bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Monday, November 17, 2014

KEMBARA EROPAH 21 : VENICE LAGI...BERSIAR-SIAR DENGAN GONDOLA

Day 10

04 dec 2013



lagi sambungan cerita venice.. kalau bosan, sila pangkah pagi ni ye..hehehe

pastu kami jalan2 cari gondola.. dapat dengan harga 20E per person.. kami berempat, 80E.. 
secenery yang menarik dapat dilihat waktu naik gondola.. tapi pendayung tu tak nyanyikan lagu untuk kami pun..

nampak rumah marco polo..tahu tak siapa marco polo..hahaha

kemudian, jalan2 lagi kat area perkampungan air tu.. ambik gambar, shopping..lunch kat sebuah restoran.. makan pizza fungi n cappuccino..10.5E..


beli fridge magnet 6 = 5E.. then, pilih mask..banyak sangat pilihan...norh ambik gak la satu..untuk kenangan..
norh terbeli sepasang boot kat sini..shopping kat oversea la katakan :)
pastu geram betul dengan souvenir batu murano.. cantik gila..nak beli banyak, susah pulak luggage dan takut pecah..hehe..

satu lagi, kat lorong rumah di venice ni, kena pandai baca arah jugak..kalau tak, bolehnya nak sesat.. kalau banyak masa ok la sesat sebab it is fun kan.. tapi kalau mengejar masa, memang menambah stress..betui dak! 



cuak jugak sebenarnya ni..tak nampak life jacket pun..huhuhu




























Then, sebelum pukul 4, kami dah balik hotel nak kemas barang.. sampai kat bus stop 15 min lagi nak pukul 5.. dah ada bas no 5..kami terus naik.. 

sebelum tu, waktu nak angkut beg dari hotel sampai bus stop punya la mencabar.. bus stop jauh..jalan tak rata..bertangga pulak tu..kena cross bridge yg macam bukit..masa ni nak nangis pun ada..
Ada mamat bangla ni offer service bawa beg 3E per bag.. bila kami tak mau, dok ejek kami takut..dalam bahasa melayu pulak tu..*kat mana2 pun, mesti jumpa mamat2 bangla ni..

Bas ke airport dalam 40 min.. masa nak buat baggage dropping, norh punya la takut beg besar norh tak lepas masuk easyjet sbb katanya easy jet kan cerewet.. tapi dah siap2 tambahkan 30 kg.. at last lega boleh masuk.. haisshh risau untuk hal yang tak sepatutnya.. pastu nak pi buat tax claim kat airport marco polo.. orang kaunter tu tanya lepas ni nak ke mana.. kami bagitau nak ke paris dan lepas paris baru nak balik malaysia.. pastu dia bagitau redeem ni waktu nak keluar last dari any airport EU .. kalau still dalam EU, tak boleh claim lagi..

Boarding kul 8.30pm.. sampai dalam pukul 10.30pm kat CDG airport.. makkk aiiii..besar gilaaaa airport ni..bila flight dah landing pun, jauh dia berjalan keliling airport tu sebelum nak stop..then, jauh jugak nak sampai kat tempat lepak kami tu..

dan buat pertama kalinya, norh tido airport.. pengalaman sungguh :)
ngantuk memang ngantuk tapi takut jugak la.. terjaga setiap sejam.. pastu asyik terganggu dengan staff yang dok cuci lantai, guna mesin.. dengan sejuknya lagi walaupun dok kat dalam bangunan airport tapi still rasa sejuk.. dinner cuma makan pizza yang tak abih tadi waktu lunch.. 
boleh caj kat power point airport... dan dapat wifi free untuk 15 min pertama ja..



8 comments:

Kopiolimauice said...

mcm tu la ye pengalaman bejalan negara org ;) apa2 pon semua pic tu cantik sgt

norh said...

Koli: pengalaman yg x dpt dilupa.. ;)
Tq ;)

Tukang Karut said...

menariknya... arggghhh... tension,.,.,

whitecappuccino said...

Travel memang best!!!

Najib Ariyan said...

bestnya gi Vanice... tau tak untuk jadi pandayung tu kena ada lesen yg susah sangat nak dapat... sebab tu perjalanan setiap customer tu sentiasa terpuji baik...

tapi situ memang cantik lah kan

Fatin Mraz said...

bestnya! bestnya! bestnya!
;)

Suri Naz said...

wahh..bestttt...belom berkesempatan ke sana.....teringin nak pergi satu hari nanti.,.

Harith Iskandar said...

wow cantiknyer.entah bila la nk mampu g sana.hanya mampu baca kat blog ni jer w.pun jarang komen kat sini...