bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Wednesday, October 31, 2012

akhirnya...berjaya menangkap

si suria yang berjaya di rakam..
dah lama dah dok menikmati sinaran matahari dengan hamparan sawah padi ni..
tapi baru isnin lepas berjaya..
maklum la aku keluaq awai sikit untuk pi keja..
selalunya, keluaq rumah pun ngam2 sampai kat kilang, mana dan (sempat) nak pegang kamera kan :P
di saat aku berkejaran nak ke kilang,
best ja pakcik2 dok feeling layan bawak moto 20km/j
nak pi sembang kat kedai kopi kot..
tapi aku?
perlu mulakan minggu 
dengan entah apa pulak cabarannya kan..

apa-apa pun,
mentari kan terus bersinar...
ye dak?
;)




Tuesday, October 30, 2012

Air Terjun Seri Perigi & Pantai Murni

September lalu..
berkelah dgn budak2 lab (adik2 chemist kat department qc).. :P
since ada budak nak buat program kat korea,
jadinya depa buat la satu farewell party..
lagipun dah lama tak buat aktiviti dgn bebudak lab..

pagi tu, hujan punya la lebat kat sp..
ingatkan dah tak jadi..
tapi jenuh jugak la kami menunggu kat dalam keta..
agak2 hangat hati jugak la menuggu depa ni kan..

finally...
nasib baik tempat ni lawa..
cuma airnya yang agak sikit berwarna coklat,
mungkin disebabkan daun2 kering waktu panas..
ye ke?
tapi tetap air terjun kan..

Air Terjun Seri Perigi di terletak kat daerah Yan..
kalau bukan orang Kedah, boleh la follow sign board Yan/Tg Dawai..
sampai la satu simpang tiga yang anda semua boleh pilih pilih samada nak ke Air Terjun Batu Hampar, Air Terjun Seri Perigi dan Air Terjun Titi Hayun..





hasil penat lelah orang yang diraikan..(dia yang nak pindah, dia pulak yang kena prepare semua ni)

arang yang tak cukup..terpaksa keluar pulak cari arang..



sandwich ada, bihun ada, trifle pun ada..

sesi fotografi


sat saja aku mandi kat situ..sebabnya
asyik dok teringat ja cerita2 kat internet kisah kepala ayaq..hu hu
makin lama, aku rasa ayaq tu makin laju ja dok hentam dari atas..
ngeriii..pastu turun mandi kat bawah :P



budak2 riang ria..
cap cap cap kelicap kelicap ;)




lepas picnic kat air terjun, singgah sekejap kat Pantai Murni, Yan
masih panas waktu ni tapi dah ada orang yang singgah..
mungkin macam kami jugak..

petang-petang sure layan dok tepi pantai ni..


Pulau Bunting
setakat ni cuma menjadi tumpuan kaki pancing..

love the cloud

Monday, October 29, 2012

HOTMAS

kalau pi nak dinner pukul 8,
haruslah bersabar,
kena beratuq untuk tunggu meja kosong dalam 6, 7 meja dulu kot..
kalau nasib baik, ada meja kosong...
tapi jarang lah bernasib baik macam tu..selalunya kalau tengok ramai yang dok menunggu macam ni, kami pusing cari kedai makan lain :P

sebab apa ramai sangat macam tu?
sedap
murah
cepat 
tak kedekut bahan2 :)
dan selalunya satu famili akan makan di sini

menu malaysian dan western
hotmas ni terletak dekat dengan hotel swiss inn, sg petani
on the way ke swiss inn, restoran ni ada kat sebelah kiri anda :)
jangan lupa singgah ke sini dan jangan lupa bersabar..he he








