bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Tuesday, December 11, 2012

Winter @ Beijing 2 : Tiananmen Square & Forbidden City


Pukul 10.30am bergerak ke Tiananmen square dan Forbidden City..dalam kul 11am dah sampai sana.. menjelajah ke Forbidden City sampai kul 1.30 pm..

info dari valon sewaktu dalam bas;
satu famili boleh ada cuma sorang anak
tapi depend on puak, sesetengah puak yang dah hampir pupus, boleh ada dua orang anak..
dalam kes valon, lepas dia lahir ja, baru depa kuatkuasakan perintah yang macam ni..

entrance blok asal (waktu dulu2) untuk masuk ke Forbidden City

bukan setakat tengok Forbidden City,
norh jugak menjamu mata dengan fesyen jaket depa..
musim sejuk pun depa tak ketinggalan berfesyen..

muzium
mungkin next time, norh akan ke sini pulak..



happy us..
dari kiri, my lovely jiran, kakak dia, mr valon, my housemate & me :)

lambang ketaatan
berdiri tegak..dalam kedinginan

tempat mayat Mae Zedong yang ditempatkan dalam keranda kristal

penjaga

laluan maharaja

penjaja ..
sempat la menyaksikan bagaimana depa2 ni bertempiaran lari bila penguatkuasa mai..
sampai ada yang lari masuk toilet..
demi mencari sesuap nasi..

pokok pisang kaki..
daun tak nampak langsung..cuma ranting kering dan buah yang banyak..

nak pasang satu kat rumah dak?






Jom belajar sejarah :)


Forbidden City, the Imperial Palace complex in Beijing, contains hundreds of buildings and some 9,000 rooms. It served the emperors of China from 1421 to 1911. In the centre of China's capital Beijing, the Forbidden City displays an extraordinarily harmonious balance between buildings and open space within a symmetrical layout. It contains immense courtyards, terraces and stairways, and buildings decorated with golden roofs, vermilion, vivid red pigment of durable quality. Columns and green, red and yellow facings are amazing. The Forbidden City conveys a strong image of wealth and earthly power and surpasses Versailles in its majesty, without abandoning a sense of human scale.

The Wumen Gate building, the entrance of Forbiden City, is  located on the meridian line of the city. That was a gate tower buildingwas built in 1420. Its scope is next to Tai He Dian Palace. And it is the highest construction of the Forbidden City, the total height of which is 36 meters. Wu Men (Meridian Gate) has five openings and is surrounded by five pavilions. Only the emperor or those permitted by the emperor could enter through the center gate.

The uses of Wu Men were many:

1. The entrance of the Forbiden City is a gate tower building. On December 1st of lunar calendar the emperors would promulgate the calendar of next year at the rostrum of Wumen Gate;
2. When the troops returned triumphant after they won the battles at important campaigns the generals would perform the ceremony of presenting  the prisoners to the emperors here.
3. At important ceremonies and festivals majestic insignias were reviewed by the emperors at Wumen gate. 


sumber 



dewan peperiksaan



kaunter tiket..
since dah masuk dalam pakej, tak tanya pulak berapa harga tiket dia..


sungai yang beku

singa betina main2 dengan anak dia
lambang si perempuan kena take care of the famili..






batu bata yang disusun 3 lapis
supaya musuh tak boleh korek dari bawah










7 comments:

Tukang Karut said...

aku kagum!

makchaq said...

1. dan pulak hang dok perati jaket orang no?
2. Great stone dragon.. Teringat cerita Mulan
3. Awat kita pangge pisang kaki?pokok tak macam pokok pisang, buah pun tak macam kaki.... Sapa...la pandai2 pi reka bagi nama pisang kaki kat buah tu..
4. Bukan pak singa ka yang rambut mengerbang? Mak singa kan kepala dogiang ja.... Tapi mak/pak singa tu muka cenge... Entah2 simbolik dia nak suruh cenge kat ngan anak2 kot..
Jawab Norh jawab... He he

norh said...

*TK

kagum dengan speed norh update kah? ha ha ha


*makchaq

1. jaket depa lawa2..tak tipu aih..ingat nak tambah beli gak lagi tapi nak pakai pi mana? hu hu


2. saya pun suka cerita Mulan

3. hmm..tak tau la pasai pa depa panggei pisang kaki..saya pun first time tengok pokok pisang kaki ni walaupun dah selalu makan buah dia..

4. kena cengei la nak jaga kawasan tu..luaih tau dak.. kalau kita jerit kat depan, mana nak dengaq kat belakang..telepon pun mana ada lagi kot2 emergency.. bila dah cengei, pencuri pun takut nak masuk la..

Alhamdulillah berjaya jawab :P

whitecappuccino said...

sungguh menarik!

~Beb~ said...

-8? mak oi. kecut.. sure sakit idung klu x biase ni.

pintu ke tuh? besau nye. mesti aku nmpk kecik klu lalu kt situ *bangga

jarimanis said...

Hoyeee..akhirnya dah sampai ke Beijing ehh.. :-)

Fatt said...

kan...drg takleh ada anak ramai. tapi nak wat camne..rakyat dia mmg ramai gila...terpksa wat family planning. huhu