bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Friday, September 30, 2011

hatyai: II



ohhh..berjaya jugak buat sambungan cerita ni... cerita sebelum ni ada kat sini




lepas jejak kaki kat hatyai junction, tercari2 mall.. pastu, nampak mall robinson,  tukar prepaid sana, intercity apa ntah.. rasanya rate murah sikit la compare guna celcom.. kat situ ingat nak cari money changer since duit cuma tinggai brapa bath saja, dah bayar duit tiket and prepaid..lepas ni kalau nak pi mana2, confirm nak tukar duit siap2..tak mau pisang berbuah dua kali ok..

lepas dah tukaq sim kad siam, next, mencari hotel..lapar belakang kira... dalam kepala dok mengingat hotel new season (macam bijak sangat la kan tak pegang map kat tangan).. dah la tadi nak sembang dengan awek jual kad tu pun bukan main lagi dok speaking...

hotel dah tempah online.. tunggu la aku jadi backpackers betui2, baru berani nak main redah... sekarang ni tak brani lagi la.. tapi macam murah gak rate hotel tu kalau compare dengan standard hotel kat malaysia...

menapak punya menapak sambil tengok kiri kanan sambil dok ingat makcik tu kata siang tadi.. siang tadi macam berani tapi bila situasi dah gelap, mulut terkumat kamit baca apa yang boleh dibaca..kepala ligat gak la proses antara takut, antara lapar, antara kagum dengan diri sendiri..ha ha ha (sorry..over sikit di sini).. jejak kaki kat tempat orang kan..

alhamdulillah bila dah nampak hotel.. pastu check in terus cari tempat makan.. tadi dah aim dah restoran hamid, tepi jalan on the way ke hotel tu... gigih tau berjalan dari stesen ketapi ke hotel..tak berani nak naik tuk tuk lagi walaupun banyak kali driver2 tu offer.. on the way ke hotel tu dah nampak money changer dan kedai urut bersepah2.. 7e pun berlambak.. lega sikit..

makan kat restoran hamid..tak tau sebab sedap ka or sebab lapaq sangat ka..jadi aku rasa sedap la makanan tu, tapi macam harga agak mahal.. restoran ni kul 9 or 9.30 malam dah nak tutup..




mata dah merah..kami antara yang tinggai masa depa nak tutup kedai ni dah...
pusing kiri pusing kanan, semua orang malaysia rasanya..


order jus epal
selamba tak tengok harga
ambik hang..
takpa la, niat sedekah :P


nasi goreng ayam kot..dah lupa..


sotong celup tepung..actually aku nak style yang satu lagi tu..tapi hat ni jugak yang dijualnya..ingat boleh la makan sotong celup tepung crispy yg sedap kat hatyai ni..


lepas makan, baru ada tenaga nak jalan2..survey apa2 yang patut

kat kerusi2 tu, gerai makan halal gak....


teh ais..asyik belasah teh ais ja kat sana..memang sedap la..sebelum pi dok baca blog2 orang yang pi hatyai cakap teh ais depa sana sedap.. tengok tangkai plastik utuk pegang cawan tu..kat malaysia aku tak jumpa lagi..


masa ni dah pukul 12 lebih kot...
hishh tak reti2 balik tidoq (aku tak habaq kat mak aku pasai ni :P)...


ramai betul umat ambik supper..meriah..


start jamu mata..

jersi banyak..colour cantik2.. rambang mata ..

memandangkan anda adalah pelancong..kena pandai tawar menawar ok...


pulut mangga, nak beli pulut durian, tak leh bawa masuk hotel....


see, toleh kiri kanan orang malaysia...


member beli kopi + teh ais, takleh lena dia malam tu...


ramai weh umat tengah2 malam ni... pasar malam kat Sanehanurson Road


tuk tuk..
tak sempat naik pun..menapak ja kejanya..


dari dawai boleh buat benda lah tu..kreatifnya, rajinnya..




pastu, balik hotel, mandi dan zzzzzzz dengan nyenyaknya... 





bertemu lagi ya kalau kuat semangat nak update... 
InsyaAllah

20 comments:

whitecappuccino said...

bestnya jalan2..oh! kat Rantau Panjang ada tangkai plastik tuk pegang cawan macam tu.

Tukang Karut said...

ok... pasang niat ak ke sana...

Fatin Mraz said...

wowwee...sekali norh ke hadyai dah...

so jadi ke.. ke phuket?

;}

Fatin Mraz said...

wowwee...sekali norh ke hadyai dah...

so jadi ke.. ke phuket?

;}

Fatin Mraz said...

wowwee...sekali norh ke hadyai dah...

so jadi ke.. ke phuket?

;}

Fatin Mraz said...

wowwee...sekali norh ke hadyai dah...

so jadi ke.. ke phuket?

;}

Fatin Mraz said...

wowwee...sekali norh ke hadyai dah...

so jadi ke.. ke phuket?

;}

norh said...

*WC

kat rantau panjang ada eh? dah lama tak ke sana..

norh said...

*TK

pegi la..boleh bercuti dgn kos yg murah..

norh said...

*Fatin

teruja komen eh? he he

InsyaAllah ke krabi tapi cuti belum approve.. haishhh

Eda Latiff said...

best2...next year nak start pengembaraan macam ni gak..hehe

Cik Ina Do Do Cheng said...

tak sabaulah Norh nak gi sini, tengok blog norh, akak terus teridam-idam nak gi sini. sedapnya sotong celup tepung.

Nieda said...

Baca pun dah syok , kalau p lagi syok.

insan_marhaen said...

Tak cuba naik tut..tut..?

norh said...

*Eda

welcome :)

norh said...

*kak ina

kak boleh tempah tiket train senandung langkawi..terus ke hatyai..

norh said...

*Nieda

kalau tambah pengalaman baru, mesti seronok..

norh said...

*IM

mulanya ada hajat..tapi tak naik pun..

Lina Rahim said...

O Norh, ni yang buat teringin nak backpacking ke sana ni..macam best ja..update ya, nak buat rujukan.. :-)

fatt said...

ramainya org pi hadyai...hehehe...ko terpengaruh dgn teh ais ke? tp mmg sedap kan?