bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Monday, February 28, 2011

kerja dari bawah

pagi2 hari ni, topik kat hotfm..kerja dari bawah..

aku mula-mula keja dulu dari bawah jugak,
..lebih kurang seminggu menganggur, pastu dapat keja sebagai microbiologist,
tapi masuk keja, kena jadi cleaner, cuci 'media plates' yang dah digunakan..
demi nak cari rezeki, tak kisah la.. 
dalam masa tak sampai setahun, senior resign dan aku yang masih tak penuh dengan ilmu nak buat keja ni kena jadi ganti depa..pastu bos tersangatlah garang..entah brapa kali ntah menangis kena marah dengan dia... 
tapi dek kerana garang dia tu lah, banyak yang aku belajaq dengan dia.. 
aku ingat lagi, lepas kena marah, selalunya dia akan mai pujuk balik..dah la tapak kaki tak dengaq, tiba2 dia ada kat belakang..hu hu

antara kata2 dia; 
'you have to determine what u want to be another 5 years, another 10 years..'

masa dia tengah motivate tu, aku diam la..kan baru sedih lepas kena marah..tapi kalau aku jumpa dia sekarang, aku akan cakap;


sir,
'i do remember your words..even though i don't want to, but i need to be that somebody...'









Dear young lady

Dear young lady,

Live this day well...
Let a little sun out as well as in..
Create your own rainbows.. 

Sunday, February 27, 2011

kisah semalam

# menggagahkan diri ke premis pemiutang


# berkunjung jugak ke shopping kompleks, tak brapa ada mood shopping.. pastu masuk kedai buku;

dah lama rasanya tak beli buku, ambik 3 judul:

1. Jangan Bersedih
   Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia
-Dr 'Aidh Bin 'Abdullah Al-Qarni

2. Doctor M: Operation Malaysia
Conversations with Mahathir Mohamad
-Tom Plate

3. The Manager's Answer Book
-Susan Benjamin

bersama2 dengan majalah rutin; national geographic, nur, libur...solusi terkini belum dijual..



# balik rumah, sempat menjengah laman belakang dan ianya tidak sia-sia :))



sepinggan berri, 
masukkan dalam peti ais dan kudap bila dah sejuk.. :))





Saturday, February 26, 2011

episod terakhir

Masjid Sultan

yang kaler oren tu, kedai barang2 mainan
yang lama dijaga dan dibaik pulih, menariklah ia..
Restoran Tepak Sireh

Istana Kampong Glam





Kandahar Street
warisan
Arab Street..malamnya nampak meriah..












selendang harga Sgd 10.. beli kat sungai petani lebih murah..

seni dulu-dulu

rehatkan kaki anda...

solat jamak kat Masjid Sultan..



waktu nak balik ni, kami ambik tiket terus ke larkin..dan harga tiket bas 2.40 dolar..




sekian perjalanan kali ini :)

dalam dilema

selamat berhujung minggu rakan-rakan sekalian,
saya belum ada apa-apa perancangan hari ni..
seperti mahu tidur seharian tapi saya merasakan itu adalah suatu kerja gila..
walhal lebih banyak aktiviti lain yang sepatutnya saya fikirkan, contohnya; membersihkan halaman rumah saya yang sudah tidak terjaga sekian lama..
sebenarnya saya juga perlu melunaskan hutang-hutang saya tetapi saya mahu merasakan saya punya duit yang banyak untuk jangka masa yang lebih lama sedikit dari yang biasa..
tetapi ada bisikan-bisikan yang menghasut saya untuk ke kompleks membeli belah..
saya dalam dilema.. 

Friday, February 25, 2011

Qaseh Balqis



rindu pulak dengan Balqis..dah lama tak jumpak dia...





teringat-ingat REDANG









ada sesiapa nak ke REDANG ?










Thursday, February 24, 2011

weird politics



came across in the world of weird politics...

long list of behaviors

and it is annoying.








