bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Sunday, February 3, 2013

Winter @ Beijing 17 : Sesat di Beijing

pagi hari last tak ada aktiviti dengan tour guide..
boleh pilih nak dok kat bilik atau jalan2 kat area hotel..
confirm la norh pilih nak jalan2 area hotel..

last breakfast kat hotel
 stok maggi tak luak pun..dah cukup makan kan..he hehe

ada banyak public transport kat sini.. ni salah satunya, minivan yang sangat cute..

yang ni lagi..motosikal tapi ada tempat penumpang berbumbung..

 
dan yang ni lagi cute..siap ada langsir..hehe


memang sejuk pagi2 macam ni..angin pulak kuat..
masa kami start jalan2 ni, kedai2 di pinggiran ni baru start nak buka..

basikal untuk disewa



landmark pelangi ni menjadi penyelamat taktala kami hilang panduan.. :p


mini market
kami masuk kat dalam ni..
harga standard..
so, takde la mahal sangat macam tempat yang femes dengan pelancong tu..
baju2 untuk pakai masa winter pun murah..

pokok2 yang masih diselimut



sebenarnya lepas keluar dari mini market tu kami tersesat.. patutnya ambilk lorong lain..tapi kami ambik lorong lain.. berjalan arah yang bertentangan dgn hotel.. dengan sejuknya, dengan tak pasti kat mana..gila lama rasa perjalanan nak balik ke hotel tu..dan rasa jalannya macam sama sewaktu datang tadi.. dah la tak ada map.. masing2 tak cakap rasa kesejukan yg amat..dan masing2 menunjukkan muka cool walaupun tersesat dan terpaksa berpatah balik.. bila dah selamat sampai di hotel..baru la masing2 bukak cerita..  * peringatan: jangan nak buat memandai sangat kat tempat orang..he he*

balik hotel, kemas beg..dah nak check out..
ni pandangan terakhir dari bilik.. ;p
 solat kat bilik sebelum check out..

 
on the way menuju restoran untuk lunch..
building ni adalah milik sebuah syarikat penyiaran..

lunch kat restoran yang dah pernah kami masuk, cuma menunya berlainan..


ayam panggang


yang putih tu, kuih yang rasa macam kuih keladi..





restoran ni belum last lagi sebab dinner pada hari terakhir masih masuk dalam pakej ni..











lepas lunch ni, sambung pulak shopping lagi.. :p






12 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Norh

tak payah bawa bekal makanan drp sini yer..

tak cuba sewa basikal tu ke...

~Beb~ said...

Norh, nak plan kesini plak nanti. InsyaAllah

ANIM said...

kak berkenan betul dengan basikal depa..

p/s kat sana, tauge masuk menu restoren kan? kat sp...warung makan je kadang2 jumpa...

Acik Erna said...

assalam norh..acik teruja tengok gambar basikal tu..cantik basikalnya

Wak Gelas™ said...

samalah wak pon sukak jalan2 sekitar hotel jugakk, tp wak abeskan stok maggie wak tapii..,iHIkks

Tukang Karut said...

come je... siap ada langsir lagi...

sisR said...

Mcm2 kita tengok kat tempat org kan...

the malay male said...

seronok dpt merasa winter

azieazah said...

Buat saya teringin dan bersemangat nak pegi Beijing!

Harith Iskandar said...

sesat jalan xper Norh, jgn sesat iman mcmayah pin dah...ehehe

nnti g sane beli la jajan kt saye : kui kui :p

makchaq said...

Comei2 public transport depa...

Nasib baik dapat cari jalan balik... makchaq kat M'sia pun selalu sesat.. tapi ok la senang nak tanya.. kat Beijing depa boleh cakap inggeris ka?

Syed said...

Love your street shots! :)