bahagia atau sebaliknya...senang atau sukar..., hidup adalah untuk dinikmati...

Thursday, February 28, 2013

hari buruk

Baru balik dari ofis..
Stress sangat hari ni..
Berbakul2 sumpah orang hari ni..

How i wish esok boleh letak surat resign atas meja bos...

Awat la perlu tanggung salah orang lain saja?
Awat la susah sangat orang2 atasan nak paham kehendak sop?

Satgi solat dan minum susu, lepas tu nak zzzzz....
Moga malam ni bermimpi yang indah saja..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, February 27, 2013

hilang 1, berganti 2

Tadi pagi terkunci dalam rumah sebab housemate dah keluar dulu dan kunci norh ada dalam kereta..
Norh keluar ikut pintu belakang dan ini adalah jarang2 berlaku ye..he he
Pastu nampak rezeki...
Alhamdulillah sekali berbuah dua pokok..pisang nangka ;)
Dan kalau perasan, ada sepokok yang dah berbuah tapi disebabkan buah dia atas bumbung jiran, jiran dan cantas tandan tu..takpe lah..yang tu bukan rezki norh.. Hilang setandan, diganyikan dengan 2 tandan. ..
Sebenarnya tak tebang pokok yang dah dicantas tu tapi tak sempat la.. :p
Abaikan semak samun tu ye..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, February 25, 2013

Penang : Jungle Treking ke Monkey Beach

namanya ja asal dari Seberang Prai tapi boleh kira setahun berapa kali ke pulau..he he
dan edisi photo kali ni bukannya fresh sangat pun..norh ke sini bulan lepas.. plan asal, ramai yang nak join tapi last sekali jadi 4 orang ja..
norh pernah pi treking ke sini 3 tahun lepas, entry teluk-duyung (nama lain bagi monkey beach)..


info
Taman Negara Pulau Pinang terletak di daerah pentadbiran Barat Daya Pulau Pinang, kira-kira 30 km dari Georgetown, Pulau Pinang.

Taman Negara Pulau Pinang hanya menerima pelawat harian sahaja. Tiada kemudahan penginapan dan tapak perkemahan yang disediakan bagi mengurangkan impak terhadap kawasan tersebut. Perkemahan hanya dibenarkan kepada program pendidikan konservasi yang dijalankan oleh perkhidmatan Taman Negara untuk sekolah-sekolah, kolej dan pusat pengajian tinggi tempatan. Pelawat boleh menginap di hotel-hotel yang boleh didapati disekitar Batu Feringghi dan Teluk Bahang yang mana merupakan kawasan pelancongan yang dikenali ramai. Kawasan ini juga mempunyai rangkaian gerai-gerai makan, kedai-kedai runcit, cenderahati, pusat hiburan, klinik dan perkhidmatan pelancongan yang lain.

Tarikan semulajadi yang terdapat di Taman Negara Pulau Pinang termasuklah Hutan Pamah dan Bukit Dipterokarp, kawasan Hutan Paya Bakau, habitat pantai berpasir, dan keunikan Tasik Meromiktik serta keindahan dirian tumbuhan Seraya yang merupakan persekitaran semulajadi Hutan Dipterokap Pantai yang boleh dilihat di lereng-lereng bukit di sekitar Muka Head. Terdapat lebih dari 1,000 spesies tumbuhan yang direkodkan di Taman Negara Pulau Pinang yang di dominasikan oleh family Dipterocarpaceae, Leguminoceae, Apocynaceae, Anacardiaceae, Euphorbiaceae dan Moraceae.

Perjalanan ke sana
Sekiranya memandu sendiri melalui Lebuhraya Utara Selatan, keluar di persimpangan Jambatan Pulau Pinang. Ikut jalan kearah Batu Feringghi dan terus ke Teluk Bahang. Pejabat Pentadbiran Taman Negara Pulau Pinang terletak di Jalan Hassan Abbas. Kenderaan awam boleh diperolehi di Terminal Feri/KOMTAR terus ke Teluk Bahang atau boleh menggunakan perkhidmatan teksi yang disediakan.

