bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Wednesday, August 27, 2014

KEMBARA EROPAH 15 : PISA

Day 7

01 dec 2013

Breakfast kat bilik.. masak air kat kitchen, makan fetuchini tapau semalam.. pastu 7.30am baru gerak ke termini station.. kul 8.10am train nak berlepas.. so, agak2 kami sampai termini tu pukul brapa? heheh.. 

pastu baru syida dan member nak pi tanya kat platform mana train tu, beg ditinggalkan kat kami berdua.. syida dah book tiket train ni awal2 lagi.. sekejap saja, depa dah berlari2an mai kat kami dan bagitau train akan gerak lagi 3 minit....

lagi 3 minit!! huwaaaaaa.. tak tau platform jauh mana... nak nangis...huhhuhu..nak ketinggalan keretapi lagi kah??
kat europe? mengulangi sejarah norh tertinggal train nak ke hatyai?? ;p

apa lagi, kami semua terus pecut menuju ke keretapi.. 
boleh imagine dak, lari sambil galaih bagpack, sambil heret beg besaq gedabak..ketaq toksah dok cerita la.. berpeluh di kala winter..hahaha..

dah la 1st time nak naik trenitalia ni..
tengok kat luaq gerabak..semua gerabak tertulis no2..untuk tix second class kot.. tapi number coach 9.. kami terus ja naik coach yg paling dekat..
lepas tu cuak takut salah coach tapi dah betul no seat..tak pasal2 kena halau pulak..
pengalaman..pengalaman!!
mahal betul..hehehe

cun2 ja kami naik, pastu train jalan..
lega yang amat dok atas seat train tu sambil layan scenery cantik :p
kawasan berbukit2..

..lepas sejam, baru ada orang mai check tiket.. 2 jam train sampai kat pisa centrale.. then, turun train, cari tempat untuk simpan beg.. 1 beg = 4E .. simpan beg sebelum ke pisa..kena bagi passport..

pastu pi cari toilet sebelum nak ambik bas ke bangunan pisa.. entrance fee = 1E...toilet paling mahal yang norh pernah masuk..hehe
so, sila gunakan toilet train sebelum sampai ke pisa.. 

next, nak cari tiket bas ke pisa.. ikut internet kena cari bas merah.. kat tepi bus stop tu ada la 2 biji mesin kuno untuk beli tiket (agak2nya).. ada slot note tapi tak boleh masukkan duit.. terkial2 mencuba.. tiba2 ada makcik tu bagi bahasa isyarat sambil tunjuk isyarat merokok..tak paham sangat makcik tu nak bagitau apa.. untuk dapatkan coins, kami beli air untuk tukar duit kecil.. orang bangla yang jual kat stall kecik kat dalam stesen tu tanya, malaysia or indonesia.. terus kami tanya dia, mana nak beli tix bas.. dia kata kat kaunter dalam pisa centrale.. kedai yg jual rokok.. harga tix=1.3E.. kalau beli dengan pakcik bas, 1.5E..patut la makcik tadi tu dok buat isyarat merokok..rupanya kena beli tiket kat kedai yang jual rokok :) ....beria2 makcik tu dok explain dalam bahasa italy tapi kami tak paham2..kikikiki 

Akhirnya...baru tau kat mana kaunter tiket bas..hihi
waktu beli tu, cuma boleh beli tiket arah ke pisa..tak dak tiket pi balik (atau kami yang tak paham apa yang tertulis kat tiket tu sebab.....)
jawapan ada kat bawah :)

dari stesen bas tu, dalam 15 min dah sampai ke pisa.. 
lawa la italy ni..harus plan lagi ke italy..hehehehe

bila sampai kat pisa ni, biasa la.. aktiviti wajib, posing :))
tix  nak masuk pisa =18E.. semua travelmate pun dah tak larat daki tangga pisa tu dan takut tak sempat kejar train ke la spezia pulak.. so, tak naik menara tu..
bila dah lapaq, makan pizza kat restoran dalam area pisa tu.. 


