Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ad

Monday, December 24, 2012

Winter @ Beijing 8 : Jin Dian Cloisonne & Lunch Day 2


meneruskan perjalanan..layan pemandangan di Beijing sepanjang perjalanan..

Disneyland yang terbengkalai..kekurangan budget..

 
ni la tempat makan untuk lunch hari kedua.. 
Changping, timur laut Beijing City..
bahagian bawah ada kedai2 souvenir dan tingkat 2 dan 3, restoran..
solat jamak kat sini..

kat sini juga ada pembuatan kraftangan seperti di bawah..

kita nak barang yang murah..tapi bila melihat depa begitu teliti hasilkan kraftangan ni..
ohhh, sila lah ambik kira wahai norh..

 "Cloisonne is a unique Chinese art. It was originated during the reign of Jintai of Yuan Dynasty. It involves elaborate and complicated processes such as designing, base-hammering, copper-strips in-laying, enamel-filling, enamel-firing, polishing and grilling."


bahagian pameran.. pilih, jangan tak pilih..
norh tak beli pun..si Valon asyik ja kejar kami suruh cepat..sebab dia tak mau kami lambat2..petang ni nak ke Great Wall.. lagipun sejurus kami sampai di sini, ada lagi 3 bas tetamu dari Malaysia pun sampai..


ni la end product dari hasil keja depa tadi..

ni hall restoran depa..luas dak?

ni lagi..
bila makan kat sini, rasa macam dok Malaysia..
kiri kanan, depan belakang..semua orang Malaysia..

the menu...
restoran di sini sangat pantas menyajikan makanan kat tetamu..
dalam masa 10 minit, meja yang kosong bertukar penuh..

tersalah fokus..he he
 
sebelum sampai ke Beijing, norh review blog, banyak yang kata makanan tak sedap..
tapi bagi norh sedap ja..dan tentunya sayur yang lebih..tapi norh suka..





bas kami sepanjang 5 hari di Beijing..


Post a Comment