bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Tuesday, February 1, 2011



nampak sangat dah lama terbiar..
bila nak jadi rajin kemaskan heliconia ni? hu hu hu.. 
tengah mengumpul semangat..

ambik dari banting, rumah mak mertua adik


pokok melong
-boleh diguna untuk redakan sakit otot atau urat..buang tulang tengah, disalai sebentar atas api dan dibalut di keliling bahagian otot atau urat waktu malam..

musuh aku


keadaan pokok bunga macam ni boleh bertukar menjadi seperti imej di bawah dek kerana musuh ku itu..

serangan siput babi..percaya tak?

16 comments:

Uncle said...

Dear...I love the caption kat bawah your blog title tu..."life goes on..."

Rozali said...

Waalaikumusalam Norh

ganas juga siput babi tu yer, walau pun jalannya perlahan

terima kasih
Wassalam

norh said...

*Uncle

thanks.. life goes on..walaupun kadang2 tak semudah seperti yang ditulis..

norh said...

*Rozali

walaupun dia perlahan, tapi atas usaha gigih, ditambah peluang yang terbuka oleh pihak tuan pokok itu (tuan pokok telah mengabaikan pokok2 beliau entah brapa lama..)
hasilnya adalah yg sedemikian rupa..

eMMe said...

salam Norh~ kalo jenjalan kat Taman Botani, suke tgk pokok helconia, ye la..ade org jaga kan...lame dah saya tak menikmati kehijauan di Tmn Botani..huhuhu....hidup bergelumang debu kota, hahahaha...

Didz said...

rumah saya pun banyak siput babi, tak tahulah datang dari mana. peliknya pandai pula makan biskut kucing saya..ish!

norh said...

*eMMe

saya ni tak berapa tahan dengan debu kota..sebab tu resume tak pernah dihantar ke sebelah sana..dan konon2nya tak menghijaukan laman sendiri...he he

norh said...

*Didz

spesies mana la tu ye yang pandai makan biskut kucing..he he he

Lina Rahim said...

bestnya banyak tanam pokok bunga. nak2 green hand mcm Norh..saya tanam pokok 5 jenis pokok je kat umah ni..tak pandai la maintenance pokok bunga..

zue said...

salam ukhwah..byk juga ek pokok2 yg ditanam...dulu zue pun ada pokok helconia ni..bila dah byk sgt tumbuh dan x trbela..akhirnya zue buang semua.

whitecappuccino said...

Dulu geram sangat kat sibut tu akak letak garam..kesian jugak tapi nak wat camana..habis pokok kita

Erani Zuhran Mohd Nor said...

tak tgk umah ni... tumbuhan yang ada cuma lalang dan rumput. tak jaga pun tumbuh subur...

norh said...

*Lina

green hand sikit2 ja..
pokok2 pilihan saya kebanyakkannya yg jenis tak high maintenance..he he

norh said...

*Zue

heliconia yang kat atas tu senang biak..ada juga species satu lagi yang tak brapa senang nak hidup..kering ja sebab tak terjaga..

norh said...

*whitecappucino

berkesan eh akak? nak cuba lah..thanks.. :)

norh said...

*kak era

apalagi..lepas ni boleh la kerah askar tiga orang tu..he he