bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, March 2, 2014

KEMBARA EROPAH 6 : OIA, SANTORINI GREECE


sambungan day 3

27 nov 2013


Tup tap tup tap, turun dari kapal kul 4pm dah.. dari dalam feri, kami dah nampak ada tourist info..so, ingat nak tanya ke depa la nak naik bas ke oia mcm mana.. pada masa yang sama, terperasan gak penumpang2 ada yg naik bas.. tapi sebab tak mau tersilap, so kena tanya org dulu.. ingatkan gomen punya tapi personal business.. depa sediakan taxi or kereta sewa.. gila la nak drive di situ, jalan dah la bengkang bengkok, selekoh tajam, pastu pandu sebelah kiri..memang takde maknanya nak drive sendiri.. depa offer 40E satu trip utk 4 org terus ke oia..tapi kami nak tunggu bas jugak.. so, plan nak tanya tauke restoran bila bas yg berikutnya.. 

Bila masuk restoran tu, takkan la nak tanya saja kan..so, minum n mkn seafood skali.. besar gila calamari.. tanya tauke dia, tak pandai sangat englishnya, dia minta anaknya translate..hensem aih n ada mini market :p .. then, dia bagitau bas tu mungkin datang pukul 6 tapi tak confirm.. so, kami decide nak ambik taxi dari kedai yg mula2 kami tanya  tadi.. tapi bila pi tengok, dah tutup.. ye la..area tu mcm tak de org.. kalau dah abih semua org turun dari kapal..mana ada org dah.. better tutup je kan kedai depa tu..cuak jugak ni..di bumi asing pastu masih tak sampai ke hostel..dah la kawasan tu nampak sepiiii gilaaa.. huhu... 

pastu kami tanya kat pakcik tu.. dia ada kenal tak sesapa yg boleh bawa kami ke oia.. dia kata dia akan call dan if kami setuju dgn caj tu, dia pun akan ok.. dia call n cakap 30E, so, kami pun setuju la.. dok kejap, abihkan minum pastu anak sedara pakcik tu pun mai, dia buat tour agent.. sempat la promote kot2 kami nak pi melawat tempat sejarah depa.. masalahnya, masa tak cukup ni.. norh wish kalau boleh dok lama sikit kat santorini..the environment is different :) 

dalam ½ jam, kami pun sampai hostel kat oia, MaryLou John Villas.. kalau naik bas, kita kena stop kat fira n ambik bas lain ke oia.. maybe bas ke oia pun dah takde masa tu..sbb the next day, kami dapat tau last bas ke oia adalah kul 6pm.. 

cantik betul kiri kanan jalan.. Subhanallah sunsetnya amat lawa... :)


seperti jeti2 yg lain, yg ni pun sempoi gak.. ;)

org tempatan? atau org asing? 
entahlahh..
yg pasti kami memang asing di situ dan sangat obvious..hahaha

kapal tu berlabuh kat depan tu ja..
kat sini tadi la norh nampak depa dok naik bas..dan bas tu dah tinggalkan kami...

takde orang



cappucino..utk setiap order :)



masa winter ja kot mcm ni..
musim2 lain, happening kot..


yayy..dah sampai...



pastu, sampai masanya utk masuk bilik.. buka ja pintu bilik, wahhh!! comel ja :) ..design ala2 kat ikea tu… mlm tu masak nasi berlaukkan serunding dgn ikan bilis.. ada wifi tp cuma kat luar.. kat dlm bilik tak dapat.. boleh masak dlm bilik tu..dapur pun ada..meja mkn pun ada..cute sangat tau!..

atas tu, tempat tido utk 2 org..

bawah, ada 2 katil single tu, depan tangga ni, ada almari n tv tergantung :)
bijak sungguh guna ruang..


boleh candlelight dinner dengan partner.. 
how i wish mai sini dgn teman hidup..huhuhu



owner, John tu is hensem..ramai tau nampak mamat hensem sepanjang trip ni..pada pendapat norh..hahaha
then, keluar jalan sikit2 kat depan tu.. first time guna tripod..ha ha..gigih tak norh bawa tripod waktu travel..haishhhh

Pastu cuba n terus mencuba walaupun stress dgn tripod tu.. ingatkan dah tak jadi..skali bila balik bilik..ala…lawa la pulak gambar yg guna tripod tu.. norh ja rasa lawa..readers tak tau la kan..heheh


nite scene di oia












sorry eh..ceritanya pendek2 ja..dah la lambat nak update entry, baru day 3 :p

layan je photo2 yg norh share..

nak details pasal kos, sila ke blog ketua trip miss syieda.. dia yang urus semua hotel n transport ni :)
















7 comments:

syieda said...

oh John yang hensem!!

tak sabar nak nengok gambar esok harinya.. update lekas pliss..

rosli said...

Norh,

Cantik semua gambar yang you snap....dont wori...kameraman dan kamerawoman saya yang tau menilai sesuatu gambar

Jari Manis said...

Ehh ini john kaki berangan tu ke
Alaaaa kenapa x ambik gsmbar mamat2 yg ensem tu klau jm pantang tgk je

noornazuha said...

sangat jeles sbb dah lama saya nak ke Greece....

Lily Riani said...

i went here before ehheheheh..... but i tak stay in the city so malam agak bosan.

ANIM said...

lama tak singgah sini..
nanti kak datang balik utk layan greece ini :-))

CT Humairah said...

adus macam ni laaaa kawan tu post.. tapi dia ada private pool lagi.. katanya hotel kat sini ada musim2 aje bukak.. ada musim tak bukak langsung utk tourist.. mai la macam mana pun mmg xkan dapat masuk..

Siti Yang Menaip