bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Saturday, September 29, 2012

mee udang kuala sepetang

turun dari bukit larut, kami makan tengahari kat restoran kat asam pedas kat jalan kamunting, restoran lauk kampung..dah ke sana agak lewat, banyak lauk yang dah abih..tapi lauk yang tinggal tu pun boleh tahan sedap gak....ramai lagi jugak orang walaupun dah pukul 2 lebih.. gambar? masing2 dah lapaq, tak dan ambik gambaq..

lepas check out, kami menghala ke kuala sepetang, nak pekena mee udang Mak Jah.. senang nak ke sini, sign board Mee Udang Mak Jah banyak, dari jauh lagi dah nampak, ikut je la sign board tu..

kedainya..

cucur udang yang sedap..hat ni kami perabih..

jenuh gak nak perabih, udang yang banyak..tapi kami kan baru menghadap nasi tengahari..perut masih penuh..

mintak kuewtiow goreng basah..tapi yang ni yang sampai..


pekan kuala sepetang




hutan bakau

kota ngah ibrahim

kami sampai sini dah tutup..tak sempat nak belajar sejarah ;P








sekian...cuti-cuti Taiping ;)

Friday, September 28, 2012

adaptasi



 penyesuaian


rasa dah lama tak cerita pasal keja kat blog ni.. :p
sebenaqnya kalau ikut nak luah perasaan pasai keja kat blog ni, memang berkajang2 la... takut sesapa yang dok baca blog ni teruih halakan kursor kat X kot.. tapi hari ni terasa rajin pulak nak share kat sesawang ni..he he

sejak aku dapat bos baru awal tahun ni, aku jarang update pasal keja kat sini.. sangat dalam proses penyesuaian la kan.. aku ok ja dengan bos baru ni sebab tak ada yang berubah pun..aku still buat keja ikut suka hati aku gak..dia tak fokus pun kat section aku..dia lebih fokus kat orang lain sampai kadang2 aku rasa aku tak dak bos pun :p .. tapi jangan disangka semuanya berjalan lancar..penyesuaian dengan organogram baru adalah sangat menambahkan ilmu kehidupan aku.. ;) setiap hari otak perlu response dengan persekitaran..

minggu ni aku ada audit untuk contract lab.. audit ni memenatkan..tak kira la jadi auditor ka or jadi auditee ka.. jadi auditor, yang paling aku malas bab nak buat report..kalau jadi auditee pulak, part hat nak verify CAPA tu la paling malas.. kita ni kan, kalau kita pi tempat yang selain dari tempat kita, baru la terbuka sikit minda kita..boleh buat bandingan antara kita dengan yang lain..dan pasti nya kita kena buat perbandingan tu untuk positive point la..kalau kita lagi kurang, kita kena improve.. kalau kita lebih, kita patut bersyukur.. macam kes  kami, confirm la kena bersyukur dengan apa yang lab aku ada..selalunya bajet dapat juta2..memang mewah gak la kalau kata keja dengan mnc ni..mewah kat bajet untuk operation la..sebab depa nak requirement hat tinggi2..kalau tak bagi duit, yang hat nak lebih stress ni, confirm la orang QA..semuanya nak kena comply.. bab2 gaji, aku rasa sama ja kot dengan co lain..

cakap pasal requirement ni, dua tiga menjak ni, plant Malaysia jadi glamer..dok pulak dalam senarai 7 projek ETP Malaysia..nampak gah ja kan.. tapinya, nak bukak kilang baru, tempias sibuk tu aku rasa macam nak bagi kesan besaq ja.. pening dok implement CAPA tahun lepas, start plak dengan audit tahun ni.. dah la dalam bidang pharma ni, apa2 pun nak kena involve QA.. ingat aku suka ka dok sibuk pasal hal orang lain, aku lagi suka buat keja sendiri yang tak libatkan orang lain..tapi guideline tu la yang paksa aku sibuk pasal hal orang lain :P ... jadinya, TEKANAN tu bertambah2... tambah tertekan lagi, aku rasa lama dah aku tak berjalan2.. :p ...

