bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Thursday, January 31, 2013

redha

minggu ni, tetiba dilantik jadi inspection coordinator.. tetiba?.. biasala, bab2 nak buat keja semua serah ke norh.. bab2 nak dapat cert or lain2 appreciation, serah ke depa2 hat lain.. inilah nasib diri kerja di sini.. sebenarnya norh takdak la nak kecik hati sangat pun tak dapat cert or whatever seangkatan dengannya sebab norh dah redha hakikat kerja kat co ni.. (nak puas hati, pi kerja sendiri, ye dak)..  tapi increement of coz la nak kan (kalau dak, macam mana nak masuk dalam tabung gajah nak beli tiket flight :p), 

lagi pulak norh baru abih baca buku 'Mudahnya Menjemput Rezeki' minggu lepas..masih terkesan lagi ilmu dan cerita dari buku tu.. ringkasnya, rezki dari Allah..yakin lah dengan rezki Allah, meminta hanya padaNya dan redha dan bersyukur dengan rezkiNya..tak perlu pujian dari manusia, cukuplah dengan keredhaan dariNya..

berbalik kepada jadi inspection coordinaor, motif norh dinominasi untuk buat kerja tu??.. adakah sebab bos nampak norh takdak kerja? adakah sebab norh friendly sangat dengan auditor2 sebelum ni? or adakah sebab dapat meja baru? hu hu hu
apa pun motif dia, tahun ni confirm dah bakal menghadap 4 auditor besar.. (nak plan bercuti pun dah jadi pening tau)..

so, strategy pertama norh..akan practice memaniskan senyuman... :)
ok norh tipu..macam mana nak practice senyum kalau to do list berjela-jela..tak tau nak sentuh hat mana satu pun.. sampaikan nak balik rumah blogging pun dah tak larat nak bukak laptop..hu hu

tetiba hari ni, dengar2 ada carta baru dan norh bakal dapat sorang lagi anak buah yang mana bermaksud bertambah lagi job scope yang bukan satu..

errkkkk..rasanya jarang terkantoi dengan bos waktu menyembang dengan kengkawan, awat dia rasa norh banyak masa lapang ni??


norh, 
redha please...

Wednesday, January 30, 2013

Winter @ Beijing 16: Tea Ceremony & Hong Xiao Market



pengangkutan utama



nak masuk untuk tea ceremony




dalam bilik untuk minum teh 


teh-teh yang dijual

yang paling mahal yang dalam bentuk kepingan bulat tu..dan berasal dari pokok yang lain sikit dari pokok teh biasa..
beratus2 harga tehnya..

dia tengah bancuh teh.. merasa la empat, lima cawan teh di sini..

lawa dak sink depa? ;)

lepas tea ceremony, masa untuk shopping :))
bertempat di Hong Xiao Market


gambar2 kat bawah ni; the souvenirs











beg beg dan beg...banyakkkkkkk sangat ;)

suasana kat market ni..

tak tahan dengan godaan beg-beg ni..

jangan lupa puji depa cantik sewaktu urusan tawar menawar..he he he

table runner lawa2 kat sini






dinner kat sini..tapi tak ambik gambar..letih shopping ;p


Monday, January 28, 2013

Winter @ Beijing 15: Xinjiang Muslim Restaurant & NAN DOU YA Mosque

entry yang ni kan....
norh buka,
pastu tutup..
buka,
tutup,
buka,
tutup..
entah berapa kali..
adoi... mana2 yang masih ingat dan terlintas je la ye..


baru la nampak tulisan kat restoran depa..


sebahagian dari menu..bila sampai baki menu lain, norh dah simpan kamera dlm bag..so, menu2 ni je la yang sempat snap.. 
rindu nak makan masakan beijing ;)




lepas lunch, solat di Masjid Nan Dou Ya

 

The History


Nandouya mosque was built during Jiaqing the third year (1789) of the Qing Dynasty (1644-1911) and has a history of more than 200 years. The main structures are the temple gate, the prayer room, the room of wings, and other facilities. The lintel of the door is in the Islamic style, and it is a bar decorated with a crescent. The prayer room is spacious and bright vests and holds 200 people at prayer. The room also contains many benches and seats for the elderly. The front of the room contains a large courtyard, surrounded by beautiful corridors. Imams stay in the room to the south, while the space, giving them the Koran is being used. The northern area is a meeting room. The mosque is a place for Muslims to pray.

 



teruja tiap kali nampak bahasa Melayu



 ruang solat untuk wanita dan lelaki terpisah..

sebenarnya ada notis, tak boleh mekap dalam ruangan solat.. tapi memandangkan masa kami solat tu, tak dak orang lain di situ, mungkin boleh la sekadar untuk berbedak.. norh tak kisah dengan notis tu sebab norh tak make up pun..lipstick pun tak de..he he he..
ada la rakan kami yang lain nak pakai bedak..tiba2 penjaga masjid tu bising2 marah bagitau takleh make up kat ruang solat..kena make up kat ruang yg disediakan.. 
depa ni spesifik..nak letak selipar pun kena letak tempat yg betul..kalau tak, kena marah..
so, bila dah kena marah macam tu, takut la jugak nak snap gambar..mungkin akan kena marah jugak.. norh segan kalau dibising2 macam ni..he he
depa yang lain pi makeup, norh nak jugak try snap gambar kat dalam ruang solat ni.. tiba2, makcik yang marah2 tu kata, dia boleh tolong ambikkan gambar..walaupun dia bising pasal tadi tapi depa ni sebenarnya baik :)) .. cuma depa hanya jalankan tugas dengan dedikasi.. ye dak..


waktu nak solat, kita dok atas tikar coklat tu pun kena tegur, dia suruh solat atas lapik biru tu..tak mau bagi sejuk..

ni gambar yang makcik tu tolong ambikkan :)

ni la makcik tu.. nampak garang tapi baik sebenarnya :)

bahagian luar ruang solat..sangat tradisional kan :)

mana2 masjid pun ada fire extinguisher













sampai berjumpa lagi ;)