bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Wednesday, May 1, 2013

Munduk - Sempadan Kelantan & Thai

salam...

selamat hari buruh kepada semua.. :)

masih ada yang jengah blog ni tak?
tuan punya blog pun cuma sesekali ja turun sini..
macam mana nak dapat balik semangat blogging ni pun tak tau lah.. hu hu

mungkin kena cash duit nuffnang yang tak seberapa tu kot untuk dapat semangat :p
hajat di hati nak kumpul sampai dapat beli tiket flight.. ahakkss...



entry ni, norh nak share gambar masa pergi sempadan Kelantan -Thai, cuti Chinese New Year hari tu.. asalnya, norh plan nak ke Koh Samui; naik keretapi ke Hatyai pastu ambik van ke Koh Samui.. mula2 macam dah nak jadi tapi last minute semua member ada hal pulak..maklumlah, musim kenduri.. then, last minute, ada member ajak norh ke Munduk..
First time norh dengar..
Munduk ni sempadan Siam dgn Kelantan.. barang keperluan macam periuk belanga dan seumpamanya murah dekat sini.. norh tak shopping apa pun kat sini..

Jom layan gambar;

sampai awal pagi kat Machang..
mandi dan bersiap kat masjid kat sini..
sempat pi pasar pagi dan breakfast kat Machang..

2 jam gak kot nak sampai Munduk ni dari Machang..
pastu ramai la pulak orang masa cuti CNY ni..

tambang RM1 per person, sekali naik..
masa pulak lagi RM 1 pulak kena bayaq..

agak ketaq gak la naik..sebab sekali naik penuh bot..pastu memang takdak life jaket nya..
mungkin orang tempatan dah biasa kot..


nak membeli, kang penuh pulak kereta orang..
*maklumla pi tumpang org ja..he he*

suasana Munduk












betapa ramai nya orang Malaysia menyeberang..

tugu kapal :)











sekian buat warming up.. :p

15 comments:

Harith Iskandar said...

ade je yg jengah :) .
xpernah dgr munduk tu,byk brg jual murah yer.nnti kite g.g tgk je la.kalau beli brg nmpak mcm susah nk bwk je.naik smpan?adeiii bahaya tu kalau xde life jaket..

Naramas Aman said...

Ramainya orang.

Masa saya pergi dulu tak ramai sebab hari itu hari Jumaat. Tapi saya tak pasti adakah tempat yang Norh pergi ni sama dengan tempat yg saya pergi. Cuba Norh tengok blog saya http://nota-kembara.blogspot.com/search/label/MALAYSIA%20-%20Kelantan%20%28Rantau%20Panjang%29

Mie said...

Tak payah pakai passport ke nak nak nyeberang ni...

jarimanis said...

munduk? ni fes time dgr klau nk suka shopping mmg sesuai kan tmpat ni. Rajin2 lah updata JM sudi singgah blog ni :-)

ANIM said...

bukan golok ke norh..ikut mana yaa

Nieda ramly said...

munduk ...? tak pernah dengar . Dalam malaysia ke siam?

whitecappuccino said...

tmpat ni tak jauh dr tempat akak tp tak pernah sampai pun.

mama_ka0ri said...

ade je yang menjengah..update la lagi..hehe..

nak tanya..tayah pakai passport ke masuk siam ni? takde org check ke? macam menyeberang macam tu jer..

teringin nak pi jgk..mesti barang murah2 kat sana..

Tukang Karut said...

idok la kawe mau ke sana...

MulutPayau said...

akak tak pernah ke sana...teringin jugak nak pergi...

nonie_afnie said...

sy pun selalu jugak jejak sini..baca2 entry yang baru di update oleh norh..sy tak pernah dengar jugak munduk ni..tapi untuk yang suka shopping2 macam barang2 dlm gambar ni dia mesti la suka tempat macam ni..hehehe..nway thanks a lot sebab sudi share gambar n info..

Gentleman Frog said...

salam,

Masih di sini... kena passport tak g sane?

Affin's ATM Lagging Cost Money

norh said...

*harith

yup..brg keperluan agak murah la..
seriau masa nak naik atas bot tu pastu masa nak turun..
dah la yg naik tu pun semua dok menjerit..he he


*NA

norh dah pi kat link tu..
mungkin sempadan yg sama tapi kawasan berlainan sikit kot..tempat yg norh pi tu, tak nampak macam pekan sangat pun..kenalalu kawasan kg kat kelantan tu..


*Mie

he he..tak perlu..macam gerun gak kan kalau jadi apa2..


*JM

norh pun first time dengaq masa nak pi hari tu..
katanya barang utk buat kenduri murah..
ohh..masih sudi di sini ya.. :)

*anim


bukan golok kak..tak pasti ikut mana..tapi rasa jauh sangat dari machang tu..


*nieda

munduk tu, area sebelah kelantan dah..cuma seberang sungai tu ja..


*Wc

selalunya tempat sendiri, kita malas nak jenguk kan..he he


*mama kaori

tima kasih menjenguk :)
tak perlu pakai passport..
takde sesapa check pun..tapi faktor keselamatn naik bot tu kena tanggung sendiri la..


*TK

takut kena tembak ke? he he
ada ja askar jaga kat sana :)


*MP

saja jalan2 tengok tempat orang kak.. pengalaman baru..


*nonie

tima kasih ye melawat :)
hanya mampu share gambar ja..nak karang ayat panjang2, malas.. ;p


*GF

tima kasih

tak perlu pakai passport pun..

azuar adnan said...

Hari apa buker selain jumaat

azuar adnan said...

Hari apa buker selain jumaat