Arab Street & Bugis Street



hari ketiga

sebenarnya panjang jugak list tempat2 yang aku nak berjalan hari ni..tapi memandangkan malam sebelumnya tido pun dah jam 3 pagi..bangun pun lambat la.. so, terpaksa cancel beebrapa tempat dalam list lawatan..

turun breakfast pun, cuma ada sorang dua guest saja..pastu check out dan ke larkin, nak cari tiket bas ke sp.. member jb dok tanya nak ke sana lagi pukul brapa dan nak balik jb pulak pukul brapa; dia offer nak simpankan bag dan ambik kat s-pore.. tempat simpan beg kat larkin macam tak berapa selamat, so call member jb yang tengah bekerja dan akhirnya, minta dia simpankan beg kejap..dia keluar waktu lunch and hantar kami terus ke ciq..

berjalan2 kat sana, semua orang macam tergesa2..aku cakap kat kawan2, tak payah la rush dah..dah tau dah nak pegi s'pore macam mana..lain kali bila2 rasa nak pi lagi, tak payah risau lagi dah.. dan hari ni kami dah tak silap naik bas..yesss!!! ambik bas dari ciq yang terus ke queen street RM2.50..dan lepas checkpoint woodland tak payah beli lagi tiket..cuma tunjuk ja tiket tadi :)





sampai jugak kat bugis street.. :)


window shopping ja kat sini, tak beli pun..kat tanah air lagi murah..


I LOVE Petaling Street..


window shopping pun best..he he


entrance dia kat mana ntah..kat sini pun boleh posing..ngeh


jamu mata lagi..


kami ambik our own sweet time untuk window shopping kat bugis street..


aku 'terkutip' satu jam tangan kat bugis junction.. :))
dan sedikit cenderahati...




foto2 semasa menapak mencari arab street..



baru hari ni berkesempatan makan kat singapore..makan murtabak dan nasi beriani kat restoran zam-zam...sedaplah murtabak dia...


order sepinggan ja, kongsi 3 orang..tu pun ayam tak dapat abih..banyak sangat... 

murtabak yang sedap... 7 dolar




sakit tekak, tapi bantai order kopi ais..konon dahaga sangat..sampai sekarang batuk tak lega lagi..hu hu















Wednesday, February 23, 2011

ombak



ombak datang dan pergi,
tapak tak berginjak, 
pasir berubah jua..











hollywood street

kartun feveret waktu kecik2 dulu...

sambil menunggu show water world, pusing lagi kat hollywood street..masa ni berkesempatan masuk studio steven spielberg..ada show macam mana depa buat hurricane, banjir dan segala yang cuaca tak elok..boleh tengok depa buat hurricane tahap 5 mcm mana..best tapi tak la rasa sangat pun hurricane tu..cuma sapa2 yang dok bahagian depan sekali, sila berhati2 kot2 ada heart attack dan bersiap sedia untuk risiko basah kuyup.. 

dan..sesi bergambar lagi.... he he he






how i wish the smiley face remains..






 
my toys...

very the familiar one... :)

bila kita betul2 nak pegi europe nih? :))




am I doing GDP audit here?






perlu berangan lebih kuat lagi...ha ha ha




pastu pegi tengok show water world..best weh!..sapa2 yang dok kat bahagian depan, memang basah la kena simbah dengan krew..tapi aksi2 depa ni real lah.. berbaloi2 tengok show ni :))

aku gerun gak waktu adegan bom dan terbakar sana sini..dibuatnya meletup tempat tu..tak ke naya...tapi mesti depa dah buat risk assessment dengan terperinci sekali kan...






lepas show water world, cepat2 pegi tengok ride jurassic park ada ke tak lagi..masih ada dan dah takde orang pun..first time naik, suspens jugak..tapi member jb tak puas hati sebab tak basah..actually kami dah beli baju hujan disposable tapi housemate aku basah gak..so, kami pusing sekali lagi..kali ni, kami pulak yang basah dan masing2 dah tau dan nak senyum kat dinaosur tu..ha ha ha


then sesi shopping cenderahati.. tetap beli untuk kenang-kenangan walaupun agak mahal..pastu bergegas cari port untuk tengok bunga api...

pertunjukan bunga api itu cantik..tapi takde DSLR, kalau tak show bunga api ni pasti ku rakam..takpe..sesetengah moment, perlu disimpan dalam memori sendiri ja...ye tak!...


sempat jugak kami melepak sekejap merasa bayu waterfront kat sentosa tu..sebelum member jb bawa jalan2 dalam kota singa..sampai jb lebih kurang 12 malam..sempat lagi singgah uptown kat city square tu dan kat sini lah baru kami menjamah makanan..



bertambah cantik istana ni pada waktu malam

friend till the end :))





nota kaki: 

*kesian member jb, dah la kena drive, tukang ambik gambar, tukang bawak beg, pastu tak makan dari pagi sampai ke tengah malam...he he he..nasib baik dia cool ja kan (luaran)... :P
*kenal member jb melalui alam maya dan persahabatan ini amat dihargai :)