Pintu masuk utama Taman Negara Pulau Pinang terletak di Teluk Bahang manakala Pintu Masuk kedua terletak di Kuala Sungai Pinang di bahagian Balik Pulau. Kemudahan rekreasi untuk pelawat hanya boleh di dapati di Pantai Kerachut, Sungai/Teluk Tukun, Pasir pandak, Teluk Aling, Teluk Duyung dan Rumah Api Muka Head. Rentis semulajadi juga terdapat mengelilingi tasik meromiktik yang unik di kawasan Pantai Kerachut.

Aktiviti
Antara aktiviti-aktiviti yang disediakan di Taman Negara Pulau Pinang termasuklah perkhemahan, pemerhatian hidupan liar, burung, merentasi titian kanopi, berenang, berkelah, pusat interpretasi, memancing, merentas hutan, mendaki bukit dan berkenu menyusuri hutan paya bakau.

Bayaran
Tiada bayaran masuk yang dikenakan tetapi pelawat perlu membayar bagi aktiviti merentasi titian kanopi iaitu RM5.00 bagi dewasa dan RM3.00 bagi kanak-kanak.



jom layan gambar..

pandangan semasa treking..

semput tau walaupun treking..maklumlah ;p

ada yang mendaki.. ada jalan landai..

rehat sat untuk posing..he hehe

atm mesin kat pokok.. :P

info yang terdapat di taman negara..

first time norh naik canopy walkaway.. RM5, perlu bayar masa kat kaunter masuk..

dok sembang2 ter'mengutuk' sikit taman negara ni.. padahal ada staf depa kat pondok kat atas nu..he he

laluan nak ke sini agak sunyi..tapi masih selamat..dulu2 zaman sekolah, pernah datang mandi2 manda dengan budak2 homeroom..tapi sekarang ni nampaknya bukan tempat mandi dah since kes kencing tikus..

muat seorang ja lalu tau..




meneruskan treking ke monkey beach.. 

lagi 2km..aiiyaakkk
serius, dah kurang stamina sekarang ni..

pusat penyelidikan USM

beautiful beach





laluan berhalangan..



yayy..dah sampai..disambut dengan monyet2..
namanya pun pantai dia kan..

berbanding dengan dua tahun dahulu, dah ramai orang kat sini..aktiviti pun dah banyak..
kedai makan pun ada..dan monyet2 pun macam bertambah ja..

kebanyakan pelancong arab..





nak try?





sebiji rm5.. hmmmm


arabian..

kami sewa bot.. :)

jeti kat taman negara..





*sewa bot tu tipu..he he
mamat bot tu bagi kami bawa bot untuk seketika.. ;)
sewa satu bot sehala rm50.. tapi boleh bargain untuk dapat rm40 (dah lepas bayar baru nampak kaunter yang bagi lagi murah).. boleh book bot untuk 2 hala kalau tak nak treking..kaunter bot ada kat parking nak masuk Taman Negara Pulau Pinang.






Sunday, February 24, 2013

mencari

Norh sedang mencari:

#kebahagiaan dalam diri sendiri.

#masa untuk tugasan di ofis yang menimbun.

#penawar untuk tekak yang tak berapa selesa..dah lebih seminggu.

#pil ajaib untuk kuruskan badan.

#mood blogging.. :p

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, February 17, 2013

appraisal

sebenaqnya nak cerita pasal appraisal ni, sejurus selepas sesi appraisal dengan bos (tinggi la sangat cita2 nak update blog hari yang sama jugak ;p)
berlangsungnya hari jumaat,
tapi dah berapa kali jumaat dah..he he
 
dulu2 blog ni banyak gak berkisar hal opis..
tapi sejak setahun ni, bila beralih suasana, beralih kepimpinan terus malas nak update cerita opis bila hadap blog..

dan sejujurnya..
norh banyak belajar sepanjang tahun 2012.. 
pasal struktur, 
bos baru,
sikap individu (sesiapa jua, yang berkedudukan tinggi mahupun rendah)
komitmen,
konsep harmonisasi dan globalisasi,
penerimaan untuk suatu yang baru,
komunikasi,
beza budaya,
 
terlibat secara langsung dengan proses harmonisasi dengan region yang lain, suatu yang memenatkan..
non-stop sedari 2011 hingga sekarang..