makanya, sampai suatu tahap, aku pi berletiaq kat bos..(kalau nak ikut, hari2 aku nak pi beletiaq kat dia tapi kena speaking..tak puaih la kalau berletiaq dalam bahasa omputih ni..tak lepaih perabih).. aku dok pi kata kat dia, aku tak mau keja kat QA dah dan aku just nak sign docs saja tanpa review..heh, gila gak ahh aku boleh cakap macam tu kat dia.. tapi confirm la dia akan pujuk aku sebab aku pegang QMS..kalau dia nak gantikan aku dengan orang lain pun, aku bajet dia terpaksa menghabiskan masa dia yang lama untuk train orang baru..he he..ingat senang ka jaga QMS ni..nak harmonize procedure dari corporate..depa ada DCM, LMS pastu konsultant dok jaga.. buat kat sini, manually, pastu pandai2 la aku interpret sendiri sistem2 baru tu..aku terkagum gak la aku dapat bertahan lagi kat co ni..he he.. satu lagi, sebagai orang QA, gila takleh buat salah...kena betui ja..orang lain dok buat salah tahap gaban pun boleh dimaafkan tapi kalau orang QA buat salah..seumuq hidup depa ingat..

aku pun manusia biasa gak la kan...tapi bukan aku buat salah pun..masalah dia aku tak larat nak layan la perangai orang ni, nak2 lagi perangai pengurus2..masing2 dok ikut kepala masing2..
pagi semalam aku kena kaunseling dengan bos.. hisshh..kalau bos dok cakap sopan2, slow talk dengan aku ni, aku jadi touching gila.. awat la dia tak marah aku masa aku berletiaq tu tak tau.. aku pun tak tau pasai pa aku ter'emo' plak pagi semalam..memang ngok ngek la haiii...

petang tu aku saja bagi 'ayat' kat dia..pagi ni, ingat dia dah lupa tapi tengah hari, aku kena lagi mengadap dia.. bla bla bla bla bla..
aku kata jangan risau pasal ayat aku..sekali sekala sebagai manusia biasa, aku tak lari dari buat perangai.. dia sangat risaukan ayat2 aku...ha ha ha.. kadang2 terasa nak jadi kejam gak tapi aku selalu teringat2, kerja adalah ibadah..buat keja kerana Allah..so, kena buat dengan baik..sebagai umat Islam..kena tunjuk contoh yang baik..so, kalau aku dok hingaq2 pun, setakat di mulut ja la kan.. :P

dan yang paling penting aku sempat hint aku ada trip in between sebelum trip March tahun depan yang aku dah bagitau dia ..

dia senyum, aku dua kali senyum la.. :))





Wednesday, September 26, 2012

FROM TAIPING WITH LOVE 6 - BUKIT LARUT (MAXWELL HILL)


aku try nak upload video, pasai pa tak boleh tak tau.. baru nak share 'keseronokan' naik roller coaster maxwell hill...memang terbaik lah..

cuma ada gambaq sopan2 ja la kat bawah ni, sebelum mendaki..he he




 rupa jip yang mengangkut pengunjung ke atas bukit..



setengah perjalanan..driver stop kejap utk tengok pemandangan



dah sampai...yeayy

sesampai kat ataih bukit larut tu, kami dok riuh la pasai selamat sampai tanpa muntah....
almaklumla..ingatkan dah tak sampai..gila ahh, dok menjerit ataih jip  tu..pakcik tu bawak macam nak terpelanting ..aku rasa lega naik jip yang bertutup (gambar kat atas, jip yg terbuka)..kalau yg terbuka, ada kot yang terlepas keluaq..he he..

mana da, yang open tu, semua selamat gak pun..tapi serius wei, macam nak tercabut gak jantung ni..sesapa yang ada darah tinggi, sila pikir dua kali sebelum naik jip ni no..lepaih dua puluh corner kot, baru aku brani buka mata..ha ha ha.. org ramai yang dok hiking kat kaki bukit tu, tengok semacam ja kat kami yang dalam jip ni (kami = aku dan kawan2 aku).. memang tak boleh blah bila2 dingat2 balik..nak share video, tak boleh upload plak..haissh.. tak pa..pi la alami sendiri noh roller coaster bukit larut..berbaloi2..he hehe
 
belum sempat kami lepaih lega sampai kat ataih tu, pakcik driver jip tu menyapa kami..siap dok buka kelas dslr lagi kat situ..he he..ramah betui la orang2 taiping ni..mulanya cuak jugak, tapi dah dia dok ringan tulang dok ambik gambaq kami semua..kami apa lagi, posing aaa....


















terima kasih kerana sabar menatap gambar2..pasni last episod taiping :)



Tuesday, September 25, 2012

Air Terjun Seri Perigi, Yan

berkelah di air terjun seri perigi
hujung minggu lalu..