hari ke-7..muka dah letih.. 
tambah pulak letih ligan keretapi..hahahahah


norh rasa photo ni maybe tersesat kot untuk entri ni..macam tak dapat detect kat mana lokasi ni..
whatever it is, really miss euro trip moments :)

awat post box kaler merah?

deretan basikal untuk disewa kat pisa centrale..



ni kaunter beli tiket bas nak ke pisa..


di luar kawasan pisa..











pisa dalam gengamanku :)
gigih sangat untuk dapat shot ni..

















tempat tunggu bas nak balik ke pisa centrale..

tunggu bas dalam suasana sejuk gila... dah sedia siapkan duit kecik untuk tambang bas.. bila bas sampai, driver cakap terus masuk bas ja dulu..
erkk...bila nak bayaq tiket ni..
pastu tengok takdak sapa pun yang bayaq..jadinya, memang tak perlu bayaq la tiket balik.. balik stesen, ambik beg dan tunggu train siap2.. tak mau terlepas train lagi dah..hehehe

train ke la spezia pukul 5pm tapi dah gelap dah waktu ni..






episod seterusnya.....babak2 cemas di Corniglia, Cinque Terre...hihihihihi
InsyaAllah selagi semangat blogging tengah ada ni :)


16 comments:

syieda said...

I miss italy....sob sob..
Norh rasanya gambo kat dlm lift tu masa kat pisa centrale kot. Time mengusung beg nak g la spezia kot.

Jari Manis said...

suka warna backgroug blog warna PUTIH nih..sewwit..nanti sambung baca nak sbb nk sambung keje

jahat tak..time keje bukak blog

Nastyna said...

pengalaman tu yang mahal... kami pun seghonok baca. hehehehe tingat dulu masa kami dari brussel nak balik ke amsterdam pening nak ambik tren sebab banyak terminal tapi turun naik tangga dengna bag besar mencari tren yang betul. pengalaman.

rezeki said...

Blue sky , nice

rosli said...

Norh,

Allah ....bestnya....bilalah saya nak sampai ke Menara Condong Pisa ni....

norh said...

Syieda: hehe...pi dah berzaman baru nak cerita dlm blog....jadi mcm ni la... ;)
Miss u dear..

norh said...

Jm: norh pun tetiba rasa sweeeettt sangat ni..heee
Sesekali release stress time keja apa salahnya...hihihi

norh said...

Nastyna: sangat la kan...dah la kita ni pelik dari yg llin waktu kat sana...terkial2 cari jalan sambil usung beg besaq...hihi

Bila dikenang2..nak tergelak pulak...kalau tak berjalan...x dak la pengalaman yg mcm ni...

norh said...

Pakcik rezeki
Yup..cantik sangat langit biru di eropah...

norh said...

En rosli:

Pelan2 buat target.. InsyaAllah boleh sampai..sambil2 ushar flight tix promo...heehe

Azian Elias said...

salam...


best nya jenjalan ke Europe.. tak tau bila boleh lepas ke sana.. budget takat Asia je dulu...

norh said...

Salam kak azian

Trip bajet je ni kak...hehe
Sekarang ni tengah ikat perut...kikikiki ;))

aishah nin said...

Woowww!!! Bestnya! Indah ciptaan Allah swt :)

Aku Seorang Pengembara said...

Assalam Norh

Kretip u genggam pisa tu....

The Travelling 3o said...

Pisa ni pun wishlist jugak ni. Next time nak pegi senang ada org boleh tanya hehe

Btw kami sebenarnya 3 sekawan yg baru je launch travel blog. Kalau ada masa, jemputlah singgah & bg feedback ;) Lagi satu, ok tak kalau kita bertukar link? Saya boleh letak di blog kami. Maklumla baru berjinak dengan travel blog, nak networking dgn otai2 yang dah hebat ni hehe

Terima kasih!

www.thetravelling3o.com

CT Humairah said...

ooomooo hahaha.. orang lain buat2 sambut pisa akak fuiyooo genggam pisa ahaha.. rare ni.. mesti wajib singgah sini. adus bilaaaa nak ke sana ni..

Siti Yang Menaip