Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ad

Wednesday, February 26, 2014

KEMBARA EROPAH 5 : BLUE STAR FERRY - AEGEAN SEA


Day 3


27 nov 2013


Breakfast roti & serunding kat bilik..mandi walaupun air sejukkkkkkk sangaaatttttt.. pastu, turun cari kaunter feri..gelap lagi masa ni.. dekat ja rupanya kaunter feri dgn hostel tu..


Sekali tengok..punya la besar kapal nak ke santorini ni.. iye la..tak pernah sampai lagi sini, mcm mana nak boleh imagine kan.. review blog pun sikit2 mcm tu ja… first time masuk kapal ni, mcm terasa masuk titanic pulak..ha ha ha..padahal jauh beza kot kapal mewah dgn kapal ni.. Cuma bila ada escalator nak naik kiri kanan ada cermin, tu yg rasa wahhhh!!! eksaitedddd tau !! …pastu ada org greet pulak bila kita masuk kapal tu.. mcm masuk flight..ha haha


Bila dah masuk tu, kami pun nak mencari seat la kan..pi la kat area yg ada seat..tp penyambut tu dok kata..salon! salon! salon! .. kami blur sat.. kami terus lagi mencari seat..
Pastu waktu pi kat tempat yg ada seat tersusun mcm kat dlm flight tu, pelayan dia lagi bagitau.. ni tempat vip.. apa?? kiranya tix utk bahagian ni lagi mahal la.. "u pi dok kat salon", katanya lagi… dah la dok pelik..apa salon ni…


Rupanya salon tu, area restoran..ingatkan untuk org yg nak makan ja..rupanya yg bayar harga paling murah kena dok situ la..bahagian atas, kawasan terbuka..tapi takkan kaum khatulistiwa ni nak hegeh pi dok tempat sejuk tu..dah la nak dok dalam kapal ni 8 jam..errkkk
takde entertainment tau..tido, mkn, ambik gambar, tulis nota travel..hahah (sbb tu ada entri ni, kalau tak, tak tau dah apa nak tulis sbb dah berbulan masa berlalu)
so, kami pun dok la kat restoran tu.. restoran goodies.. kiranya bahagian paling belakang kapal..tertutup..so, tak sejuk.. kul 7.30pg, kapal bertolak.. 

Bila check kat wikipedia, ni ha lebih kurang maksudnya;
A salon is a gathering of people under the roof of an inspiring host, held partly to amuse one another and partly to refine the taste and increase the knowledge of the participants through conversation.


so, betulla la kan.. :p
Kat dlm feri, makan roti dgn serunding lagi.. beli air kopi, 1.2E.. ok la kiranya harga kat dlm feri ni.. masa ni norh dah start tak convert dah duit euro..hehehe..
sekejap sekejap, keluar tengok view kat luar.. 

Subhanallah..cantiknya kepulauan ni… laut biru pekat.. langit biru.. udara rasa segar ja.. feeling best gilerrrrr dpt sampai sini.. ye la..tetiba kan boleh sampai sini….lepas 4 jam, pindah dok kat bahagian atas, baru rasa luasnya pandangan..feri berhenti kat 2 pulau..tp tak perasan pulak pulau apa..tak jelas bila di announce dlm bahasa greek/yunani..

sampai kat santorini kul 3.30 ptg...next entry..In sha Allah

 

area ni namanya 'salon' ye..

ni bahagian atas..takde org dok pun..sejukkkk
ada restoran gak atas ni..
norh & travelmate pindah ke atas ni tp dok bahagian ke dalam sikit...baru best layan perasaan :))


luas alam

ni tempat lepak kami masa ke santorini..masa ni tak tau lg patut dok kat mana..bila dah tengok org sesuka hati baring kat kerusi panjang..mula la kami plan nak chup tempat waktu balik nanti..heheh
nampak tak buku merah tu?
tu la buku travel yg disediakan oleh ketua kumpulan..siap binding lagi..
terima kasih cik syida :))
last2 norh lipat2 ja buku tu sebab senang nak refer next itin..

kopi 1.2 E ye..
terasa jadi org kaya kejap.. :p

antara jeti yg disinggahi

macam panas je kan tapi sejuknya...haiiii
tapi bestttt


ni beg ke hulu ke hilir..
jangan lupa eh satu beg lagi yg tinggal kat airport..
boleh bayang tak haru biru nak kejar masa bersama beg2 ku? hahaha


lagi satu pulau yg kapal ni stop..

biru laut Aegean

sempoi ja jeti depa..takdak penghalang pun..tahap fokus kena tinggi gamaknya kalau drive kat jeti ni..kalau terlajak kereta,....naya 




paksa minum air jugak walaupun sejuk..walaupun mahal..nak jaga kesihatan sbb nak kena gerak hari2 ..hehehe

Subhanallah..
 di tengah lautan.. gambar2 norh tak edit tau, cuma resize ja..




sila bersyukur dengan bumi Malaysia yg kurang gersang berbanding di sini..





nampak tak jalan zig zag tu? nak suruh kami sewa kereta & drive sendiri..sebelah kiri plak tu..kang ada yg menjunam masuk lautan plak :p


pelbagai bentuk muka bumi ciptaan Allah

love santorini :)
kalau sesapa nak plan ke sana, sila lebihkan hari anda di sana..berbaloi2..




Post a Comment