cerita lanjut?
tungguuuuuu...... *kalau sanggup*



Monday, September 24, 2012

fokus

hanya lima huruf
namun

kuasa f.o.k.u.s adalah luar biasa

fokus
perlu berilmu

baru  efektif dan signifikan
 





nota: 
perasan dak entry aku sat pasai ni, sat pasai tu..bercampuq abih semua.. sat entry jalan2, sat entry aku saja yang paham, sat mode nak jiwang, sat jiwa kacau... layan saja la no.. aku hanya insan biasa..hu hu hu

Pelangi Senja

Ku bermimpi
Engkau Kembali
Wajah tenang kau berkata,
Sayang, aku cinta

Namun kita takkan bersama,
Dikau pergi takkan kembali
Sesal...Ku kecewa...

Wahai...sang pelangi indah,
Muncul seketika...
Sayang tak ku lihat,
Kini tiada...

Ku terjaga
Dari mimpi lena,
Sedar pipi dibasahi,
Tangisku sendiri...

Merintih perasaan ini,
Tiada kata mampu diungkap...
Tiada yang mengerti...

Wahai...sang pelangi indah,
Muncul seketika...
Sayang tak ku lihat,
Kini tiada...

Jika mampu ku kembali,
Mengulangi masa...
Pasti ku tunaikan,
Permintaan terakhir...

Wahai...sang pelangi indah,
Muncul seketika...
Sayang tak ku lihat,
Kini tiada...

Jika mampu ku kembali,
Mengulangi masa...
Pasti ku tunaikan,
Permintaan terakhir...

Kini hanya, tinggal kenangan,
Hanya waktu menentukan,
Kita kan bersama...





Sunday, September 23, 2012

FROM TAIPING WITH LOVE 5

rasa macam malas nak bangun pagi kat taiping ni..dah la malam sebelum tu merayau tengok kelip2..malam pulak dingin ja.. paginya kalau boleh nak sambung tido ja..tapi disebabkan dok teringat bukit larut, jadi ala2 terpaksa gerak awal la pagi tu..

sebelum pi breakfast, dan lagi kami dok posing kat area golf resort ni.. HIJAUUUU



sunrise at taiping 

breakfast kat restoran bismillah..
terletak kat pekan taiping
very the old school
ramai orang..kami dok ni dah bahagian belakang restoran dah..

boleh tahan gak roti canai kat sini




lepas breakfast kami pi beli tiket untuk ke bukit larut..
rm6 sorang kalau tak salah..
lega dah dapat tiket
tapi waktu trip tu kul 11
so, kami dan pi dok posing lagi kat tasik taiping, suasana pagi plak..



bila dah sampai waktu trip, kami ke sana balik dan untuk pengetahuan semua, signboard ni kami nampak masa pukul 10.30 PAGI...jadinya sesapa yang rasa nak naik bukit larut kena mai awal2 beli tiket ni no..kalau dak, kempunan la.. dan memang ada yang mai nak beli tiket pastu, balik dengan hampa...

info bukit larut









next entry: pengalaman naik natural roller coaster bukit larut

Friday, September 21, 2012

Langkawi: Another experience of eagle feeding

lain pemandu bot,
lain pulak butir bicara...

lain bos, 
memang confirm lain perangainya...

kalau lain-lain perangai,
perlu ka nak tunjuk perangai yang tak profesional?



kali kedua 
berpeluang merakam acara helang terbang berirama
:)




ke Langkawi sehari sebelum trip ke Hong Kong :P

Thursday, September 20, 2012

Cameron Highland: SUNSHINE

antara rakaman lensa yang aku suka 
(sob sob sob..teringat kamera aku)

bunga matahari bersinar kat Cameron Highland

trip balik hari dari SP ke CH dengan kengkawan kat kilang
pertengahan Mei lalu





EGO
bukan semudah 3 huruf
mampu putarkan 360 darjah
yang tak bersalah dihukum dan terhukum
Ya Allah, jauhkanlah hambaMu ini dari menghidapi penyakit ini

warna warni hong kong 2

nak tunggu aku update cerita hong kong..
entah bila..
pi awal bulan May hari tu..
yang termampu buat masa ni..
korek2 folder hong kong,
share gambar la dulu.. ;)




Wednesday, September 19, 2012

FROM TAIPING WITH LOVE 4

last entry pasal taiping, aku ada cerita pasal homestay tu kan.. acik erna ada tanya pasal homestay tu, rate sewa dalam RM 180 - 200, depend kalau kita pi brapa orang dan weekend ka, weekday ka or public holiday..
kat bawah ni detail contact person nya;

