Berangan said...

skang ni trevi fountain tu tgh under renovation smpai 2016 tak silap. bertabah jela sape yg pegi x nmpk.

insan marhaen said...

Gayat IM tengok senibina berpatung tu.

Kerajaan cukup pandai menjaga khazanah antik tu ya... Tak macam Malaysia!

Bannister Road said...

ade tak baling duit schillig dalam trevi fountain tu?... ha ha ... saya ada baling duit dalam fountain tu kononnya orang yang baling duit dalam fountain tu akan datang ulang balik ke situ.. ha ha... sampai kini sudah sedekad saya belum ulang lagi ke situ......

wa said...

Jelesnya..bila la nak sampai sini.. :-(

Nastyna said...

cantik.. bagus jugak sesat tau, sebab dengan sesat la kita akan jumpa jalan pulang. errrr apa ker pernyataan ni.

CikLily Putih said...

cantik menara PISA tu dari dekat ek

CT Humairah said...

tu fountain yg orang2 balik duit syilling sambil berhajat tu kan kan.. hahaha tengok dalam lizzie mc guire hehehe..

Siti Yang Menaip