Sunday, October 28, 2012

rahsia

Pernah ada yang menyayangi
Pernah menyayangi
Pernah juga berteman tapi mesra
Namun
Tetap berakhir dengan tiada jodoh..
Masih adakah jodoh kalau tiada sesiapa yang disayangi, tiada yang menyayangi mahupun tiada teman tapi mesra...
Rahsia DIA,
Tak perlu dipersoalkan...
Tapi hati..
Kadangkala di sapa kesunyian,
Ketika benteng hati rapuh dengan perasaan sendiri...
Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, October 27, 2012

warna warni hong kong 8: Disneyland Part I

balik dari half day pakej tour, kami rest sat..masak megi..he he..pastu dok belek map.. belek pi, belek mai, dok baca pamplet, ada night market kat area hotel tu.. lepas siap2, turun bawah, tanya kat receptionist kat mana temple street tu..depa pun bagitau la kat mana..seberang jalan ja dengan evegreen hotel tu rupanya.. 
lupa nak bagitau, kakitangan kat hotel ni sangat baik.. waktu kami tanya tour ke disneyland, dia bagitau kami better beli tiket saja dengan dia..pastu pi ke sana guna public transport..hu hu..tak confident pada mulanya...tapi dia beria2 ajar kami cara ke sana, lukis instruction atas kertas nota, bersambung2..he he ..ikut gak nasihat dia tapi dalam hati, sampai ke kami ke sana nanti :P

malam pertama kami ke temple street, (ingat ye, malam pertama, maksudnya ada malam seterusnya..he he) kami shopping souvenir sedikit sebanyak..jumpa dua tiga malaysian..happy semacam bila jumpa orang malaysia kat sana..depa mai urusan keja..
suasana night market tu macam gambar kat bawah, pinjam pakcik gugel punya..aku malu la nak snap gambar kat tempat yang ramai orang (moga2 aku dapat improve bab ni)..

ihsan : en.G


pagi esoknya, jam berbunyi berapa kali ntah, dan entah berapa kali pulak kami berdua snooze..penat la katanya..
breakfast roti dengan tuna kat bilik..pastu bungkus roti habuan nak pi disneyland..aku lupa review ada makanan halal dak kat sana..kalau takdak, harap2nya tak la sampai tahap kebulur kat sana..

impian masa zaman budak..DISNEYLAND

koc train yang ada tingkap mickey mouse
naik turun mtr, ikut arahan yang orang hotel tu bagitau.. bila dah tukar train masuk dalam koc ni, hati riang ria..he he
senang ja rupanya naik mtr ni..guna octopus kad tu jugak..jimat tau compare pi dengan pakej..


ohh minney

masuk ke dalam disneyland ni, jangan lupa check map yang hangpa ambik..
sebab depa ada versi tulisan cina..
kang tak pasal2 nak menapak balik ke kaunter kat depan entrance tu..
(nasib baik kami dekat lagi dengan entrance apabila sedaq kesilapan ni ..he he)



sesuai untuk budak2 tapi kami masuk ja..dah namanya disneyland kann..
jadi budak2 semula..buang semua masalah bila kat sini..

kalau sapa2 ke sini, jangan lupa tengok konsert ni tau, 4D
kena alaminya sendiri..berbaloi2 :)

kat dalam hall..masa awal ja aku snap ni..pastu bila dah start, harus enjoy...

ni pun kami naik..first time aku naik benda alah ni..


toy story land..

mereka gembira..saya jugak.. :))

dah dasar suka makan, bila tengok orang beli makanan, kami pun teringin gak la..
nak beli makanan lain, taku tak halal,
terbeli buah ni yang mahal..
lebih kurang RM10 gak untuk satu cup ni..
terasa diri ini adalah orang kaya buat seketika :P

lepas lepak2 kat toy story land, kami naik train ni.. 
train akan mengelilingi disneyland ni..so, kita dapat lihat semua area..

cute kan..


tomorrow land




jom kita berpusing-pusing..he he
sapa yang cepat pening, jangan dok pi try pulak..satgi muntah ja..
kami try..nasib baik pening2 lalat ja..he he

kami masuk satu lagi show.. :)
kalau masuk taman tema, kena pandai baca map dengan aturcaranya..
supaya kita tak tertinggal mana2 show/game yang best.. 
bayar mahal2, ye dak..he he






-bersambung-







p/s: bosan dah eh dengan kisah hong kong ni? :P