En Kamal
0148328503


lepas kami pi muzium, kami try cendol kat taiping..ok gak la..
pastu dok confuse samada nak balik homestay terus or nak pi cari makan sebelum pi tengok kelip2 kat kg dew.. plan mai plan pi..kami decide nak pi pasar malam.. makan pun kat pasar malam tu..besaq  jugak..pasar malam ni terletak kat tepi stesen bas..betui tak tau, ingat2 lupa dah ni..

dalam dok kalut2 nak jumpa en khairul untuk pi tengok kelip2, sempat lagi shopping carpet kat pasar malam tu, beli sorang satu..
dalam masa 10 minit kot, tertengok, terberkenan, terpilih dan terbeli..ha ha ha
rm100 shaggy carpet size kecil..tak dapat lagi kot harga tu kat mana2 setakat ni.. haishhh..perempuan oh perempuan..

jumpa en khairul dari eco tourism taiping..dia cerita dari awal sampai akhir kisah kelip2 ni.. macam masuk lecture school bio plak aku rasa..kami jumpa kat kfc ja pun..
en khairul ni pun dalam salah sorang lelaki yang gentlemen bagi kami..take note ye, bagi 'kami'...ada la insiden2 yang kami rasa dia adalah gentlemen..he he

pastu kami gerak ke kampung dew atas direction dari en khairul..

sesampai jak kat tempat kelip2 tu, ada famili cina baru balik dari trip depa..macam confident gak..
kami naik bot dan dibekalkan safety jaket..masa mula2 tu ok lagi..bila dah makin jauh..mak aiiiiii...kecut perut pulak aku rasa...*aku dan kami rasa*..

Kelip-kelip Kg Dew,
worth untuk mencuba..
pengalaman yang tak boleh dilupa..
 
serius... 
alam ciptaan Allah dan makhlukNya adalah sangat indah..pengalaman ni mungkin jarang aku dapat..

confirm kalau ajak aku skali lagi dengan kawan2 pempuan ja aku gerun gak...kalau nak pi, better bawak lelaki la dalam kumpulan tu.. 

masa dok kat atas bot tu, memang aku baca segala apa yang boleh baca..dok dalam sungai, pastu tak tau ada boya ka hapa ka kat dalam sungai tu..sambil dok nikmati kelip2 , sambil takut kot2 ada apa2 kat celah2 pokok berembang tu.....

pakcik yang bawak kami tu cakap, dulu2 lagi banyak,..tapi masa tu sapa yang nak promote pelancongan kelip2 ni kan..
 
malam tu bulan mengambang.. kalau bulan mengambang, kurang la skit effect dari kelip2 tu..



Sedikit fakta berkenaan kelip2 ni
Produk eko-pelancongan ini hanya terletak dua kilometer (km) dari susur keluar tol Taiping Utara, iaitu kira-kira 45 minit hingga satu jam tempoh perjalanan dari Ipoh.
Selepas 30 minit perjalanan dengan menaiki bot dari jeti Kampung Dew, kelibat cahaya yang dihasilkan oleh si kelip-kelip ini mula kelihatan menerangi pokok berembang yang dikenali dengan nama saintifiknya Sonneratia Caseolaris.
Pokok berembang yang banyak terdapat di kiri dan kanan tebing sungai itu sudah sekian lama menjadi habitat buat kelip-kelip di sini yang tergolong dari spesis Pteroptyx Tener.
Pengelipan ini bertujuan untuk menarik pasangan untuk mengawan dan selalunya kelip-kelip betina hinggap pada hujung daun pokok dan mengelip dengan merendahkan abdomen berhampiran daun
bagi menarik perhatian kelip-kelip jantan.
Kelip-kelip kebiasaannya ditemui pada waktu senja iaitu pada lalang ataupun daun pokok manakala pengelipan berlaku kira-kira satu jam selepas matahari terbenam.
Kadar kelipan pula adalah tiga kali sesaat dan pada permulaan, ia akan mengambil masa 15-20 minit untuk ‘memanaskan badan’ sebelum mengelip.


Sesiapa yang berminat untuk menyertai pakej eko-pelancongan kelip-kelip Kampung Dew boleh menghubungi Khairul Salleh Ahmad (0125145023) atau melayari http://fireflyzone.blogspot.com untuk keterangan lanjut.



 gelapppp...





 sesetengah pemandangan tak boleh dirakam dengan kamera.. ;)

 menikmati keindahan kelip.. :)
harus cuba sendiri ya...