bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Friday, September 9, 2011

cerita Ramadhan lalu

sebenarnya aku saja ja nak kenang2 balik bulan Ramadhan yang lalu tu..bukan pa, banyak gak benda yang jadi tapi terlepas nak catat dalam jurnal ni.. yang aku nak cerita kat sini, bab keja..sangat la happening waktu bulan puasa hari tu.. masuk keja kul 8 pagi tu, sekejap ja aku rasa waktu kul 5 dah nak balik..tapi balik tetap balik gak kul 5.. abih kalau aku tunggu pun, esok ada gak lagi keja bertambah.. ada gak la sehari dua yang aku terpaksa stayback pasal hal2 yang memang tak leh bertolak ansur..aku tak kisah balik lambat untuk keja yang memang keja aku or aku yang plan balik lambat..tapi kalau orang paksa aku balik lambat or balik lambat disebabkan org lain, memang aku naik angin la...

paling best peluang ditemuramah dengah tuan direktor, bos kepada bos aku..bukan interview saja2 ok..interview semua ni yang membawa pada pertambahan kerja.. tapi jujurnya aku suka la dia compare dengan bos lama bos aku tu..yang lama tu, aku ter'argue' dgn dia..tapi yang ni cool ja..walaupun aku rasa dia strict tapi dia ada gaya tersendiri weh dalam berurusan dengan org bawah..nak bulak dia kan orang global, yang biasa deal dgn orang lain pangkat besar2 ja..kalau dapat bos macam ni, semangat la aku nak buat keja..positif sikit kot minda aku.. 

minggu ni pun kena interview lagi dengan orang2 global..esok2 aku tak tau la sapa pulak nak mai..sebenaqnya dah ada ura2 orang dari timur pulak nak mai..mau pengsan la kalau macam ni kalau hat tu mai... tapi sapa2 mai pun, memang aku bagitau situasi yang sebenaq la.. hat mana boleh buat, aku buat, hat mana tak boleh, memang aku mengaku tak boleh buat la.. bila la proses penstrukturan semula ni nak abih ntah..

pastu sibuk2 minggu last puasa, sibuk jugak la kena buat action plan baru..banyak pulak tu..sebelum cuti hari tu, baru buat plan..lepas cuti raya ni kena  start untuk execution la.. sebab tu dua tiga menjak ni aku dok terpikir2 pasal keja kat umah..nak cerita pasal raya pun, mood tak mai..tak best langsung asyik teringat pasai keja..selalunya keluaq gate pukul 6 tu, memang aku dah tak ingat pasai keja..

a very big task for me.. ingat senang ka nak execute hal2 quality vs mfg ni? brapa banyak la aku nak kena argue dengan depa2 yang berkenaan tu.. bab execute sepasal, bab monitoring sepasal, bab review sepasal.. part review jatuh pada bos aku...tapi dengaq cerita bos aku bakal away untuk suatu jangka masa, dan seperti biasa, aku perlu jadi deputy..gerun jugak nak bayang apa yang bakal terjadi..tak pernah lagi ni dia nak tinggai aku lama2..paling lama sebelum ni 2 minggu..ini lagi lama..uwaaaaaa...

cerita pasal argue, aku teringat kisah bulan lepas yang memang aku rasa tak masuk akal langsung..nak cerita kat sini pun aku rasa malu.. ada ka pasal keja, tapi dibawa jadi hal peribadi.. dan bila tak boleh separate antara keja dgn peribadi susah la.. Allah bagi aku jumpa dgn org2 yang macam ni memang menguji betullah..tapi, lawak la bila dikenang2 .. cuba bayangkan budak2 bergaduh sambil kawal harta benda depa, lebih kurang macam ni jugak lah situasinya..ha ha ha.. dah tugas aku memang jaga satu company, terpaksa la kan menurut my comments and review :P.. what to do!.. ingat aku suka  rajin2 nak pi jaga hal dept lain kalau bukan sebab keja aku?... lepas2 ni situasi apa lagi la pulak...

apa-apa pun, suka ka, sedih ka, hidup perlu diteruskan di sini kalau malas update resume :p

26 comments:

h4ni3 said...

selagi belum tutup mata... kerja.. kerja.. kerja.. :)

Eda Latiff said...

setuju ayat yang last tu.."hidup perlu diteruskan di sini kalau malas update resume..hehe

Tukang Karut said...

macam ada harapan nak naik pangkat je tu... hohoho...

Rozali said...

Assalamualaikum Norh

jadi kepercayaan boss

Wassalam

whitecappuccino said...

dah keje kita camtu..sabo je laa..

yusuf mujahidin ™ said...

salam

malas update resume dan redho dengan tanggjwb skrg

:)


kdg kita perlu move on utk kehidupan yg lebih baik. cuma penyakit m yg menghalang

norh said...

*h4ni3

ha ah.. kalau tak keja, macam mana nak jenjalan, ye tak?..he he

norh said...

*eda

bila stress, mulu ja dok sebut nak update tapi tangan tak jalan gak..

norh said...

*TK

naik pangkat tu adalah hal yg dah lama disebut2 tapi tak jadi kenyataan pun..yg nyata, banyak kerja dah bertukar tangan :P

norh said...

*atuk

Waalaikumussalam

jadi kawan boss :)

norh said...

*WC

hmmm..antara sabar dgn tak..he he

norh said...

*yusuf

sayang dgn kawan2 kat sini.. :)

Asrul "iLham" Sany said...

saya suka ngan kerja saya...

sb bos + co workers saya AWESOME

;D

norh said...

*AIS

kamu bertuah..

MulutPayau said...

Assalamualaikum Norh..

adoiiii...kalau brcakap pasal kerja macam2...sabar jer lah kan..

p/s..Selamat hari raya utk norh...Syawal masih pnjng lagi..

cik sakdi said...

rasa takot lak nak keje nnt. takot xsekepala ngan bos. payah kan? huhu

norh said...

*MP

Waalaikumussalam

never ending story..he he he

Salam Syawal.. :)

norh said...

*cik sakdi

kalau tak sekepala dgn bos, memang susah nak keja..

Uncle Lee said...

Hello Norh, very interesting.
Even though bahasa saya sebelum Merdeka, I boleh faham 36%, ha ha.

Here's wishing you all the very best, and may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars.
Have a nice weekend, and keep a song in your heart.
Lee.

gedek! said...

kamu pon orang global juga...

Cik Ina Do Do Cheng said...

setuju sangat Norh peribadi ngan keja tu satu benda yang berbeza, kalau dah tak pandai nak bezakan keja ngan peribadi , cam mana tu?

norh said...

Uncle Lee

36% only? sorry for that..he he

have a great day..

norh said...

*uncle gedek

sy orang global yang tak kelihatan..

norh said...

*kak ina

lagi tambah susah, depa lagi senior dari saya.. :P

Annie Han Yeon Rin said...

Saya pun selalu jumpa manusia yang tak reti nak asingkan kerja dan masalah peribadi...


Lelah ^_^

norh said...

*Annie

tak kuasa kan nak pikir hal peribadi org lain :P