Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ad

Saturday, January 5, 2013

Winter @ Beijng 11 : Summer Palace


jom layan gambar ;)

wajah kediaman mereka

pagi2 mencari rezki

Hari ketiga di Beijing
warga kota keluar bekerja..
jam
kami pun terperangkap sama..


sebelum ke Summer Palace, singgah kat govt shop 
di sini tempat kaku diurut (kan semalam naik Great Wall..bagus kan plan depa :p )
tapi ada kisah kat dalam ni..he he

kaki diurut free,
sambil ada penerangan dari owner..
pastu lepas diurut ni, tabib depa pun mai la..
dan check tapak tangan kita..
macam2 penyakit la yang kita ada..
pandai2 la kawan2 kalau ada yang ke sana nanti..
ada yang perlu bayar 4k untuk kos ubat (tapi depa tak beli la)..
dalam kes norh,
kawan norh kat sebelah kena marah dengan tabib..
"u ni doktor ke, yang halang tabib dari nak merawat"
 (kawan norh kena marah sebab tabib nampak kawan norh geleng kepala kat norh)
ahakksss ;)


Summer Palace entrance

Summer Palace
3 kali lebih besar dari Forbidden City
tapi kami takla menjelajah sampai akhir


"The Summer Palace; literally "Gardens of Nurtured Harmony")  is mainly dominated by Longevity Hill and the Kunming Lake. It covers an expanse of 2.9 square kilometers, three quarters of which is water.
Longevity Hill is about 60 meters (200 feet) high and houses many buildings positioned in sequence. The front hill is rich in the splendid halls and pavilions, while the back hill, in sharp contrast, is quiet with natural beauty
The central Kunming Lake covering 2.2 square kilometers was entirely man made and the excavated soil was used to build Longevity Hill. In the Summer Palace, one finds a variety of palaces, gardens, and other classical-style architectural structures."


tasik buatan
beku

bukit ni hasil dari tanah yang dikorek untuk buat tasik ni

Seventeen-Arch-Bridge






sama-sama













temple
 







Post a Comment