errkkkk, lari tajuk pulak..
ok, berbalik pada tujuan, waktu appraisal, bos tak komen apa pun pasal kerja norh..
then, bila dia tanya norh nak cakap apa, norh bagitau, dia macam tak pedulikan seksyen yang norh jaga..he he he (boleh dok pi mengadu lagu tu).. tapi sungguh, serupa tak kisah langsung apa jadi kat seksyen norh tapi kalau ada apa2 email, laju ja email2 tu bertukar address.. pastu dia buat penjelasan panjang lebar..

pastu, sampai turn dia nak menegur..tiba2 muka serius yang amat.. haaaahhhhh, kesalahan apakahhhh???
"I do not know how u will take this, bla bla bla.........."

ketaq gak la mula2 tu..
padahal dia cuma teguq satu perangai norh yang suka dok stress bila ada isu2 timbul dan bila review docs..
ingatkan apa la, muka serius sangat....

mana tak stress, kalau external auditor mai, yang salah, QA jugak..apa2 tak kena, QA jugak..yang selalu nak ngadap auditor pun, norh jugak...

dia pesan, jangan dok harm diri dengan masalah2 keja..dia ada.. apa2 yang tak boleh handle, escalate ke dia, jangan dok pendam..

dalam hati, kang kalau semua masalah dok pi letak atas meja dia, ayat lain pulak dia bagi satgi ni...

end of session;
norh cakap "thanks for being 1 year with me.."
dia sengih dan reply, "I will be more years with you"....

errkkkk..

tak kisah la berapa tahun pun tapi jangan la dok asyik tambah keja ja..norh kan part time traveller.. ;p



 
 
 

 

Saturday, February 16, 2013

norh @ Masjid Beijing

Salam semua.. :)

rindu blogging..
away-sibuk-tak sihat...

last week, getaway dekat ja..
Kelantan dan berkesempatan seberang ke Munduk ;)






cantik Masjid Beijing kat Rantau Panjang ni..




Happy Weekend
Let's Blog hopping :)


Sunday, February 10, 2013

random10022013

#terkenang semua 'teman' yang pernah menjadi sebahagian dari kisah hidup norh..banyak yang sedih dari gembira rupanya...inilah KEHIDUPAN...

#dan norh terus HIDUP..

#dan sedar diri hanyalah seorang HAMBA..

#yang perlu melalui ujian PENCIPTA..

#norh terima..

#dan ketika ini, norh berusaha untuk menjadikan hidup lebih simple dan lebih teratur..

*mode: getaway

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, February 9, 2013

Winter @ Beijing 19: Yashow Market, Dinner dan bye...

Seterusnya, selepas shopping kat Silk Street, kami dibawa ke Yashow Market..
bangunan bertingkat jugak untuk shopping..dan harga yang ditawarkan pada permulaan memang lebih murah berbanding dua tempat sebelumnya.. tapi masih perlu tawar menawar untuk dapatkan harga yang lagi murah..he he he
masa kat sini, norh nak aim jaket..tapi memandangkan tak cukup duit dah, duduk diam2 saja sudah la..










store terbesar adidas..






next, last dinner kat Beijing..






kat depan restoran ni, terpamer duit Malaysia RM1... femesnya Agung kita ni.. :)







menu: ayam goreng atau cili goreng??


















lepas dinner, terus ke airport..
kat airport takdak bilik ibadat..
tapi kami bentang sejadah dan solat kat aras 1, tempat yang takdak orang lalu lalang sangat...
pengalaman paling tak boleh lupa adalah beratur untuk check in selama 3 jam..boleh pulak depa pi check in guna nama, bukan booking number..bercelaru abih list memandangkan bila toleh kiri kanan, semuanya nampak muka Malaysian..confirm la ada nama yang sama..hu hu

Selamat sampai Malaysia keesokkan paginya.. ;)












Sekian untuk photoblog Beijing..
Semoga berjumpa lagi untuk photoblog lain...
Nak pi selongkar folder Medan dan Singapore.. ;p










p/s: bz kat opis dua tiga menjak ni..so, tak sempat nak reply komen dan ziarah blog kawan2..mungkin akan jadi silent reader buat seketika..entry beijing ni pun nasib baik dah ada dalam draft..kalau tak, mungkin tak publish apa pun.. 

take care all my dearest.. :)